FOTO VIDEO „Calea Dunării“, singurul film din Europa de Sud-Est prezent la Palm Springs ShortFest din SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Filmul a fost singura participare românească la Palm Springs Fest
Filmul a fost singura participare românească la Palm Springs Fest

Şcoala Românească de film continuă să ţină steagul sus în concursurile internaţionale de top, de această dată, printr-un scurtmetraj regizat de tânărul cărăşean Sabin Dorohoi.

Filmul ''Calea Dunării'' este singurul scurtmetraj din România care s-a calificat în acest an în competiţia oficială a celebrului Festival de la Palm Springs din California, SUA - ''Palm Springs ShortFest'', se arată pe pagina oficială a scurtmetrajului - facebook.com/CaleaDunarii. 

Acesta este al 12-lea scurtmetraj regizat de Sabin Dorohoi şi al treilea după absolvirea facultăţii de film şi redă povestea unui băieţel dintr-un sat dunărean. Părinţii săi sunt plecaţi la muncă la Viena şi el a rămas acasă cu bunicul. Născut într-o familie de pescari, copilul are o relaţie specială cu Dunărea şi încearcă să reia legătura cu mama sa pe calea apei. 

Filmările au durat trei zile şi s-au desfăşurat în studiouri noi de film, înfiinţate în partea de Vest a ţării, aproape de Timişoara. Echipa a mai filmat la Cazanele Dunării, în apropiere de Orşova, dar şi la Reşiţa, în Colegiul ''Traian Lalescu'' (liceu unde şi-a făcut studiile şi regizorul Sabin Dorohoi). 

Cum turnajul s-a desfăşurat la finele lunii martie, la filmările de pe malul Dunării echipa a avut de îndurat o vreme capricioasă, cu temperaturi deosebit de scăzute, ploaie şi ninsoare, dar a reuşit să finalizeze proiectul în cele trei zile pe care le-a avut la dispoziţie. 

Alegerea copiilor a fost un proces destul de dificil şi îndelungat. S-a organizat un casting general în Reşiţa şi au venit la probe în jur de optzeci de copii de la trei şcoli. Numai după mai multe etape pentru departajare, s-a ajuns la şase finalişti din care s-au decis protagoniştii: Răzvan Schinteie şi Serena Stanciu. În film joacă şi Constantin Dinulescu, actor al Teatrului Naţional din Bucureşti. 

Atât prin proiectul actual, cât şi prin alte proiecte recente, regizorul şi producătorul Sabin Dorohoi doreşte să promoveze zona de Vest a ţării ca pe o propunere interesantă pentru realizatorii de film. Nu doar prin locurile deosebite, acum de pildă s-a filmat la Cazanele Dunării, dar şi prin profesioniştii locali. 

Pentru ''Calea Dunării'', alături de directorul de imagine, Lulu de Hillerin şi de Constantin Dinulescu, artişti care au venit de la Bucureşti, majoritatea profesioniştilor din echipă a fost din zona de Vest: Ştefan Lazăr la scenografie, Daniel Ignat a semnat costumele şi Ileana Căprariu a jucat rolul învăţătoarei. Specialiştii de la sunet, recuzită, machiaj şi alte departamente, au fost la fel, bănăţeni. 

Sabin Dorohoi a fost pasionat de film încă de timpuriu. Încă de la treisprezece ani realiza ''poveşti filmate'' cu prietenii săi pe dealurile din jurul oraşului Bocşa din Caraş-Severin, acolo unde a copilărit. A absolvit şcoala de cinema în 2007 şi a început să lucreze în această industrie încă de când era student. La început, ca asistent de producţie, asistent secund, regizor secund şi ulterior a regizat filme de scurtmetraj şi videoclipuri muzicale. 

Din cele 12 filme de scurtmetraj realizate, ultimele patru producţii (''Ghela'', ''Visând la Galapagos'', ''Clopotul'' şi ''Fata din Transilvania'') i-au adus peste douăzeci de nominalizări şi premii internaţionale la festivaluri precum cele de la Reykjavic, Geneva, Chicago, TIFF, Roma, Regensburg, Sardenia şi Festivalul de film Est European din Hollywood. 

Tema predilectă a filmelor sale o reprezintă interacţiunea dintre lumea tradiţională, arhaică şi societatea globalizată din prezent. Unul din subiectele preferate este folclorul transilvănean, prezent în ''Clopotul'' şi ''Fata din Transilvania'' sau alienarea individului în societatea secolului XXI, prezent în ''Visând la Galapagos'' şi ''Calea Dunării''. 

Aflat la a XVII-a ediţie, ''Palm Springs ShortFest'' s-a desfăşurat în perioada 18-24 iunie şi este cel mai mare festival de scurtmetraje din America de Nord, prezentând anual filme din peste 50 de ţări de pe toate continentele. Este unul dintre puţinele festivaluri care oferă participanţilor o rampă directă către nominalizările la Oscar. Până în prezent, 94 de scurtmetraje laureate ale prestigiosului festival au fost nominalizate la Premiile Academiei Americane (Oscar) pentru scurtmetraj.  „Prezenţa noastră acolo a fost un real succes. Filmul a fost primit extrem de bine in America. Pentru noi a însemnat foarte mult să participăm în cadrul unei competiţii cu peste 50 de ţări de pe toate continentele locuibile ale Terrei. Mai mult, în urma recenziilor pozitive, filmul a fost invitat la încă un festival din SUA - California!“. Sabin Dorohoi regizor

Mai multe informaţii despre poveste, precum şi imagini sau secvenţe din film, se pot găsi pe pagina oficială a scurtmetrajului: facebook.com/CaleaDunarii.

CITEŞTE ŞI:

Sabin Dorohoi îşi construieşte o carieră promiţătoare în cinematografie

Ambiţiile unui tânăr regizor reşiţean, proaspăt întors de la Festivalul de Film de la Cannes

VIDEO Patru pentru Cannes

Reşiţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite