CET Iaşi, un faliment de 541 de milioane de lei. Expert în energie termică: „Şefii Primăriei s-au implicat într-o problemă despre care n-au habar”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii Primăriei Iaşi au anunţat astăzi, 20 mai, că ar exista un proiect pentru redresarea CET Iaşi, ultimul colos economic din oraş, care asigură apă caldă şi căldură pentru 44.000 de locuinţe. Cu toate acestea, şefii municipalităţii n-au putut sintetiza planul de reorganizare, ci au enumerat câteva principii nefezabile, spun specialiştii.

Planul, care ar trebui să rezolve dezastrul financiar de la CET Iaşi în trei ani, nu presupune vânzarea de active sau de bunuri patrimoniale, ci eficientizarea activităţii de mentenanţă, care ar urma să aducă profit necesar pentru acoperirea datoriilor cifrate la aproximativ 541 de milioane de lei.

CET Iaşi mai are în acest moment doar 55 de angajaţi, din cei 1.804 existenţi în 2004. Alte soluţii enumerate, dar neargumentate, ar fi accesarea de fonduri europene sau reangajarea câtorva dintre muncitorii disponibilizaţi.

Societatea a intrat în procedura de insolvenţă în aprilie 2012, iar dacă planul de reorganizare nu este depus şi aprobat de magistraţii Tribunalului Iaşi până pe 27 mai 2013, atunci CET intră automat în faliment.

Nebuloasa din jurul societăţii de termoficare a Iaşiului a fost accentuată de un scandal recent, generat de faptul că peste 8.000 de tone de materiale feroase din patrimoniul CET, printre care şi instalaţii funcţionale, au fost vândute la licitaţie ca fier vechi unei firme de apartament din Bucureşti.

Procedura de executare silită a fost suspendată temporar, iar şefii Primăriei Iaşi, instituţie acţionară majoritar la CET, au aruncat vina pe lichidatorul judiciar, spunând că reprezentanţii municipalităţii din adunarea creditorilor n-au avut acces la lista de bunuri ce urma a fi licitată.

„Primăria a avut acces la rapoartele de evaluare, la tot ceea ce urmează să fie valorificat. Raportul de evaluare a fost public. La comitetul creditorilor şi la adunarea creditorilor, Primăria a venit şi a aprobat acest raport. Nu pot să vă spun de ce ei susţin că am avut o anexă secretă, pot să dovedesc însă că raportul a fost public. Trebuie ca autorităţile locale să se grupeze şi să-i dea atenţie CET-ului, pentru că există perspective de redresare“, a declarat Corneliu Mititelu, reprezentantul firmei Management Reorganizare Lichidare, care gestionează insolvenţa CET. Acesta a vorbit în premieră astăzi de la începutul scandalului de la CET generat de vinderea societăţii la fier vechi, după ce luni de zile a fost de negăsit

Mitetelu a mai spus că este necesară implicarea tuturor autorităţilor locale pentru rezolvarea problemei de la CET Iaşi şi a adăugat că a mai văzut "minuni" întâmplate în al 12-lea ceas. Cu toate acestea, este greu de presupus că părţile implicate în salvarea CET se vor pune de acord în legătură cu o soluţie fezabilă. În cursul zilei de astăzi, 20 mai, municipalitatea şi-a prezentat planul de reorganizare la sediul Primăriei, iar o jumătate de oră mai târziu administratorul judiciar a organizat o dezbatere la un hotel din Iaşi cu tema "Reorganizarea, o soluţie pentru CET?". 

La dezbatere a fost prezent şi Cătălin Dragostin, reprezentantul unei firme din Bucureşti, Energy Serv, care este înscrisă pe lista creditorilor CET, de unde are de recuperat în jur de 250.000 de euro. Acesta a vorbit în calitate de specialist cu o experienţă de peste 30 de ani în termoficare despre şansele de redresare ale centralei din Iaşi. "Nu activitatea CET trebuie reorganizată, ci întreaga activitate de termoficare din Iaşi. Trebuie căutate cauzele. Lipsa de strategie şi viziune a autorităţilor locale este primul şi cel mai important motiv al situaţiei economice actuale. Trebuie reparată greşeala făcută acum 15-18 ani prin cedarea CET-urilor din România către autorităţile locale. Trei ani de zile nu sunt suficienţi pentru aplicarea unui plan de reorganizare. Trebuie între 6 şi 10 ani. Rambursarea creanţelor nu poate fi făcută mai devreme de 5 ani", a declarat Dragostin.

Toţi cei prezenţi au evitat să vorbească despre viitorul termoficării centralizate în Iaşi în cazul falimentului CET. Un verdict în această problemă va fi dat pe data de 27 mai.

Mai puteţi citi şi:

Baronii USL conduc spre faliment ultimul colos industrial al oraşului. Cum s-a vândut CET Iaşi unui SRL de apartament

Jaful CET Iaşi - o nebuloasă de zeci de milioane de euro cu firme-fantomă şi oameni-cheie intraţi în pământ

Bătrânelul care a pus mâna pe CET Iaşi. Umblă cu haine ponosite, dar administrează o afacere de 5 milioane de euro la îndemnul unui escroc

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite