Visul lui Mandela ia sfârşit? Enclavele „albe“ reînvie Apartheid-ul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La intrarea în Kleinfontein, se află bustul fostului premier Henrik Verwoerd, cel care a gândit sistemul de apartheid
La intrarea în Kleinfontein, se află bustul fostului premier Henrik Verwoerd, cel care a gândit sistemul de apartheid

La aproape două decenii de la încheierea apartheid-ului sud-african, un regim segregaţionist impus în mod brutal populaţiei de culoare a ţării, în Africa de Sud au început să apară enclavele urbane exclusiv „albe“.

Oficial, accesul şi rezidenţa în aceste localităţi, care se dezvoltă chiar spre mici centre urbane, este permis numai populaţiei afrikaane, descendenţii olandezilor care au colonizat sudul Africii în urmă cu două secole. 

Afrikaans sunt cei care timp de mai multe decenii, până în 1994, au impus forţat un sistem rasist de apartheid, izolând populaţia de culoare, care alcătuieşte 80% din naţiunea Africii de Sud şi restricţionându-i drepturile fundamentale.

Kleinfontein este o enclavă exclusiv populată de afrikaans, păzită de gardieni albi, în care niciun african nativ nu poate să intre sau să îşi achiziţioneze o locuinţă. 

Recent, Kleinfontein a primit statutul de oraş, făcându-i pe mulţi sud-africani să se întrebe dacă visul de egalitate al marelui luptător pentru această naţiune, Nelson Mandela, aflat pe patul de moarte, este doar o utopie.

Enclavele de tipul Kleinfontein sunt o dureroasă amintire a unui trecut tragic, fiind în mod cert o continuare a practicilor segregaţioniste a erei apartheid-ului. Afrikaanii care locuiesc în aceste enclave exclusiv „albe“ susţin că vor doar să îşi preserve cultura afrikaaaner de origine olandeză, limba şi vor să îşi asigure o protecţie faţă de rata mare a criminalităţii pusă pe seama sud-africanilor nativi. Ei insistă să nege orice motivaţie rasistă în acţiunile lor, subliniind că este vorba doar de tradiţie şi obiceiuri, aducând ca argument şi faptul că nu primesc evrei, catolici sau orice alt vorbitor de engleză.

„Sunt aici pentru că afară nu mai există niciun loc pentru noi. Nu ne simţim bineveniţi. De aceea construim locuri ca acestea, pentru că avem nevoie de un loc unde să ne simţim în siguranţă. Unde să fim noi înşine.“ a declarat unul dintre rezidenţii din Kleifontein pentru publicaţia americană Washington Post.

Îngrijorările referitoare la Kleinfontein şi alte enclave asemănătoare într-o ţară în care 80% din cetăţeni sunt nativi de culoare reflectă un conflict destul de complex între drepturile individuale şi drepturile unei comunităţi. Constituţia Africii de Sud susţine dreptul unei comunităţi la autodeterminare, dar protejează în acelaşi timp drepturile umane fundamentale care interzic practicile de exclusivitate atribuită unui anumit grup.

Liderii de culoare militează pentru desfiinţarea locurilor de tipul Kleinfontein. „Aceşti oameni trăiesc în trecut. Este timpul să accepte noua Africă de Sud“, a declarat un înalt oficial din administraţia oraşului Pretoria, Kgosientso Ramokgopa.

Cea mai cunoscută enclavă „albă“ este Orania, un orăşel izolat din nordul provinciei Northen Cape, unde afrikaanii au chiar propriul lor steag şi monedă. S-a format la câteva luni după încheierea apartheid-ului în 1994.

Un an mai târziu, Nelson Madela, ales preşedinte al Africii de Sud, o vizita în Orania pe văduva fostului premier afrikaan Henrik Verwoerd – care a conceput şi implementat sistemul de apartheid în anii 60- ca simbol al reconcilierii rasiale. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite