ANIVERSARE 80 de ani de la naşterea lui Nichita Stănescu. Cum este omagiat poetul "necuvintelor" în ţară şi în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poetul Nichita Stănescu (31 martie 1933 - 13 decembrie 1983)
Poetul Nichita Stănescu (31 martie 1933 - 13 decembrie 1983)

Pe 31 martie se înplinesc 80 de ani de la naşterea lui Nichita Stănescu, motiv pentru care instituţiile culturale din România şi din străinătate organizează expoziţii de poezie şi de fotografie, dezbateri şi sesiuni de lectură în amintirea poetului.

O expoziţie naţională de poezie intitulată „Nichita-80“ şi organizată de Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR), Institutul Cultural Român (ICR), Asociaţia Euro Culturart şi Radio România Cultural va avea loc duminică, 31 martie 2013, de la 18.00, în cadrul Rotonda MNLR (Bdul Dacia nr.12). 

NICHITA- 80 - expoziţie naţională de poezie“ cuprinde manuscrise şi fotografii deţinute de MNLR, precum şi din arhiva foto a Dorei Stănescu, soţia poetului. O expoziţie omagială de 80 de momente, în care publicul va putea surprinde secvenţe semnificative din viaţa şi opera poetului, din prieteniile sale literare. Vernisajul de la Bucureşti va fi marcat de un recital din poezia lui Nichita Stănescu susţinut de Ioana Crăciunescu, Eusebiu Ştefănescu şi Ionuţ Bogdan Ştefănescu. Evenimentul va fi transmis în direct, între orele 18.00-19.00, de Radio România Cultural. 

O expoziţie omagială va avea loc şi la sediul ICR, începând cu 29 martie, în parteneriat cu MNLR şi Radio România Cultural. „80 de ani de la naşterea poetului Nichita Stănescu“ vafi vernisată vineri, de la ora 17.00, cu participarea lui Andrei Marga, preşedintele ICR, artistul plastic Mircia Dumitrescu, Lucian Chişu, directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române, Ioan Cristescu, curatorul expoziţiei, şi Horia Gârbea, vicepreşedinte al ICR. 

Studenţii de la actorie organizează, de asemenea, un spectacol în cinstea poetului Nichita Stănescu. Duminică seară, de la ora 19.00, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale“ lansează o invitaţie la spectacolul „Suntem ceea ce iubim“, care se va ţine în sala Ileana Berlogea (str. Matei Voievod nr. 75-77). 

afis zilele nichita

De asemenea, postul de televiziune TVR 2 prezintă, tot duminică, de la 18.10, programul „Din dragoste pentru Nichita“, care va fi moderat de Daniela Zeca-Buzura şi îi va avea ca invitaţi pe Mircia Dumitrescu (artist vizual), academicianul Eugen Simion (critic literar) şi Corneliu Medvedov (cineast). 

Totodată, Institutul Cultural Român organizează o acţiune sincronizată, la nivelul întregii reţele de institute, pentru promovarea poetului Nichita Stănescu. Expoziţii de fotografie şi poezie (cuprinzând lucrări ale poetului traduse în limbile engleză, germană, franceză, spaniolă, turcă, maghiară, portugheză, suedeză, polonă, italiană, ebraică) vor fi organizate în reţeaua institutelor din străinătate în perioada 27 martie – 27 aprilie 2013.

Nichita Stănescu, la Institutele Culturale Române din străinătate

La ICR Londra, cei 80 de ani de la naşterea lui Nichita Stănescu sunt sărbătoriţi printr-un eveniment despre viaţa şi opera poetului, cu participarea lui Peter Jay, traducătorul şi principalul editor al poetului în Marea Britanie, şi a binecunoscute actriţe Anamaria Marinca. Cei doi vor vorbi şi despre influenţa pe care acesta a exercitat-o asupra altor scriitori şi asupra publicului, receptarea lui în Marea Britanie şi, desigur, vor citi poeme şi texte mai puţin cunoscute ale marelui poet. De altfel, numeroase volume ale poetului român au fost traduse, începând din 1975 până în prezent, în Marea Britanie. 

La ICR Viena se va organiza, de asemenea, o seară literară în cinstea poetului. Programul cuprinde o prelegere despre viaţa şi opera poetului susţinută de Florin Oprescu, lector la Institutul de Romanistică al Universităţii din Viena, lecturi in limba română cu Rodica Guja, membră a comunităţii de expaţi din Viena, precum şi recitări ale poeziilor stănesciene în limba germană cu actriţa vieneză Katharina Stemberger. 

afis nichita stanescu

O expoziţie omagială va putea fi urmărită şi la ICR Bruxelles, între 2 şi 26 aprilie, cu numele „Sunt un om viu“, după un poem scris de Nichita Stănescu în 1964. Expoziţia cuprinde fotografii de poeme în română, dar şi traduse în limbile franceză şi engleză. La vernisaj, studenţii care învaţă limba română la cursurile organizate de ICR Bruxelles vor citi poemele lui Nichita Stănescu traduse în limbile lor materne, respectiv franceză, engleză, germană, italiană, neerlandeză şi spaniolă. De asemenea, poetul Andrei Corescu va prezenta publicului în premieră propriile traduceri în franceză ale câtorva poeme de Nichita Stănescu, precum şi lirica proprie. 

Poeme stănesciene la Lisabona

Tot în rândul evenimentelor dedicate marelui poet Nichita Stănescu se numără şi vernisarea expoziţiei omagiale la ICR Lisabona, pe 2 aprilie, de la 18.30, simultan cu filialele ICR din ţară şi din străinătate. Expoziţia de la sediul ICR Lisabona se compune din panouri cu versuri ale poetului traduse în portugheză de Caetano Waldrigues Galindo, Daniel Falkemback Ribeiro şi João Monteiro, la care se adaugă alte traduceri în limbile franceză şi engleză. Vernisajul va fi completat de recitarea în portugheză a poemelor. Recitările şi vizionarea expoziţiei vor fi însoţite în ziua vernisajului de un fundal sonor constituit din piese muzicale pe versuri ale marelui poet.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite