Schimbări bune şi rele de la 1 iulie în economia românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 1 iulie intră în vigoare mai multe modificări de ordin economic: gazele se scumpesc, energia electrică se ieftineşte foarte puţin, scad tarifele în roaming, iar salariul minim şi, implicit, punctul de amendă auto creşte.

Prima zi a lunii iulie vine cu o serie de modificări de natură economică, iar cele mai multe schimbări au în vedere tarifele la utilităţi – gaze, energie electrică, telefonie. O altă modificare prevede majorarea salariului minim pe economie, ceea ce nu reprezintă însă o veste bună pentru şoferii pasibili de amendă, întrucât, implicit, va creşte şi punctul de amendă. Schimbări sunt şi de ordin fiscal, schimbări cu impact asupra activităţii firmelor. 

„Adevărul“ vă prezintă o trecere în revistă a noilor modificări şi vă explică ce aduc ele bun sau rău în viaţa de zi cu zi a românului sau a companiilor.

Gaze mai scumpe, roaming mai ieftin

**Cresc tarifele la gaze. Preţul gazelor pentru populaţie va creşte de la 1 iulie cu 8% pentru populaţie şi cu 3% pentru clienţii noncasnici (consumatori industriali). Majorarea de 3% este puţin mai mică faţă de cea de 5% inclusă în calendarul de liberalizare a preţurilor la gaze. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei justifică decizia prin evoluţia favorabilă a preţului de import şi a necesarului de import pentru acoperirea consumului. Următoarele scumpiri la gaze vor fi operate la 1 octombrie, cu 2% pentru populaţie şi cu 3% pentru consumatorii noncasnici. 

**Scade preţul energiei electrice. Tariful reglementat al energiei electrice livrate consumatorilor finali (casnici şi noncasnici) va scădea, în medie, cu 1,3%. Decizia a fost luată în urma unei analize semestriale realizate de Comitetul de reglementare din ANRE. 

**Mai puţine certificate verzi. Producătorii de energie din surse regenerabile vor primi de la 1 iulie mai puţine certificate verzi pentru fiecare MWh produs. Ordonanţa prevede amânarea temporară a acordării unui număr de certificate verzi pentru fiecare MWh produs de centrale electrice hidro noi cu puteri instalate sub 10 MW (primesc două certificate, se amână unul), de centralele eoliene (primesc un certificat, se amână unul), respectiv de centralele electrice solare (primesc patru certificate, se amână două). 

**Tarife mai mici în roaming. Pentru un apel efectuat în roaming, dintr-un stat membru UE în orice ţară, nu se va percepe un tarif mai mare de 0,24 euro/minut (fără TVA), iar, pentru primirea unui apel, abonaţii nu vor plăti mai mult de 0,07 euro/minut (fără TVA). Tariful pentru trimiterea unui mesaj text (SMS) în roaming nu va depăşi valoarea de 0,08 euro (fără TVA), în timp ce primirea unui SMS este gratuită. Totodată, tariful pentru utilizarea serviciilor de date (inclusiv accesul la internet) este de 0,45 euro/MB (fără TVA).

Amenzi mai mari pentru şoferi

**Creşte salariul minim, dar şi amenda auto. Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată creşte, de la 1 iulie, de la 750 de lei, la 800 de lei. Decizia a fost anunţată în Monitorul Oficial din 23 ianuarie, când a fost publicată Hotărârea Guvernului din 22 ianuarie 2013. Creşterea salariului minim aduce, implicit majorări ale amenzilor auto, întrucât punctul de amendă reprezintă 10% din salariul minim pe economie. 

**Liber la contracte fără licitaţie. Pragul valoric în limita căruia instituţiile publice pot încheia contracte prin achiziţie directă, fără să organizeze licitaţie, a fost dublat, de la 1 iulie, de la 15.000 euro la 30.000 euro pentru produse şi servicii şi ridicat de la 15.000 euro la 100.000 euro pentru lucrări.

**Fiscul se reorganizează. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) se reorganizează şi se înfiinţează Direcţia Antifraudă, care va funcţiona inclusiv sub supravegherea Parchetului de cercetare penală. ANAF preia activitatea Autorităţii Naţionale a Vămilor şi a Gărzii Financiare.

Amânări pentru luna octombrie 

Aplicarea impozitului forfetar, programată iniţial pentru 1 iulie, a fost amânată pentru 1 octombrie. Impozitul forfetar va fi stabilit ca o sumă fixă, în funcţie de anumiţi indicatori pentru fiecare domeniu de activitate. Impozitul va viza doar unele servicii, precum pensiuni, hoteluri, restaurante, saloane de înfrumuseţare sau spălătorii auto. 

De asemenea, a fost amânată din nou, de data aceasta până în octombrie, posibilitatea denunţării clauzelor abuzive din contractele de prestări servicii, inclusiv credite bancare.

Opt ani cu leul greu, trei ani cu TVA de 24%

Leul greu împlineşte, la 1 iulie, opt ani. Mai exact, opt ani de când moneda naţională, leul, a fost denominată, pierzânda patru zerouri „din coadă“. Astfel, cei 10.000 de lei vechi (ROL) au devenit un leu nou (RON). Deşi au trecut opt ani de la acel moment, sunt încă români care nu s-au obişnuit cu noul regim monetar, continuând să creeze confuzie la cumpărături. La 1 iulie 2005, euro era cotat la 36.000 lei vechi (3,6 lei noi). Cotaţia anunţată pentru astăzi de BNR este de 4,4588 lei/euro. 

Tot la 1 iulie se împlinesc trei ani de când Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) a fost majorată de la 19% la 24%, cel mai mare nivel din lume, după Ungaria (27%), România făcând parte dintr-un grup de cinci ţări aflate pe locul al doilea într-un top mondial. TVA a fost majorată la 24% în timpul guvernării Boc, ca măsură de creştere a încasărilor la bugetul statului, inclusă în planul agreat cu Fondul Monetar Internaţional. Tot atunci, salariile bugetarilor au fost tăiate „în bloc“ cu 25%, scăderea fiind recuperată abia în 2013.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite