Cum vor medicii să moară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii nu vor să apeleze la intervenţii de prelungire a vieţii FOTO Shutterstock
Medicii nu vor să apeleze la intervenţii de prelungire a vieţii FOTO Shutterstock

Nimeni nu este nemuritor, nici măcar cei pe mâna cărora ne lăsăm cu încredere când suntem bolnavi. Când se apropie sfârşitul, mulţi spun că vor să aibă o moarte cât mai puţin dureroasă, dar cum privesc medicii încercările de a ţine pe cineva în viaţă şi cum vor ei să părăsească această lume?

Joseph Gallo, doctor şi profesor la Universitatea John Hopkins, a făcut o descoperire surprinzătoare cu privire la ce nu îşi doresc doctorii să facă pentru a-şi salva viaţa. În cadrul unui studiu ce s-a desfăşurat pe parcursul a ani de zile, Gallo a întrebat doctorii în vârstă, care au participat la cercetare, cum privesc moartea. Iar răspunsurile lor sunt diferite de cele date de majoritatea oamenilor.

Ken Murray, un doctor care a scris mai multe articole despre ce cred doctorii despre moarte, a explicat că este o diferenţă mare între aşteptările pacienţilor de la intervenţiile salvatoare (precum resuscitarea, ventilaţia artificială ori tuburile pentru înghiţirea hranei) şi cele ale doctorilor cu privire la aceste proceduri.

Medicii nu îşi doresc resuscitare, dializă, tuburi sau chimioterapie, tratamente pe care ei le recomandă, a arătat studiul.

Spre deosebire de pacienţii obişnuiţi, care nu ştiu la ce să se aştepte, medicii ştiu exact ce variante au, ce se va întâmpla şi la ce tratamente să apeleze. Dar când se confruntă cu o boală terminală, doctorii, care cunosc limitele medicinei moderne, evită, adesea, tratamentele de prelungire a vieţii şi preferă o moarte liniştită, la domiciliu.

Doctorul Atul Gawande a abordat acelaşi subiect în urmă cu doi ani, în publicaţia „The New Yorker“.

„În zilele noastre, o boală rapidă este o excepţie. Pentru mulţi oameni, moartea vine după o luptă lungă cu o boală incurabilă (cancer, cedarea organelor) sau după înfruntarea problemelor provocate de dezabilităţile specifice vârstei înainte. În toate aceste cazuri, moartea este sigură, dar perioada de timp este necunoscută. Aşa că toţi se luptă cu acestă incertitudine, până la finalul luptei. Cât despre ultimele cuvinte, ele  par să nu mai existe. Tehnologia susţine organele mult după ce pacientul îşi pierde cunoştinţa şi coerenţa“, a declarat Gawande.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite