CEZ vrea garanţii de la statul român că îşi va recupera în 2018 venituri amânate de 1,8 miliarde de lei din certificatele verzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grupul CEZ a investit in Romania 1,1 miliarde de euro in sectorul eolian
Grupul CEZ a investit in Romania 1,1 miliarde de euro in sectorul eolian

Grupul CEZ solicită statului român acordarea prin lege a unor garanţii pentru veniturile neîncasate în perioada 1 iulie 2013 - 31 decembrie 2017, a declarat Jan Verskna, directorul CEZ România.

În acest moment, ordonanţă 57 prevede că se amână de la emitere un certificat din două pentru sectorul eolian, ceea ce înseamnă că atunci când se vor emite, în 2018, preţul lor pe bursă ar putea fi zero din cauza afluxului mare de pe OPCOM. 

Pentru acest an veniturile amânate ar fi de 250 milioane de lei, iar apoi, în fiecare an, ar fi 400 de milioane de lei. Astfel, per total, s-ar ajunge la 1,85 miliarde de lei.

"Am investit în eoliene în România aproximativ 1,1 miliarde euro. Evoluţia lucrurilor în ceea ce priveşte schema de sprijin face ca recuperarea investiţiei să nu se facă prea repede. (...) Piaţa energetică este o piaţă foarte conservatoare. Acum trebuie să îi spun acţionarului că nu îşi va recupera banii în 12-20 de ani, ci în 40 de ani", a continuat Veskrna.

CEZ acuză că "regulile jocului s-au schimbat în timpul jocului", însă oficialul a recunoscut că atunci când a luat decizia de a investi 1,1 miliarde de euro în sectorul eolian din România legislaţia prevedea acordarea unui singur certificat verde la un MWh livrat în reţea, nu două. Oficialul a mai completat că în acel moment exista proiectul de lege pentru energia regenerabilă, pe care compania l-ar fi "împins" în Parlament.

El a mai spus că în ochii acţionarilor, filiala din România a devenit "un alt activ problematic din Balcani". 

CEZ a fost acuzată de scumpirea nejustificată a electricităţii în Bulgaria şi a fost în centrul atenţiei în timpul protestelor de la începutul acestui an, parchetul recomandând cerând revocarea licenţei de distribuţie. De asemenea, are probleme în Albania, unde a cerut un arbitraj internaţional, după revocarea licenţei de către stat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite