Marian Vanghelie, „primarul care este“: patru mandate consecutiv, Bac la 33 de ani, celebru pentru economate, Vanghelioane şi „perle“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Vanghelie, primarul sectorului 5 FOTO Arhiva Adevărul
Marian Vanghelie, primarul sectorului 5 FOTO Arhiva Adevărul

Este primar în sectorul 5 de 13 ani şi se află în politică de 21. Cu rezultate şcolare precare şi cu examenul de Bacalaureat promovat la vârsta de 33 de ani, după ce a devenit primar, Marian Vanghelie a ajuns celebru atât pentru greşelile gramaticale din discursuri, cât şi prin popularitatea actelor sociale contestate de mulţi ca fiind legale.

Marian Vanghelie s-a născut în Bucureşti, pe 28 februarie 1968 şi a copilărit pe un maidan din Ferentari. Deşi a fost pasionat de fotbal de mic, unul dintre viitorii cei mai „longevivi“ primari ai Bucureştiului a jucat la echipa Metalul şi şi-a dorit să intre în clubul Steaua, pe atunci al armatei. „Accesul la clubul militar îl aveau doar cei cu pile. M-am dus acolo, dar nu m-a bagat nimeni în seamă“, declara Vanghelie, citat de ziare.com. 

Potrivit sursei citate, tatăl actualului primar al sectorului 5 ar fi de naţionalitate evreu, el plecând de mic în Israel pentru mai multe afaceri. „A divorţat de mama când eram mic şi a emigrat în Israel. Astăzi este om de afaceri acolo“, mai spunea Vanghelie.

În ceea ce priveşte studiile, pornind de la rezultatele şcolare s-ar putea spune că tânărului Marian Vanghelie nu i-a plăcut foarte mult şcoala. A început cursurile la Grupul Şcolar Industrial „Alexandru Sahia“, actualul liceu teoretic Lucian Blaga din cartierul Pantelimon, în 1982. Clasa a zecea a continuat-o după un an de pauză, iar la peste 30 de ani, în 1997, s-a înscris la Liceul „Dimitrie Bolintineanu“ în clasa a unsprezecea. Cursurile de aici le-a terminat odată cu câştigarea Primăriei Sectorului 5.

Actualul primar al Sectorului 5 a încercat de mai multe ori să promoveze Bacalaureatul. Prima dată s-a înscris în examen la Liceul agricol „Cezar Nicolau“ din Brăneşti, unde a fost însă eliminat din examen după ce, se pare, este prins cu fiţuici. Cu toatea astea, varianta oficială a lui Vanghelie a fost că pur şi simplu nu s-a prezentat la examen. Apoi a dat acelaşi examen la Liceul „Mihail Kogalniceanu“, din Snagov, unde a reuşit să-şi obţină diploma. Avea 33 de ani. A urmat înscrierea la două facultăţi particulare, de Drept şi Ştiinţe Economice, dar la ultima a fost nevoit să renunţe din lipsă de timp.

Vanghelie, în umbra lui Miron Mitrea

În ceea ce priveşte cariera politică a lui Marian Vanghelie, aceasta a început în 1992 când actualul primar a intrat în Convenţia Solidarităţii Sociale, partidul sindicalist transformat ulterior în Partidul Solidarităţii Sociale, din care facea parte Miron Mitrea. Vanghelie era cunoscut atunci drept ajutorul acestuia. Apoi, prin fuziunea din 1995 a ajuns în PDSR.

Marian Vanghelie a fost vicepreşedinte al departamentului de organizare al partidului în perioada 1993-1996, devenind preşedintele organizaţiei PSD a Sectorului 5 în 1996. Patru ani mai târziu, devenea edilul sectorului, poziţie pe care nu a mai părăsit-o de atunci, fiind în prezent la cel de-al patrulea mandat.

Relaţia cu colegii de partid a avut însă şi momente mai agitate. Din cauza problemelor de imagine ce au apărut odată cu dosarele penale în care a fost implicat, Vanghelie a decis să se autosuspende din PSD şi a candidat independent, câştigând detaşat. Ulterior, a revenit în partid. Se întâmpla în martie 2004, când Marian Vanghelie era înlocuit din fruntea de şef al organizaţiei Sectorului 5 cu Cătălin Stoichiţă. La acea vreme, alături de Vanghelie, alţi şapte baroni locali sunt scoşi pe tuşă. PSD decide să nu-i susţină candidatura pentru al doilea mandat la primărie, candidatul susţinut fiind Stoichiţă. Câştigare alegerilor a însemnat de la sine întoarcerea lui în partid.

Vanghelie, primarul aflat la al patrulea mandat, fără declaraţie de avere

În ceea ce priveşte avearea sa, actualul edil al Sectorului 5 nu poate fi considerat un om sărac, cu toate că este greu de specificat exact care este averea sa şi asta mai ales pentru că declaraţia de avere a edilului nu apare nici în prezent pe pagina de internet a Primăriei Sectorului 5, chiar dacă este o obligaţie legală. Cu toate astea, Vanghelie a completat într-un mod neglijent, contestat de opinia publică, o declaraţie de avere înainte de a-şi depune candidatura la Primăria Sectorului 5 în 2012.

Potrivit acestei declaraţii de avere, Marian Vanghelie are un apartament şi o casă, de 110 şi, respectiv, 108 metri pătraţi şi un autoturism marca Mercedes. Vanghelie a mai scris că deţine cinci ceasuri în valoare totală de 70.000 de euro şi cinci tablouri, în valoare totală de 85.000 de euro. Totodată, acesta a acordat un împrumut în nume personal în valoare de 2.260.000 lei unei persoane fizice, al cărei nume este ilizibil. Venitul edilului pe 2011 a fost de 55.896 lei, echivalentul unui venit lunar de 4.658 lei.

Înainte de Revoluţia din 1989, Marian Vanghelie ocupa o funcţie cheie în comerţul de stat. Lucra cu depozitele din perioada cooperaţiei. Cooperaţia meşteşugărească era o formă de asociere de producţie şi  vânzare cu amănuntul. Acest tip de comerţ era considerat unul închis, iar cei care aveau poziţii de conducere, „şefii de unităţi“, erau înstăriţi în comparaţie cu cei mai mulţi angajaţi. „Aveam o imagine clară ce fel de marfă se căuta sau unde se căuta“, explica Vanghelie, potrivit sursei citate.

În mare măsură, Vanghelie a continuat acelaşi tip de afacere şi după 1990 când a început cu un număr de chioşcuri „după care am înfiinţat o reţea de 12 magazine gen consignaţie şi am avut diverse afaceri. Am vândut materii prime“.

Vanghelie, popular pentru perlele spuse  

Actualul primar al Sectorului 5 este popular şi pentru perlele pe care le-a spus de-a lungul timpului, greşeli gramaticale considerate uneori elementare. „Soarta mea a fost hotarâtă de destin“, „vocea mea se va face auzită oriunde. Şi pe sub apă“, „Tre' să vedem cum putem să rezolvăm o parte din problemele românilor şi nu cu asemenea formule de a spune ce tre' să înveţe românii şi unde găsesc pe goagăl, gagăl cum, gugăl păpădia, unde găsim nu ştiu ce şi unde ne interesăm de Herodot”, „Deci prezenţa mea e datorită stării Bucureştiului în care ne aflăm“ sau conjugare verbului a fi în emisiunea „100%“ sunt doar câteva care l-au transformat pe acesta într-unul dintre cele mai „spumoase“ personaje politice.

Pe aceeaşi temă:

Vanghelie, la bilanţul Poliţiei Locale: „Fac studii gramaticale, limba engleză, franceză, thailandeză, masaj, fac de toate“

Vanghelie, despre acuzaţia ANI: „Am să-l dau în judecată pe domnul Georgescu. Dânsul a făcut foarte multe jocuri mizerabile. În spatele lui este Băsescu“

Stolojan, Iohannis, Vanghelie şi alţi baroni politici, găsiţi incompatibili de ANI

Marian Vanghelie: „Sunt alături de tot ceea ce înseamnă Cătălin Voicu“

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite