SANCŢIONARE Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu critică, în termeni duri, programul lui Andrei Marga şi nu participă la Salonul de Carte de la Paris

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Pleşu se delimitează de preşedintele ICR, Andrei Marga. FOTO: Adevărul
Andrei Pleşu se delimitează de preşedintele ICR, Andrei Marga. FOTO: Adevărul

Nume de vârf ale culturii noastre, Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu şi Mircea Cărtărescu nu vor fi prezenţi la Salonul de Carte de la Paris, delimitându-se de programul preşedintelui ICR, Andrei Marga

Salonul de Carte de la Paris, unde România este ţară invitată, va debuta joi în prezenţa preşedintelui Franţei, François Hollande, şi a premierului român Victor Ponta. Trei nume importante care figurau pe lista celor 27 de scriitori români invitaţi de organizatorii francezi, cu susţinerea Institutului Cultural Român (ICR), şi-au anunţat absenţa de la prestigiosul eveniment: Mircea Cărtărescu, Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu.  De asemenea, din lista iniţial anunţată lipsesc şi numele lui Neagu Djuvara şi al lui Augustin Buzura.

Scriitorul Andrei Pleşu a motivat, pentru „Adevărul“, decizia sa de a nu participa anul aceasta la Salonul Cărţii de la Paris.

„Mi s-ar părea imoral să mă las inclus în programul unei instituţii pe care o socotesc aflată în plin derapaj. Îmi pare rău că lucrurile stau aşa, că România nu reuşeşte mai niciodată să fie la înălţimea aspiraţiilor sale şi a şanselor care i se oferă“, a explicat Andrei Pleşu.

Gabriel Liiceanu:  „Nu mă simt reprezentat“

Gabriel Liiceanu

Filosoful Gabriel Liiceanu a declarat în exclusivitate pentru „Adevărul“:

„Nu mă simt nicicum reprezentat de actuala politică a ICR. Una de răfuieli politice şi personale, de care s-a contaminat şi organizarea Salonului Cărţii de la Paris, unde România este invitat special“. „Prima grijă a noii echipe ICR Bucureşti a fost eliminarea echipei lui Patapievici de la ICR Paris. O muncă de un an a fost aruncată la gunoi. Listei de 27 de scriitori români invitaţi de francezi i s-a contrapus alta, pletorică, de 50-60 de persoane. Mulţi de acolo n-au cum sluji imaginea ţării lor. În locul unei sărbători a cărţii româneşti la Paris, vom avea un spectacol al «ne-trebniciei noastre», adică doar al aflării în treabă. Îmi pare rău de bunele intenţii ale francezilor“, a concluzionat Gabriel Liiceanu.

La rândul său, scriitorul  Mircea Cărtărescu declarase vineri, în exclusivitate pentru „Adevărul“, că nu va participa la Salon, precizând că nu îşi motivează încă decizia. În momentul în care Horia-Roman Patapievici şi-a dat demisia pe 31 iulie 2012  de la preşedinţia instituţiei, Mircea Cărtărescu a fost unul dintre susţinătorii fostei administraţii a ICR. Actuala conducere a institutului a confirmat absenţa de la Paris a celor trei scriitori.

Întâlniri esenţiale cu aceşti scriitori, anulate la Paris

Andrei Pleşu ar fi fost invitat să participe la trei momente de la salon: vineri, 22 martie, de la ora 12.00 la 13.00 „România îngerilor“ şi, duminică 23 martie, de la 17.30 la 18.30 „Scriitorii în Cetate: de la dictatură la democraţie“ (alături de Ana Blandiana, Gabriela Adameşteanu) şi tot duminică, „Întâlniri esenţiale cu Andrei Pleşu. Cuvântul care salvează“.

Gabriel Liiceanu figura ca protagonist a două întâlniri literare, în zilele de vineri, 22 martie, de la 17.30 la 18.30, la dezbaterea « Culisele Scriiturii: principiul incertitudinii“, respectiv, sâmbătă, 23 martie,  de la 12.00-14.00, la tema "Descoperirea Gulagului", alături de Lucian Dan Teodorovici.

Conform „Seine et Danube”, dar şi conform site-ului ICR, Mircea Cărtărescu ar fi trebuit să participe la următoarele dezbateri: vineri, 22 martie, de la 16.00 la 17.00, "România lui Ovidiu", şi, sâmbătă, 23 martie, de la 16.00 la 18.00: "Întâlniri esenţiale. Oraşul, imaginarul, implicarea- Mircea Cărtărescu la Salonul literar al Centrului Naţional al Cărţii".

Boicotul, reflectat în presa de la Paris

Revista franceză online „ActuaLitté – les univers du livre“ publică informaţia conform căreia nici Mircea Cărtărescu şi nici Andrei Pleşu nu vor participa la Salonul de Carte de la Paris, între 22 şi 25 martie. Sub titlul „Sistare: autorul român Andrei Pleşu abandonează salonul“ şi subtitlul „Două anulări în trei zile“, Nicolas Gary, redactorul- şef, rezumă atmosfera din România la câteva zile înaintea debutului Salonului, citând faptul că politicienii români califică evenimentul de la Paris drept „Mecca târgurilor de carte“.

Pe de altă parte, revista profesionistă „Seine et Danube“, excelenta publicaţie a Asociaţiei Traducătorilor de Literatură Română din România (ATLR), publică un dosar complet cu programul evenimentelor, prezentări şi citate din opera tuturor celor 27 de autori invitaţi oficial de către Centrul Naţional al Cărţii să participe la sărbătoarea literaturii române în Franţa.

marga caricatura

Gabriel Liiceanu, Mircea Cărtărescu şi Andrei Pleşu se delimitează de preşedintele ICR, Andrei Marga. Caricatură de Vali Ivan

Contactată de „Adevărul“, Laure Hinckel, consilier al Centrului Naţional al Cărţii din Franţa şi principal artizan al evenimentelor din cadrul „România ţară invitată“, nu a dorit să comenteze marile absenţe la salon: „Nu ţin să mă exprim în locul celor trei autori. N-ar fi onest şi nici just“,  a precizat Laure Hinckel.

Cine nu s-a dezis de ICR

Printre scriitorii care vor participa la cea de-a 33-a ediţie a Salonului de Carte se  numără  Matei Vişniec, Norman Manea, Gabriela Adameşteanu, Lucian Dan Teodorovici, Ana Blandiana, Lucian Boia, Andrei Oişteanu. Separat de lista autorilor invitaţi de organizatorii francezi,  ICR  i-a mai invitat pe scriitorii Nicolae Breban, Magda Cârneci, Mircea Dinescu, Ioana Drăgan, Solomon Marcus, Stelian Tănase, Daniela Zeca Buzura, Adrian Cioroianu şi Cristian Pârvulescu.

Parteneriatul cu Ministerul Culturiiva mai aduce la Paris alţi câţiva autori: Horia Bădescu, Ion Mureşan, Valentin Nicolau, Marta Petreu, Eugen Simion, Dănuţ Ungureanu. Alături de aceştia, şi-au anunţat participarea pe cont propriu autorii Dan Berindei, Marius Sala, Lucia Verona, Bogdan Teodorescu, Bogdan Hrib şi Emil Mladin.

La Salonul de Carte vor fi prezenţi şi autori români rezidenţi în Franţa: Dinu Flămând, Linda Maria Baros, Rodica Draghincescu, Basarab Nicolescu, Nicolae Manolescu, Petre Răileanu, Matei Cazacu, Virgil Tănase. (Corina Zorzor)

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite