FOTO Insula Madeira, impresionanta Grădină plutitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maderira este una dintre cele mai frumoase insule portugheze, cu stânci care se prăvălesc în mare FOTO Shutterstock
Maderira este una dintre cele mai frumoase insule portugheze, cu stânci care se prăvălesc în mare FOTO Shutterstock

Preferată multă vreme de pensionarii englezi, Madeira intră cu aplomb pe lista de vacanţe a tinerilor… neliniştiţi. Pentru asta a investit în hoteluri eco-friendly, în cluburi de noapte deschise în Centrul Vechi din Funchal şi într-o imagine de paradis al florilor.

După o aterizare ca-n filme, pe o pistă la fel de tulburătoare precum relieful stâncos din jurul aeroportului, am făcut cunoştinţă cu Grădina plutitoare a Atlanticului. Un teritoriu portughez, parte a unui arhipelag compus din cinci insule, dintre care doar două sunt locuite: Madeira şi Porto Santo.

Cea mai mare şi mai cunoscută este însăşi insula de care vă povestesc eu acum: o întindere vulcanică de 50 de kilometri în lungime şi 20 în lăţime, cu stânci care efectiv se prăvălesc în mare, stropite din belşug de o vegetaţie subtropicală, sute de kilometri de levadas (canale de irigare pe lângă care se organizează zilnic drumeţii) şi munţi înzestraţi cu peisaje care te fac să te gândeşti cât de norocos eşti că ai ajuns în acele locuri.

De ce v-am spus că am avut o aterizare ca-n filme? Pentru că, întâmplător,  m-am nimerit în Madeira odată cu nişte vânturi aducătoare de nori şi furtuni. Iar pista locală este suspendată pe nişte piloni, fix deasupra hăului care face legătura cu oceanul indigo şi coasta zimţată. Este un soi de viaduct de întâmpinare a turiştilor, impresionant din toate unghiurile şi din toate punctele de vedere.

Arta deschide uşi

În scurtul meu popas pe insula din Atlantic am vizitat câteva hoteluri locale (numite quinta), în care am observant deschiderea localnicilor către moda eco, ce tinde să absoarbă o categorie din ce în ce mai însemnată de cetăţeni din lumea largă.

Quinta este o fermă înconjurată de grădini luxuriante. O clădire care aparţine unei familii aristocratice (de cele mai multe ori venită din Anglia), înzestrată cu eleganţa unui palat şi confortul unei case de vacanţă. Înconjurată de copaci centenari şi peisaje către ocean care-ţi taie respiraţia. Cu scaune comode pe terasă, piscină cu apă încălzită tot timpul anului şi culturi proprii de fructe, legume şi verdeţuri. A fost transformată ulterior în hotel, astfel încât turistul să simtă cât mai mult din savoarea locală. Cele mai multe sunt dezvoltate pe orizontală, nu pe înălţime. Acoperişurile plate sunt transformate în grădini, astfel că, privind de sus, totul este verde şi înmiresmat.

M-am plimbat cu mare plăcere pe străduţele pietruite, admirând ineditele uşi pictate ale vechilor case portugheze. Practic, Centrul Vechi a fost readus la viaţă de un proiect intitulat „Arta deschide uşile în Funchal“.

Pe Rua de Santa Maria aproape toate casele erau abandonate, însă o mână de artişti locali a trezit spiritul locuitorilor, propunându-şi să readucă la viaţă acea zonă veche, cu o serie de evenimente culturale şi artistice. Rezultatul? Centrul arată acum foarte original, iar între timp s-au deschis în zonă tot felul de restaurante, baruri, buticuri, chiar şi centre culturale, care reuşesc să atragă atât atenţia localnicilor, cât mai ales pe cea a turiştilor.

Într-o sâmbătă dimineaţă m-am înfiinţat în piaţa centrală, intrând mai întâi în zona de peşte, unde am văzut pentru prima oară o pradă însemnată de peşte spadă. În rest, calamari, creveţi şi tot felul de peşti abia aduşi din largul Atlanticului, aşa cum vezi în aproape toate pieţele de peşte din lumea asta. ;
Insula Madeira are o suprafaţă  de 801 kilometri pătraţi

Preţuri

- un prânz într-un restaurant mediu – de la 30 de euro
- o bere – de la 1 euro
- friptură de vită cu cartofi – de la 10 euro
- o sticlă de vin – de la 5,6 euro
- un pachet de ţigări – de la 4,1 euro
- un bilet pentru transport în comun – de la 1,4 euro
- un kilometru la taxi – de la 0,96 euro
- turul oraşului Funchal noaptea – 35 de euro
- excursie în partea de vest a Madeirei – 30 de euro
- excursie în partea de est a Insulei Madeira – 30 de euro
- excursie în  nord-estul insulei cu Rose Gardens – 40 de euro
- Excursie în Nuns Valley – 15 euro
- jeep safari – 48 de euro/persoană
- plaja Calheta & Ponta de Pargo – de la 45 de euro/persoană
- punctul de observaţie Eira do Serrado şi satul Monte – 20 de euro/persoană
- croazieră cu catamaranul – 30 de euro
- excursie în insula Porto Santo cu plecare din Madeira – de la 99 de euro

Sejur în Madeira, de la 525 de euro de persoană

Un sejur de vară în Madeira costă de la 525 de euro de persoană, tariful fiind valabil pentru plata până la 30 aprilie. Tariful include transportul cu avionul, transferuri, şapte nopţi de cazare cu mic dejun la Hotel Alto Lido de patru stele şi asistenţă turistică. 

Hotelul Alto Lido este aşezat într-un peisaj cu flori şi culori exotice, în zona celor mai bune hoteluri, aflată la 2 kilometri de capitala Funchal. Acesta dispune de 311 camere, unele cu o vedere magnifică asupra Oceanului Atlantic. Detalii despre ofertă pe besttourism.ro, tel. 031-226.33.25. 

Dacă doriţi doar transport către Madeira, TAP Portugal oferă cea mai bună variantă: un bilet dus-întors în perioada 11 martie-21 aprilie costă de la 315 euro de persoană pentru rezervări până la 17 martie,  pe flytap.com şi în reţeaua agenţiilor partenere. În tarif sunt incluse taxele de aeroport şi o reducere de 15%  din pachetul de bază. Un sejur la hotel de cinci stele în Madeira costă de la 809 euro de persoană (tarif valabil pentru plata până la 30 aprilie), pentru transport cu avionul cu TAP Portugal, transferuri, şapte nopţi de cazare cu mic dejun la Hotel Cliff Bay de cinci stele şi asistenţă turistică. Detalii despre ofertă pe meridian-travel.ro.


Ciprian Enea, alături de soţia sa, Carla, pe vârful Pico do Arieiro (1.818 metri), unul dintre cele mai înalte din Madeira

Insula Madeira FOTO Shutterstock

Ce trebuie să nu ratezi în Madeira

-  Vizitează cea mai mare pădure de dafin din lume. Mergi în nordul insulei, unde există o pădure de lauri înscrisă în 1999 pe lista patrimoniului cultural şi natural mondial al UNESCO. Aceasta acoperă 20% din suprafaţa insulei Madeira şi este cea mai mare din lume. Tot în acestă pădure te poţi bucura de cele peste 120 de specii de plante nemaîntâlnite într-un alt loc din lume. Este zona în care trăieşte cea mai rară pasăre marină, numită petrelul lui Zino sau petrelul de Madeira.

- Vizitează Funchal, cel mai important oraş din Medeira, cu cele două grădini, Jardim Botânico şi Quinta do Palheiro Ferreiro, dar şi strada centrală, numită Lido, care găzduieşte majoritatea hotelurilor de patru şi cinci stele şi cele mai frumoase magazine artizanale. Nu rata o plimbare pe sub palmieri, pe faleza cosmopolită a oraşului.

- Cabo Girão. Pentru o privelişte de vis poţi urca pe Cabo Girão, o stâncă abruptă, ce se înalţă la 580 de metri deasupra oceanului.

- Nu rata o plimbare pe canalele de irigaţii ale insulei Madeira. Se numesc levadas şi se întind pe 2.000 de kilometri.

Insula Madeira FOTO Shutterstock

- Muzeul de Artă Sacră, unde există o colecţie de tablouri aparţinând şcolilor portugheză şi flamandă.

- În suburbia Monte, aşezată pe un deal abrupt, se coboară cu un coş împletit din răchită şi o sanie manevrată de doi cărăuşi. E o experienţă de neratat.

- Urmăreşte spectacolul delfinilor şi al balenelor ce trăiesc în sanctuarul maritim din jurul insulei. Cu 40 de euro te poţi bucura de expediţii în larg, unde vei avea parte de adevărate spectacole ale delfinilor.

- Degustă vinul din Madeira! Este un vin pe care îl vei găsi în magazinele specializate, alcoolizat, preparat prin încălzire la 45 de grade Celsius, în încăperi numite estufas (cuptor).

- La cină nu ocoli espada com banana (peşte-sabie cu banane), un preparat tradiţional foarte delicios.

- Încearcă scuba-diving în apele Atlanticului, unde vei avea parte de un spectacol subacvatic foarte atractiv.

- Poţi face turul insulei Madeira la bordul corăbiei de piraţi numită Santa Maria.

- Mergi în excursia de o zi în Porto Santo, cea de-a doua insulă a arhipelagului, de altfel extrem de frumoasă.

- Mergi la Camara de Lobos, un sat pescăresc tradiţional, renumit pentru numeroasele taverne unde poţi mânca delicatese inventate de pescari. 


FOTO Shutterstock

Insula Madeira FOTO Shutterstock

A contribuit Mădălina Răcorean

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite