O poveste despre trădare şi răzbunare: Berezovski, oligarhul rus găsit mort în Londra, ducea o viaţă în exil după ce a devenit un critic al lui Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oligarhul rus Boris Berezovski a fost găsit mort în locuinţa sa FOTO Reuters
Oligarhul rus Boris Berezovski a fost găsit mort în locuinţa sa FOTO Reuters

Boris Berezovski, cândva cel mai bogat şi cel mai puternic dintre oligarhii care au dominat Rusia post-sovietică, şi un aliat apropiat al lui Boris Elţîn, care a contribuit la instalarea lui Vladimir Putin la conducerea ţării, a murit sâmbătă, în locuinţa sa, în circumstanţe misterioase.

Avea 67 de ani şi locuia în apropiere de Londra, acolo unde s-a exilat după ce a căzut în dizgraţie odată cu preluarea puterii de către Putin. Moartea lui Berezovski a fost anunţată iniţial pe Facebook, într-un mesaj postat de ginerele său, Egor Schuppe, iar ulterior informaţia a fost confirmată de avocatul acestuia, Alexander Dobrovinski.

Am primit un telefon din Londra. Boris Berezovski s-a sinucis. Era un om complex. A fost un act de disperare? I-a fost imposibil să trăiască în sărăcie? Mi-e teamă că nimeni nu va afla adevărul“, a scris Dobrovinski. 

politie berezovski reuters

Un grup de specialişti în urgenţe chimice, biologice, radiologice şi nucleare au inspectat duminică dimineaţă casa în care a locuit şi în care a fost găsit mort Boris Berezovski, oligarhul rus căzut apropiat de Kremlin, căzut în dizgraţie din cauza conflictelor cu Vladimir Putin, pe care l-ar fi ajutat să vină la putere.

Cu o zi înainte de a fi găsit mort în locuinţa sa, Berezovski a declarat pentru revista „Forbes Rusia“ că nu mai vede sensul vieţii şi că a subestimat cât de importantă este Rusia pentru el. „Nu ştiu ce să fac. Am 67 de ani şi nu ştiu ce să fac mai departe“, a declarat el.

În Londra, Berezovski a adoptat cam acelaşi stil de viaţă specific unui oligarh din Rusia, cu şoferi şi bodyguarzi, scrie „The New York Times“. Dar articolele recente din presă relatau că Berezovski începuse să-şi vândă bunurile personale, inclusiv un iaht şi un tablou de Andy Warhol, pentru a-şi plăti datoriile acumulate în urma pierderii unuia dintre cele mai mari procese din istorie. 

Procesul oligarhilor

Berezovski l-a acuzat pe Roman Abramovici, patronul clubului de fotbal „Chelsea“ şi fostul său asociat, că l-ar fi ameninţat şi constrâns, la începutul anului 2000, să vândă acţiuni din grupul petrolier rus „Sibneft“ la un preţ mult mai mic, cu doar 1,3 miliarde de dolari. Miliardarul a cerut despăgubiri de 5,5 miliarde de euro, dar a pierdut procesul în urmă căruia judecătorul i-a cerut să-i plătească lui Abramovici 53 de milioane de dolari. 

Un prieten al lui Berezovski a declarat că în ultimele şase luni era „extrem de deprimat“, după ce a pierdut procesul. „Avea mare încredere în justiţia britanică şi s-a simţit trădat“, a spus prietenul care a dorit să nu-i fie dezvăluită identitatea. 

Problemele miliardarului rus s-au accentuat recent, după ce fosta sa iubită, Elena Gorbunova, a declarat că Berezovski îi datorează opt milioane de dolari după vânzarea unei case pe care o deţineau împreună în Surrey, Anglia. 

Berezovski mfax/afp

Ascensiunea unui matematician

Berezovski a fost un matematician care, după căderea comunismului, a intrat în afaceri şi şi-a dat seama cum să obţină profit de pe urma celui mai mare producător de maşini deţinut de statul rus. Berezovski a obţinut primii bani din afacerile cu automobile, devenind dealer Mercedes, iar apoi s-a îmbogăţit în timpul privatizării haotice a activelor statului, la începutul anilor 1990, în urma prăbuşirii Uniunii Sovietice. La fel ca mulţi alţi oligarhi interesele sale s-au extins şi în alte domenii ale economiei ruse post sovietice: în petrol, în presa şi chiar în companii aeriene. 

Pe lângă o bogăţie spectaculoasă, el a acumulat şi o influenţă politică enormă, devenind un aliat apropiat al lui Elţîn. În schimbul susţinerii fostului preşedinte rus Boris Elţîn, a câştigat influenţă politică şi oportunităţi de a cumpara activele statului la preţurile foarte mici, reuşind să facă avere din petrol şi automobile.

Pe măsură ce cariera politică a lui Elţîn decădea, Berezovski a ajutat la ascensiunea lui Putin, un obscur fost agent KGB. După ce a ajuns la putere, Vladimir Putin a început o campanie de taxare a ruşilor bogaţi şi puternici, grup din care făcea parte şi Berezovski. Liderul rus a făcut un pact cu aceştia: oligarhii îşi puteau păstra banii, dacă nu îl contestau din punct de vedere politic. Cei care au refuzat s-au trezit în circumstanţe teribile: unii au fost închişi, iar alţii au fugit din ţară. Acelaşi lucru a făcut şi Berezovski, care a plecat în Londra şi a obţinut azil politic. 

Tensiuni cu Putin

Dar chiar şi din Marea Britanie a stârnit tensiuni. Berezovski s-a aliat cu o serie de critici ai Kremlinului, făcând apel la o lovitură de stat împotriva lui Putin, motiv pentru care Moscova a cerut Londrei extrădarea omului de afaceri controversat, fără succes însă. Mai mult, el era şi subiectul unor anchete deschise în Rusia, după ce a propus o recompensă celor care îl vor aresta pe „periculosul criminal Putin“. 

„Berezovski le-a cerut public cetăţenilor ruşi să organizeze tulburări masive însoţite de violenţe sau acte ilegale pentru a împiedica învestitura preşedintelui ales Vladimir Putin la 7 mai“, anunţă comitetul de anchetă într-un comunicat.

Omul de afaceri a fost declarat vinovat, în 2007, de către un tribunal din Moscova, de furtul a 215 milioane de ruble de la compania Aeroflot, fiind condamnat, în lipsă, la şase ani de închisoare. Într-un alt dosar, omul de afaceri a fost condamnat la 13 ani de deţentie pentru furtul a peste 60 de miliarde de ruble de la societatea AvtoVAZ.

De-a lungul anilor, Berezovski l-a acuzat pe Putin că nu face decât să conducă ţara spre dictatură şi că se întoarce la un sistem sovietic de monopol al statului asupra mass-mediei.

A supravieţuit unei tentative de asasinat din 1994, când şoferul său a murit în urma unui atac cu bombă asupra maşinii sale. După această tentativă eşuată a intrat în legătură cu ofiţerul KGB Alexander Litvienko, care fusese desemnat să ancheteze acest caz şi care a ajuns să-i asigure paza. Cei doi au devenit prieteni şi asociaţi, însă în 2006 Litvinenko a murit după o puternică intoxicaţie cu poloniu. Litvinenko a fost ajutat de Berezovski să fugă din Rusia, după ce a acuzat oficialii de acolo că puneau la cale asasinarea adversarilor politici. 

Încercare de pace cu Putin 

Un purtător de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin a declarat că Berezovski a trimis de curând o scrisoare în care îi cerea iertare liderului de la Kremlin şi îi cerea permisiunea de a se întoarce în ţară. „În urmă cu câteva luni, Berezovski a trimis o scrisoare în care recunoştea că a comis o mulţime de greşeli, pentr care i-a cerut iertare lui Putin“, a spus acesta. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite