Leacuri străvechi cu leurdă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Denumită şi ceapa vrăjitoarelor, usturoi de pădure sau usturoiţă, leurda este un aliment-medicament, datorită substanţelor active pe care le conţine. Din cele mai vechi timpuri, ea a fost folosită pe post de plantă „bună la toate“, având un puternic efect detoxifiant.

Leurda înfloreşte în luna aprilie sau mai, prin urmare o poţi folosi primăvara deoarece calităţile curative sunt la cote maxime în acest sezon. Din punct de vedere medicinal, importante sunt frunzele. Ea conţine şi vitamine din grupul B, amidon precum cel din cereale, proteine, glucide şi grăsimi, săruri minerale de calciu, fier, fosfor, sodiu, cupru, magneziu, mangan, uleiuri cu conţinut de sulf, uleiuri eterice şi celuloză.

Folosită de daci şi de romani

Cunoscută pentru beneficiile ei asupra sănătăţii încă de pe vremea dacilor, leurda este folosită şi astăzi pentru tratarea bolilor de rinichi, ca depurativ. Şi romanii o întrebuinţau ca adjuvant în ritualul de detoxifiere specific primăverii, pentru că poate curăţa sângele, plămânii şi tractul digestiv.

Eficientă  împotriva micozelor

Pentru că în compoziţia ei se găsesc substanţe antibacteriene şi antivirale, tinctura de leurdă este foarte bună în tratarea micozelor unghiilor. Se aplică comprese cu tinctură nediluată, pe care o găseşti la plafar, şi se ţin pe zona afectată aproximativ 3-4 ore. În cazul micozelor vaginale, se diluează două linguri cu tinctură în jumătate de cană de apă şi se fac spălături interne.

Ajută la reglarea nivelului colesterolului

Adenozina conţinută de leurdă este o substanţă care ajută la scăderea colesterolului „rău“, diminuând în acelaşi timp şi tensiunea mărită. Fiind şi un bun vasodilatator, leurda reglează bătăile inimii şi menţine elasticitatea vaselor de sânge. Astfel, formarea cheagurilor de sânge este îngreunată.

Descoperă ce alte beneficii are leurda pe clickpentrufemei.ro.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite