Deţinătorii de câini din Bucureşti sunt obligaţi să-şi declare patrupedele. Prima amenda pentru cei care nu respectă regula va fi aplicată anul viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deţinătorii de câini din Capitală sunt obligaţi să îşi declare patrupedele cu vârsta mai mare de patru luni la Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor(ASPA) Bucureşti. Cei care nu se vor supune deciziei de consiliu în termen de şase luni vor fi sancţionaţi cu o amendă de 3.000 de lei, sancţiune ce va putea fi aplicată abia la începutul anului viitor.

Conform prevederilor H.C.G.M.B. nr. 145/2013, persoanele fizice şi juridice, instituţiile şi ONG-urile care deţin câini pe raza Municipiului Bucureşti sunt obligaţi să-i înregistreze la ASPA.

Răzvan Băncescu, coordonatorul de proiect, a declarat, pentru adevarul.ro, că stăpânii animalelor au la dispoziţie şase luni pentru a-şi înregistra patrupedele. După ce acest termen va expira, cei care nu au respectat hotărârea de consiliu vor fi sancţionaţi cu o amendă în valoare de 3.000 de lei. „Sper să nu primească nimeni amendă şi sper ca oamenii să înţeleagă că este necesară înregistrarea“, a precizat Băncescu. Prima amendă va putea fi dată abia în prima lună a anului viitor, în 2014, atunci când termenul de şase luni va expira.

Ce documente sunt necesare înregistrării?

Procedura de înregistrare nu este una complicată, stăpânii animalelor având de completat un formular în care trebuie să specifice sexul animalului, culoarea, vârsta , talia şi rasa. De asemenea, stăpânii trebuie să completeze în prima parte a declaraţie de înregistrare şi câteva chenare cu datele personale de pe cardul de identitate şi adresa.

inregistrare aspa

Cei care urmează şă-şi înregistreze animalele trebuie să trimită formularul completat împreună cu o copie de pe cardul de identitate la ASPA. Aceştia pot folosi una dintre următoarele metode de trimitere: prin poştă, la adresa de corespondenţă Calea Călăraşi numărul 179, Sector 3, Bucureşti, CP 030617, pe fax la numărul 031 814 9334 sau prin e-mail, la adresa inregistrare@aspa.ro.

Tot prin hotărârea de consiliu se specifică faptul că patrupedele cu vârsta de peste şase luni vor trebui sterilizaţe, excepţie făcând câinii utilitari şi cei de montă. De asemenea, stăpânii care nu vor să-şi castreze câinii vor trebui să scoată din buzunar 150 de lei anual, bani incluşi în taxele şi impozitele locale plătite de stăpânii animalelor.

Cip şi serie unică

În procesul de sterilizare nu vor intra toţi câinii, pentru că există o serie de animale care fie nu pot rezista unei asemenea proceduri, din cauza stării de sănătate, fie intră în categoriile protejate de lege. În primul rând, este vorba despre câinii de rasă înregistraţi la Asociaţia Chinologică, dar şi despre câinii de montă, cei care participă la competiţii, alături de patrupedele aflate în grija statului, a celor de la Ministerul Afacerilor Interne şi de la Ministerul Apărării Naţionale. Stăpânii acestor categorii nu vor plăti niciun fel de taxă.

Câinilor care vor fi înregistraţi la ASPA, fie că este vorba despre sterilizare sau de achitarea taxei de 150 de lei, li se va implanta un microcip subcutanat, în zona urechii. În urma înregistrării, stăpânii vor primi un card cu o serie unică, unde vor fi trecute toate datele animalului.

Stăpânii animalelor vor fi nevoiţi să aibă asupra lor cardul eliberat, iar în cazul unui eventual control să îl prezinte reprezentanţilor Poliţiei Locale, cei care ar putea să efectueze verificări.

Hotărârea a fost adoptată în speranţa că numărul maidanezilor de pe străzile Capitalei va fi diminuat, fapt confirmat de Răzvan Băncescu, care declară că sterilizarea câinilor cu stăpân are o pondere de 25% în rezolvarea problemei.

Ideea a fost împrumutată de la alte state europene care practică această metodă de ceva vreme, aşa cum este cazul Elveţiei, Germaniei sau Belgiei, acolo unde taxele sunt mult mari, după cum declară Băncescu. Vienezii, spre exemplu, plătesc, pentru orice câine mai mare de trei luni, o taxă anuală de 72 de euro. În cazul în care proprietarul vienez are mai multe patrupede, va plăti, începând cu cel de-al doilea câte o taxă anuală de 105 euro.

Pe aceeaşi temă:

Oprescu a găsit soluţia pentru maidanezi, veşnica problemă a Bucureştiului: taxa pe câine. Cine este obligat să o plătească

Peste 1.200 de câini nesterilizaţi şi neînregistraţi au fost găsiţi la adăposturile a trei ONG-uri din Bucureşti

Harta maidanezilor din Bucureşti. Care sunt cele mai periculoase cartiere în funcţie de sesizările făcute de cetăţeni

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite