Ministerul Educaţiei achită 50 de milioane de lei din datoria către elevii navetişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii din mai multe judeţe au intrat în grevă japoneză pentru că nu au mai primit banii de transportFOTO: Adevărul Arhiva
Elevii din mai multe judeţe au intrat în grevă japoneză pentru că nu au mai primit banii de transportFOTO: Adevărul Arhiva

Guvernul a aprobat joi o nouă tranşă, de 20 de milioane de lei, pentru achitarea restanţelor la plata abonamentelor de transport către elevii care fac naveta până la şcoală, după ce săptămâna trecută au fost alocate alte 30 de milioane de lei, potrivit Ministerului Educaţiei.

„În urma discuţiei de joi, 30 mai, dintre premierul Victor Ponta, ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, şi ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, s-au identificat soluţii pentru suplimentarea fondului destinat plăţii transportului elevilor navetişti, cu încă 20 de milioane de lei“, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN).

Oficialii MEN precizează că, în cursul săptămânii trecute, ministerul a deblocat o primă tranşă de 30 de milioane de lei  pentru acoperirea cheltuielilor de transport, bani care sunt în conturile inspectoratelor şcolare generale, urmând să le fie virată şi suma de 20 de milioane de lei. În total, s-ar achita aproape 70% din datoria acumulată pe acest segment din 2012 până în prezent.

Ministrul Remus Pricopie anunţa luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că a primit acordul de la Finanţe pentru suma de 30 de milioane de lei, adică 40% din datorie, după ce elevii din mai multe judeţe au intrat în grevă japoneză.

Acesta a anunţat şi o altă modificare pe care urmează să o pună în aplicare printr-o ordonanţă de urgenţă, cel mai probabil.

Bursă de transport în loc de abonament

"Vom înlocui abonamentul, care favorizează firmele de transport, cu o bursă suplimentară de transport, virată direct în contul elevului. Până atunci vom mai încerca să facem rost de bani pentru a mai acoperi din această datorie pe care o avem", a declarat luni Pricopie. 

Ministrul a mai spus că s-a făcut o evaluare la nivel naţional în ceea ce priveşte numărul microbuzelor şcolare necesare transportului elevilor şi inspectorii şcolari au înaintat cifra de 960 de autoturisme, însă la buget nu ar fi prevăzute sume decât pentru 40-45 de microbuze. „I-am prezentat situaţia premierului şi am decis să începem să cumpărăm sau să luăm în leasing 800 de microbuze şcolare, astfel încât în septembrie-octombrie să poată fi folosite în localităţile care le-au cerut“, a explicat Pricopie.

Tarife diferite în ţară, pentru aceleaşi distanţe

Sumele decontate de stat pentru transportul elevilor sunt, în unele zone, de peste patru ori mai mari decât în altele, deşi este vorba despre aceeaşi distanţă parcursă, potrivit unor date furnizate de autorităţile locale, citate de Mediafax.

De exemplu, pentru o distanţă de opt kilometri, în judeţul Timiş, pentru Liceul "Traian Vuia" Făget, valoarea unui abonament este de 45 de lei pe lună, 10 abonamente în total, în timp ce în Iaşi, la Liceul Tehnologic Vlădeni, sunt decontate 140 de abonamente, care costă câte 220 de lei pe lună, iar în Covasna - 217 lei pe lună.


 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite