„War for the Web“ - documentarul care va explica secretele războiului cibernetic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aaron Swartz a acordat cel mai probabil ultimul interviu pentru acest documentar FOTO Reuters
Aaron Swartz a acordat cel mai probabil ultimul interviu pentru acest documentar FOTO Reuters

Ce înseamnă CISPA, SOPA, PIPA sau alte legi ale internetului? Un documentar care se filmează acum în Statele Unite ale Americii doreşte să răspundă la aceste întrebări şi conţine probabil ultimul interviu cu Aaron Swartz, cofondatorul Reddit, care s-a sinucis anul acesta.

"War for the Web" va explica infrastructura internetului, modul cum aceasta poate fi atacată şi cum pot fi obţinute datele personale ale utilizatorilor. De asemenea, va cuprinde o serie de interviuri cu personalităţi din acest mediu, printre care Aaron Swartz, tânărul activist care s-a sinucis acum câteva luni.

"Oamenii vorbesc despre securitate, oamenii vorbesc despre intimitate, despre monopoluri. Ce e marcant e că aceste lucruri nu sunt independente, ci interconectate", a declarat regizorul filmului, Cameron Bruecker pentru cnet.com. Scenaristul Michael Woolridge a spus că "oamenii nu sunt atenţi la cum apare legislaţia internetului. Ignorăm CISPA. Ignorăm SOPA. Toate aceste conversaţii se poartă în spatele uşilor închise. Trebuie să le facem publice".

De altfel, filmul porneşte de la ideea de a interconecta toate aceste probleme ale confidenţialităţii şi protejării datelor pe interne. Regizorul Cameron Bruecker spune cănu va fi un documentar care atacă unele chestiuni, ci doar uneşte anumite dezbateri disparate.

Producătorii au realizat 17 interviuri, care durează 24 de ore, dar vor fi tăiate în cadrul documentarului. Filmul ar trebui să fie lansat la finalul anului, iar acum se finanţează prin intermediul unei campanii pe Indiegogo.

<strong>Aaron Swartz, ultimul interviu</strong>

Producătorii filmului spun că Swartz a dat ultimul interviu înainte de a muri pentru documentar. Americanul a spus că este îngrijorat de modul cum companiile private pot cenzura internetul. El a dat exemplul Mastercard şi Visa, care au oprit plăţile către Wikileaks. "Imaginează-ţi că Facebook va face acest lucru - unii oameni să nu poată distribui nimic, o comunitate întreagă să fie redusă la tăcere", a spus Swartz.

De asemenea, activistul pentru un internet liber le-a spus în cadrul interviului filmat anul trecut că guvernele sunt mult mai periculoase decât hackerii.

"Au intrat în computerele altor ţări. Au intrat în instalaţii militare. Au pornit un război cibernetic despre care nu se vorbeşte, pentru că nu e un copil într-un subsol, e preşedintele Obama. Realitatea e distorsionată, pentru că oamenii vorbesc despre aceşti copii ficţionali din subsoluri decât de oficiali ai guvernului care au aceste probleme. Securitatea cibernetică e folosită aşadar ca o scuză pentru orice", a spus Swartz.

"Cred că cibersecuritatea este importantă. Cred că guvernul ar trebui să găsească vulnerabilităţile şi să ajute în rezolvarea lor. Dar fac exact opusul. Găsesc vulnerabilităţile şi le ţin secrete pentru a abuza de ele. Dacă ne pasă de securitate cibernetică ar trebui să ne concentrăm pe aceste lucruri majore, nu pe copii. Ar trebui să vedem oamenii puternici, oamenii care plătesc milioane pentru a găsi aceste găuri de securitate pentru a face rău şi pe care nu le repară", a completat activistul online.

Un trailer al filmului care va apărea la finalul anului poate fi văzut mai jos.

Proiectul de pe Indiegogo poate fi accesat la acest link.

Haideţi să discutăm! Ne puteţi vizita şi pe pagina de Facebook Tech Adevărul. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite