Bone pentru toţi copiii cu bani de la Primărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
150.000

de copii care 
nu au prins loc 
la grădiniţă ar putea beneficia de serviciile unei bone   FOTO Adevărul
150.000 de copii care nu au prins loc la grădiniţă ar putea beneficia de serviciile unei bone   FOTO Adevărul

În curând, toţi copiii indiferent de statutul social al familiilor din care aceştia provin ar putea beneficia de serviciile unor bone, datorită unui proiect de lege ce va fi iniţiat până la sfârşitul lunii. În plus, proiectul legislativ vrea să reglementeze meseriile de bone şi babysitter, care, potrivit specialiştilor, sunt diferite.

Astfel, dacă activitatea de babysitting se desfăşoară exclusiv la domiciliul copilului, o bonă poate avea grijă de copii la ea acasă. Diferenţa este că la locuinţa ei, dădaca poate primi mai mulţi copii care provin din familii diferite, fiind astfel împărţit efortul financiar.

Cu toate acestea, proiectul de lege spune că o bonă nu poate primi mai mult de patru copii cu vârste preşcolare sau şase copii cu vârste mai mari de
şase ani.

Babysitter pe banii statului

Proiectul prevede ca serviciul de babysitting să fie disponibil tuturor copiilor, mai ales că aceste servicii au fost gândite în propunerea legislativă ca metodă de suplinire a locurilor lipsă în grădiniţe şi şcoli.

Potrivit ultimelor cifre date publicităţii de deputatul Tamara Ciofu, iniţiatorul legii, 150.000 de copii nu au locuri în grădiniţe în acest moment. Aceştia ar putea primi, potrivit proiectului de lege, bone sau babysitters a căror indemnizaţie ar urma să fie plătită parţial din bugetul administraţiilor locale şi parţial de familie, în funcţie de venitul lunar al părinţilor.

În plus, familiile aflate într-o situaţie de nevoie socială sau cele care primesc ajutor social vor primi serviciul de babysitting gratuit. „Acest lucru este posibil pentru că dacă bonele lucrează legal, taxele impozitate din salariul lor ar putea finanţa serviciul de babysitting pentru familiile vulnerabile anul următor. Nu e ieftin să angajezi ajutor, poate fi un efort pentru autorităţile locale, însă e mult mai scump să construieşti o grădiniţă“, a explicat deputatul Tamara Ciofu.

1.300 de bone calificate şi 100 de supervizori

Fundaţia Romanian Angel Appeal, unul dintre iniţiatorii proiectului, a demarat acum trei ani proiectul „Şcoala Bonelor“, care îşi propune ca până în iulie anul acesta să formeze 1.300 de bone/babysittere certificate.

Cursantele au hotărât înfiinţarea unei asociaţii a breslei – Asociaţii Naţionale a bonelor şi babysitters profesioniste din România. Obiectivul principal al asociaţiei este transformarea site-ului într-un „registru naţional al bonelor calificate“, astfel încât intermedierea dintre familii şi bone să se facă mai uşor. În plus, în cadrul proiectului vor fi instruiţi 100 de supervizori ce vor monitoriza activitatea bonelor şi vor trimite raporturi trimestriale autorităţilor locale de asistenţă socială.

Potrivit proiectului de lege, aceşti supervizori vor funcţiona în cadrul unei autorităţi ce va activa  în cadrul Ministerului Muncii.

Potrivit proiectului de lege, pentru a deveni bonă, trebuie să ai minimum 18 ani, să fi absolvit învăţământul obligatoriu de 10 clase, să ai o stare de sănătate bună (atestată medical), să ai rezultate bune la evaluările sociale şi psihologice, ce trebuie făcute o dată pe an. În plus, bonele care oferă servicii acasă trebuie să locuiască într-o locuinţă cu toate utilităţile – atestate de un inspector.

Salariul minim al unei bone este de 1.000 de lei

Cei care se ocupă de multă vreme de recrutarea de bone în România spun că proiectul este cel puţin ambiţios, întrucât preţul unui astfel de serviciu este destul de piperat. Tiana Perfect, managerul companiei de recrutare de personal „Perfect Liaison” pe care a fondat-o în 2011, spune că salariul unei bone rareori se situează sub 1.000 de lei. Şi asta în condiţiile în care nu este angajată full-time.

Profilul femeii care angajează babysitter

Nu neapărat mamele cu carieră, care trebuie să rămână la serviciu ore suplimentare, au nevoie de ajutor cu copiii, susţine Tiana Perfect, managerul companiei de recrutare „Perfect Liaison“.

Trendul este în schimbare, aşa că vorbim şi de mame care vor să-şi facă timp pentru ele sau au mai mulţi copii şi atunci îşi doresc un ajutor. Deşi pentru a angaja o bonă în condiţiile actuale, e nevoie de cel puţin un venit mediu, nici grădiniţele nu sunt foarte ieftine: pentru a trimite un copil la o grădiniţă de stat părinţii trebuie să scoată lunar din buzunar 300 lei, în timp ce o grădiniţă privată costă, în medie, 1.000 de lei pe lună.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite