Cine este Nigel Farage, liderul partidului britanic care înfierează România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nigel Farage, liderul UKIP FOTO Reuters
Nigel Farage, liderul UKIP FOTO Reuters

Rasismul este o formă de „tachinare etnică“, iar londonezii ar trebui să poarte măşti protectoare pentru a se apăra de est-europeni, cel puţin acestea sunt opiniile membrilor formaţiunii naţionaliste UK Independence Party referitoare la români şi bulgari.

David Waller, unul dintre membrii UKIP, a declarat că ridicarea restricţiilor pentru imigranţii români şi bulgari, la începutul lui 2014, presupune o serie de riscuri, referindu-se mai ales la îmbolnăvirea cu tuberculoză. Prin urmare, le recomandă britanicilor să poarte măşti protectoare, relatează cotidianul britanic „The Guardian“, într-un articol critic la adresa celor care fac astfel de afirmaţii discriminatorii.

Aş sugera să nu mergeţi în Londra după ianuarie 2014 decât dacă trebuie neapărat să o faceţi, iar dacă e aşa, adoptaţi practica japoneză a purtării unei măşti“, a scris el pe blogul personal. Ulterior, Waller a declarat pentru „The Daily Telegraph“ că afirmaţia nu trebuie luată în serios şi că nu este în niciun caz xenofob.

UKIP a fost nevoit să retragă candidaturile (n.r. : la alegerile locale de săptămâna viitoare) anumitor membri, din cauza controverselor pe care opiniile acestora le-au născut. Anna-Maria Crampton, de exemplu, a ieşit din cursa electorală după ce a învinuit evreii pentru Holocaust. „Al Doilea Război Mondial a fost plănuit de evrei şi finanţat de bancheri, pentru a face oamenii din lumea întreagă să se simtă vinovaţi şi oripilaţi de Holocaust, astfel încât să fie semnat un tratat pentru crearea statului Israel“, consideră Crampton.

În ce îl priveşte pe liderul partidului, Nigel Farage, acesta este cunoscut pentru declaraţiile sale defăimătoare la adresa imigranţilor români şi bulgari. Recent, el a declarat pentru BBC că oraşele britanice se confruntă cu „o epidemie de infracţiuni“ comise de români.  

Cine este Nigel Farage

Liderul UKIP vorbeşte despre el într-o scurtă descriere postată pe site-ul său personal şi arată că este unul dintre cei care cred cu tărie în independenţa Marii Britanii, care promovează libertatea de exprimare şi „s-a confruntat cu numeroase ostilităţi din partea oponenţilor politici, pentru că a apărat necesitatea desfăşurării corecte a referendumului cu privire la transferul puterii de la aleşi către Uniunea Europeană.“

Născut şi crescut în Kent, a urmat cursurile Colegiului Dulwich. Are reputaţia unui om care preferă băuturile tari, cluburile de striptease şi a scăpat de moarte ca prin urechile acului în trei rânduri : în urma unui accident de maşină, a unui cancer testicular şi a unui accident aviatic, în timpul alegerilor din 2010.

Reales preşedinte al UKIP în noiembrie 2010, „şi-a folosit experienţa în cadrul UE pentru a creşte conştientizarea cu privire la activităţile acesteia“. „Petrece mare parte din timpul său călătorind prin ţară şi în alte state membre ale UE pentru a spune adevărul despre Uniunea Europeană“, se mai arată pe site-ul personal al acestuia.

Adversar declarat al premierului David Cameron, susţine că „nu îl suportă“, deoarece este „superficial“ şi „nimeni nu crede o vorbă din ce spune“. Este văzut, potrivit relatărilor mass-media britanice, drept un personaj colorat, excentric, care intrigă electoratul, dar care atrage mai degrabă votanţi fără studii sau cu studii medii. În ţara sa natală, este adesea criticat sau ironizat, iar declaraţiile sale prin care se autoproclamă un urmaş, din punct de vedere ideologic, al lui Margaret Thatcher îl pun într-o lumină ridicolă.

Prin afirmaţiile sale xenofobe, Farage a stârnit furia românilor şi a bulgarilor, dar reacţii prompte au venit mai ales din partea bulgarilor.

Konstantin Dimitrov, ambasadorul bulgar în Marea Britanie, a criticat anumite instituţii de presă pentru că fac din ţara sa un „ţap ispăşitor“ şi încurajează retorica xenofobă a lui Farage. Potrivit site-ului telegraph.co.uk, reacţia lui Dimitrov intervine în contextul în care Farage a susţinut că României şi Bulgariei nu ar fi trebuit vreodată să le fie permis accesul în Uniunea Europeană.

 În ciuda extremismului de care liderul UKIP dă dovadă, atitudine care l-ar defavoriza în ochii electoratului, el ar putea reprezenta o ameninţare pentru Cameron, dacă formaţiunea celui dintâi obţine rezultate bune la alegerile locale de săptămâna viitoare. Analiştii britanici citaţi de site-ul thetimes.co.uk arată că partidul eurosceptic şi campania sa împotriva imigranţilor ar putea avea succes la alegerile locale din 2 mai şi, deşi nu este deocamdată un adversar redutabil pentru  Cameron, Farage poate destabiliza scena politică din Marea Britanie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite