Furtună deasupra paradisurilor fiscale în urma „Offshore Leaks“. Uniunea Europeană se pregăteşte să ia măsuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Offshore Leaks“, istoria marilor evaziuni fiscale abia începe să fie povestită. Nu ar fi suprinzător dacă aceste dezvăluiri ar provoca prăbuşirea multor miniştri şi chiar a unor guverne, scrie Deutsche Welle.  Comisia Europeană a cerut statelor membre să lucreze la o definiţie comună pentru ceea ce înseamnă paradis fiscal, pentru a putea lupta mai bine împotriva evaziunii fiscale, care costă UE peste o mie de miliarde de euro în fiecare an.

Această anchetă ar putea zgudui din temelii establishmentul financiar şi politic al mai multor state. Potrivit presei germane, e posibil ca mari bănci precum Deutsche Bank din Germania şi UBS din Elveţia să le fi facilitat clienţilor lor accesul la firme fantomă din astfel de oaze fiscale.

Aceste dezvăluiri de informaţii bancare, e un fenomen de-o amploare globală şi de dimensiuni fără precedent. E vorba de cea mai mare divulgare de date confidenţiale din istorie. Partea bună a chestiunii este că, în siajul acestor dezvăluiri, se va putea face lumină într-o sumedenie de afaceri tenebroase nu doar de evaziune fiscală, ci şi de spălare de bani murdari.

Partea proastă este că secretul bancar nu mai valorează nici cât o ceapă degerată. Concomitent, anonimul sau anonimii constituind sursa divulgărilor vor profita de nişte demersuri ilegale într-un mod deocamdată misterios şi în scopuri, de asemenea, problematice, scrie presa germană.

Chiar şi ministrul german al finanţelor, Wolfgang Schaeuble, a declarat vineri că a face toate ţările din lume să coopereze pentru a eradica evaziunea fiscală este o muncă titanică, relatează AFP. „Este uşor să formulezi revendicări, însă infinit de laborios să le aplici la nivel internaţional“, a afirmat ministrul conservator într-un interviu pentru postul de radio Deutschlandfunk.

„Salut publicarea acestor informaţii“, a afirmat Schaeuble, „pentru că acestea vor mări presiunea în lupta împotriva evaziunii fiscale. Însă vedeţi bine cât de dificil este, nu numai în cadrul Uniunii Europene“, a adăugat ministrul german. În acest domeniu, doar cooperarea tuturor ţărilor interesate ar putea avea success“ a subliniat Schaeuble.

„Chiar dacă Germania ar decide să se arate mai strictă cu evazioniştii fiscali, nu putem descoperi aceste fraude fără să primim informaţii, depindem de cooperarea altora, în special a băncilor“, a spus Schaeuble. Ministrul german de Finanţe a cerut publicaţiilor implicate în investigaţie să trimită toate documentele autorităţilor fiscale din ţările respective, pentru a se putea face pasul spre anchete oficiale.

Comisia Europeană şi Parlamentul European cer măsuri

Descoperirile referitoare la paradisurile fiscale provoacă primele repercursiuni: “Comisia Europeană şi Parlamentul European au cerut statelor membre să se sesizeze”, scrie cotidianul grec  grec „Ta Nea“.

“Valoarea estimată a evaziunii fiscale doar pentru Uniunea Europeană este estimată la 1 000 de miliarde de euro pe an“ scrie cotidianul, care a investigat partea grecească a anchetei referitoare la „Offshore Leaks“şi dezvăluie numele personajelor-cheie din Grecia care au conturi în societăţile offshore din Insulele Virgine Britanice, şi Cipru. De altfel, o mare parte a operaţiunilor greceşti trec prin Cipru.

Paradisurile fiscale, pericol pentru democraţie

Presa europeană scrie că ar fi vorba de 96 de paradisuri fiscale, iar lista abia acum e actualizată. Într-un editorial dedicat acestei scheme financiare,2 Le Monde“ precizează că subiectul nu pleacă de la ultimele scandaluri, cvasi-falimentul Ciprului şi afacerea Cahuzac la Paris, ci este o anchetă începută acum mai multe luni. Paradisurile fiscale sunt un pericol pentru democraţie şi favorizează deturnarea fondurilor publice în ţări unde corupţia e în floare.

Astfel că în paradisurile fiscale sunt ascunşi bani cât produsul intern brut al Statelor Unite şi Japoniei, luate împreună, scrie „Le Monde“ În muntele de documente care au fost cercetate de un consorţiu internaţional de jurnalişti, peste 2,5 milioane, apar şi două bănci din Franţa.

Publicaţia franceză notează  că acum a venit momentul acţiunii, că trebuie întărite regulile care conduc lumea financiară, metodele de control şi cooperarea internaţională. Iar în eventualele anchete, băncile din occident, amatoare de operaţiuni opace, nu vor putea să scape de întrebări. Asta dacă vor să îşi păstreze o imagine bună, concluzionează „Le Monde“.

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite