Precizare „Adevărul“: de ce a fost retras textul „Monoparentalitatea, o rătăcire de fiinţă“ de la bloguri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Redacţia „Adevărul“ a decis să retragă textul lui Adrian Ţiglea, „Monoparentalitatea, o rătăcire de fiinţă“, publicat în data de 26 februarie 2013, pe blogul său de pe adevarul.ro, acesta fiind interpretat ca un posibil atac la demnitatea umană.

De asemenea, textul nu a respectat regulamentul publicat pe site-ul adevarul.ro care se poate regăsi în Termeni şi condiţii, nici „Ghidul de bune practici” trimis fiecărui blogger la începutul colaborării cu „Adevărul”.

Decizia redacţiei nu are ca scop îngrădirea libertăţii de exprimare atât timp cât aceasta nu instigă la ură rasială, nu incită la discriminare, nu reprezintă manifestări obscene contrare bunelor moravuri.  

Platforma de bloguri are, în primul rând, misiunea publică de a susţine şi de a promova texte relevante, analitice şi argumentate, fără sa atace libertatea, drepturile şi demnitatea altor persoane, indiferent de orientarile lor de orice tip. 

Bloggerii „Adevărul” au libertatea de a-şi publica singuri textele pe site-ul adevarul.ro, astfel că intervenţia editorilor asupra acestor articole este una care să se încadreze în termenii şi condiţiile stabilite de comun acord şi care să respecte Articolul 30 din Constituţia României. Cu toate că „Adevărul" încurajează dialogul, opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă întotdeauna poziţia ziarului.

Ne cerem scuze în faţa cititorilor pentru orice inconvenient creat, atât prin publicarea textului, cât şi prin decizia de a-l scoate de pe site-ul adevarul.ro, şi le mulţumim celor care ne-au trimis sesizările cu privire la textul în cauză.

Implicarea cititorilor pe platforma online ne poate ajuta să creăm un spaţiu de dezbatere civilizat, în care să respectăm diversitatea de opinii şi comentarii argumentate. Pentru orice fel de sesizări, nu ezitaţi să ne contactaţi la adresa de e-mail: contact@adevarul.ro. 

Grigore Cartianu (Editor Public - Ombudsman "Adevărul"):

„Deşi conceput cu bune-intenţii, textul lui Adrian Ţiglea, «Monoparentalitatea, o rătăcire de fiinţă», ajunge să rănească profund persoanele aflate într-o anumită situaţie socio-familială. Afirmaţii de genul «A creşte într-o familie cu un singur părinte este acelaşi lucru cu a fi bolnav de leucemie», «Monoparentalitatea este un păcat ontologic», «Viaţa lor seamănă astfel unui mormânt care îşi aşteaptă în fiecare clipă ţărâna umană» sunt riscante din punct de vedere etic şi uman.

Iar plasarea obsesivă în categoria „handicapaţilor" a copiilor crescuţi de un singur părinte - «Absenţa mamei ori a tatălui handicapează copilul, pentru toată viaţa», «Aceşti tineri sunt măcinaţi de dureri nevindecabile, cauzate de handicapul emoţional dobândit ca urmare a absenţei unuia dintre părinţi» - este inacceptabilă. Scris cu intenţia de a preveni situaţii familiale dificile sau neplăcute, un astfel de text, redactat cu o inabilitate regretabilă, «reuşeşte» să rănească profund. De aceea, locul lui nu poate fi pe www.adevarul.ro".

Replica lui Adrian Ţiglea: 

Prin articolul  «Monoparentalitatea, o rătăcire de fiinţă», mi-am propus să  vorbesc despre un fenomen care are un impact negativ asupra dezvoltării armonioase a copilului: Divorţul. Am vrut să atrag atenţia asupra implicaţiilor negative de ordin emoţional şi economic pe care divorţul îl are asupra copilului şi să subliniez responsabilitatea pe care o implică decizia de a avea un copil. Mi-am propus să accentuez asupra faptului că, din punct de vedere emoţional, despărţirea părinţilor reprezintă o traumă pentru copil.

Am pus un accent deosebit asupra faptului că a creşte un copil este un lucru extrem de serios, o misiune care cere implicarea a doi adulţi responsabili. 

Consider că divorţul este un eveniment cu totul traumatizant pentru un copil şi că faptul de a trăi într-o familie cu un singur părinte are consecinţe negative asupra inteligenţei emoţionale copilului. Opinia mea este susţinută de psihanalişti precum Sigmund Freud, Francois Dolto şi Daniel Goleman.

Consider că cei care au citit acest articol nu au înţeles mesajul textului."

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite