Summit-ul balcanic a fost anulat din cauza divergenţelor dintre participanţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Macedoniei,Gjorge Ivanov
Preşedintele Macedoniei,Gjorge Ivanov

Reuniunea ţărilor sud-est europene, care trebuia să se desfăşoare la sfârşitul săptămânii, la Ohrid, a fost anulat. Preşedintele Macedoniei a contramandat miercuri această conferinţă, din cauza divergenţelor iscate pe tema paricipării Kosovo.


Gjorge Ivanov a anunţat că a anulat acest summit pentru "a proteja interesele statale şi demnitatea Macedoniei". Preşedintele Macedoniei a subliniat că ţara sa nu doreşte să participe la "joaca de-a vetoul şi mai ales de-a boicotul".

 Înainte de adoptarea acestei decizii, trei ţări - România, Bosnia şi Serbia - nu au fost de acord ca la summit-ul Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP) de la Ohrid să fie invitat şi preşedintele Kosovo, Atifete Jahjaga. Cele trei ţări şi-au motivat această opoziţie prin faptul că în documentul de constituire al SEECP se stipulează că la summit-urile acestei organizaţii pot participa doar liderii unor state suverane şi recunoscute la nivel internaţional.

Însă, din cauza neinvitării preşedintelui Atifete Jahjaga, în cursul zilei de marţi şi-a anulat participarea preşedintele Albaniei, Bujar Nishani, a cărui exemplu a fost urmat miercuri de preşedintele croat Ivo Josipovic. Preşedintele Macedoniei, Gjorge Ivanov, a afirmat că "din păcate au renăscut vechile complexe şi prejudecăţi din Balcani" şi nu este dispus plătească pentru acestea.

"Ne-am pregătit un an întreg pentru acest summit şi am făcut tot ce se poate pentru ca liderii din regiune să se aşeze la o singură masă" - a spus Gjorge Ivanov. Preşedintele Macedoniei a urat succes organizatorilor următoarei întruniri la nivel înalt a SEECP şi şi-a exprimat speranţa că următoarea conferinţă se va desfăşura "într-o regiune a Balcanilor mai europeană".

Preşedintele Gjorge Ivanov a adăugat că disensiunile în jurul summit-ului de la Ohrid "reprezintă un semnal către Europa şi reflectă realitatea din această regiune". SEECP a fost înfiinţat în 1997, la Sofia, în scopul întăririi bunei vecinătăţi a ţărilor din regiune, pentru a contribui la transformarea Balcanilor într-o regiune a păcii, securităţii şi cooperării.

La consfătuirea de anul trecut a SEECP, care s-a desfăşurat la Belgrad, au participat miniştri de externe ai Albaniei, Bosniei-Herţegovina, Bulgariei, Croaţiei, Greciei, Macedoniei, Republicii Moldova, Muntenegru, României, Serbiei, Sloveniei şi Turciei.

SUA şi-au exprimat dezamăgirea

SUA s-au declarat dezamăgite de decizia de anulare a summitului liderilor statelor din Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP). „Deşi SUA nu este membru SEECP, sprijină obiectivele şi iniţiativele acestui proces“,a declarat pentru Agenţia TANJUG un oficial american.

 „Suntem dezamăgiţi de anularea summitului. Preşedintele Macedoniei, (Djeordje) Ivanov şi cabinetul său au făcut eforturi majore pentru a organiza o reuniune productivă şi pozitivă, dar din păcate liderii din regiune vor rata ocazia de a discuta despre provocările la care trebuie să răspundă" - a adăugat oficialul american, precizând că „dialogul şi colaborarea sunt importante pentru securitatea, stabilitatea şi progresul fiecărei ţări şi a regiunii Balcanilor în întregime“.

Summitul de la Ohrid a fost anulat deoarece preşedinţii Albaniei şi Croaţiei au anunţat că nu vor participa dacă Pristina nu este invitată, iar anterior alte trei state - Serbia, Bosnia-Herţegovina şi România - nu au fost de acord cu prezenţa Kosovo, deoarece nu este membru SEECP. Totuşi, la 31 mai va avea loc o conferinţă la nivelul miniştrilor de externe, iar oficialul american şi-a exprimat speranţa că această întâlnire va fi productivă.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite