Anonymous invită la boicotarea internetului ca formă de protest faţă de CISPA - legea pentru care datele de pe internet nu sunt private

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anonymous invită la protest global, iar Reddit este împotriva CISPA FOTO AFP
Anonymous invită la protest global, iar Reddit este împotriva CISPA FOTO AFP

Organizaţia Anonymous invită la un boicot global al internetului, pentru a protesta faţă de legea CISPA, care ar permite accesul mai uşor la datele personale.

Acum mai bine de un an, americanii scandau împotriva legilor SOPA şi PIPA, care voiau să introducă un control mai puternic asupra internetului. În acelaşi timp, europenii ieşeau în stradă pentru a protesta pentru a elimina posibilitatea apariţiei legii ACTA, o clonă regională. De curând, dezbaterea s-a reaprins în Statele Unite ale Americii, după ce Camera Reprezentanţilor a aprobat legea CISPA (Cyber Information Sharing and Protection Act), care ar permite un acces mai liber la informaţiile confidenţiale ale utilizatorilor.

Deşi este încă departe de a se concretiza într-un document definitiv, CISPA a împărţit internetul în două, între marile site-uri, susţinătoare ale proiectului şi grupul de hacktivişti Anonymous sau site-ul Reddit, care se opun. Astăzi, Anonymous propune un boicot al internetului, atât din partea utilizatorilor, cât şi al marilor site-uri, pentru a semnala derapajele CISPA.

Ce este CISPA?

CISPA a apărut prima oară pe 30 noiembrie 2011, când a fost propusă de parlamentarul american Michael Rogers. A trecut de Camera Reprezentanţilor pe 26 aprilie 2012, dar nu a trecut de Senat şi nici nu a avut susţinerea lui Barack Obama. Anul acesta, în februarie, propunerea de lege a fost reintrodusă şi va fi votată în Senat, după ce a fost aprobată de Camera Reprezentanţilor cu 288 de voturi pentru şi 127 de voturi împotriva.

Legea îngrijorează comunitatea de activişti pentru libertatea internetului. Astfel, conform reglementărilor propuse de Rogers, CISPA va îmbunătăţi securitatea naţională prin facilitarea schimbării de date şi informaţii electronice între o companie privată şi guvern. Practic, faţă de reglementările actuale ale accesului la datele personale ale unei persoane, CISPA ar fi o scurtătură legală şi un precedent periculos la nivel mondial.

Poate cel mai vocal adversar al legii este Fundaţia Electronic Frontier. „CISPA ameninţă protecţia datelor pentru că şi-ar permite să funcţioneze peste orice altă lege”. Cu toate acestea, pentru a intra în vigoare, CISPA ar trebui să treacă de Senat şi de Barack Obama, care a menţionat deja că se opune variantei actuale.

Protest global sau doar activism vocal?

Cât de importantă este CISPA pentru firmele care susţin această lege? Potrivit datelor publicate de Fundaţia Sunlight, fondurile investite în campaniile de lobby pro-CISPA sunt enorme. Până la începutul acestui an, susţinătorii legii au investit 605 milioane de dolari. „Nu mă surrpinde că s-au cheltuit atât de mulţi bani. CISPA elimina vina pentru protecţia datelor a companiilor, făcând-o o lege bună pentru ele”, a spus Rainey Reitman de la Electronic Frontier.

Printre susţinătorii proiectului se află Google, Yahoo, Verizon sau AT&T, în timp ce Facebook şi-a retras sprijinul. Cel mai mare site care protestează este Reddit, prin vocea utilizatorilor săi. De asemenea, Alexis Ohanian, unul dintre cofondatorii platformei Reddit, a cerut Google să renunţe la susţinerea proiectului.
În tot acest timp, Anonymous cere un protest global astăzi. „Toate marile site-uri vor fi închise, până când domnul Obama nu va promite veto-ul asupra legii”, spun cei de la Anonymous în mesaj. 

Planul nu include vreun atac informatic de amploare, ci pur şi simplu o chemare la protest. Nu ar fi primul protest de acest fel. Pe 18 aprilie 2012, Wikipedia, Reddit, Google şi alte 7.000 de site-uri au protestat împotriva SOPA prin închiderea temporară sau afişarea unui mesaj.

Haideţi să discutăm! Ne puteţi vizita şi pe pagina de Facebook Tech Adevărul. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite