Inundaţii în Europa Centrală: 18 morţi, mii de oameni evacuaţi şi pagube de miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De o săptămână, Europa Centrală este sub asediul inundaţiilor, iar până acum şi-au pierdut viaţa 18 oameni, dintre care 10 doar în Cehia, şi mii de oameni au fost evacuaţi din case. În Germania se vorbeşte despre o „catastrofă naţională”, iar în Ungaria, Dunărea a atins niveluri record.

Luni dimineaţă, nivelul apelor Dunării a ajuns la 8,91 de metri la Budapesta, doborând recordul de 8,60 de metri din 2006, relatează MTI, adăugând însă că acesta a început să scadă în cursul nopţii de duminică spre luni. Viitura este aşteptată în Dunaujvaros, la sud de capitală, în cursul zilei de luni, urmând ca marţi dimineaţă să ajungă la Paks.

Premierul Viktor Orban a decretat situaţie de urgenţă în zonele afectate de inundaţii, de-a lungul Dunării, încă de marţi. Duminică, el a declarat că Parlamentul ar putea vota luni extinderea situaţiei de urgenţă.

În Germania, creşterea istorică a apelor fluviului Elba continuă să ameninţe nordul Germaniei, unde, în timpul nopţii de duminică spre luni, un dig a cedat în landul Saxonia Anhalt, ceea ce a dus la evacuarea a câtorva sute de oameni, informează AFP.

În total, patru sate au fost evacuate după ce presiunea apei a spart un dig din apropierea satului Fischbeck. Din cauza ruperii aceluiaşi dig, un pod de cale ferată a fost închis, obligând trenurile care fac legătura între Berlin şi Koln sau Frankfurt să meargă pe alt traseu.

Duminică, autorităţile au ordonat evacuarea a 23.500 de persoane din Madgeburg, capitala landului, după ce un dig a cedat. Nivelul apei a mai scăzut, la 7,30 m, după un maximum de 7,48 m duminică, însă locuitorilor încă nu li s-a permis să se întoarcă acasă.

O parte dintre evacuaţi au fost duşi într-o sală de sport din localitate, care a fost transformată în centru de primire de urgenţă. Sala adăposteşte aproximativ 150 de persoane, care încearcă să-şi „omoare timpul”, aşteptând sfârşitul stării de alertă provocate de inundaţiile fără precedent, relatează AFP.

Cei de la Crucea Roşie au instalat paturi pliante şi mese pentru camping, oferindu-le sinistraţilor cafea, mere şi biscuiţi. Cu toate acestea, „este dificil să te adaptezi", spune Brigitte Ilsmann. „Se doarme prost pe un pat pliant dur când ai 88 de ani şi este mult zgomot", subliniază femeia.

„Majoritatea oamenilor evacuaţi sunt, de fapt, găzduiţi de către rude sau prieteni", subliniază Enrico Schmidt, un oficial de la filiala locală a Crucii Roşii. „Sunt şi oameni care s-au oferit să primească în propriile case persoane evacuate sau să-şi pună la dispoziţie apartamentele de vacanţă", continuă el.

Inundaţiile, ale căror pagube sunt ridicate la câteva miliarde de euro, au afectat Germania, austria, Slovacia, Cehia şi Elveţia în ultima săptămână. În Ungaria, 1.400 de persoane au fost evacuate ca măsură de precauţie, iar evacuări au avut loc în ultimele zile în Halle, Dresda şi Bitterfeld-Wolfen.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite