Veronica Cîrstoiu, un magistrat „cu stare“. Ce avere a agonisit judecătoarea arestată pentru o şpagă de 1 milion de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătoarea Veronica Cîrstoiu şi fiul ei au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile   FOTO Adevărul
Judecătoarea Veronica Cîrstoiu şi fiul ei au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile   FOTO Adevărul

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu, de la Curtea de Apel Bucureşti, arestată preventiv vineri seara pentru 29 de zile, pentru luare de mită şi trafic de influenţă, se poate lăuda cu o avere considerabilă. Potrivit declaraţiei de avere din 12 iunie 2012, judecătoarea deţine cinci terenuri şi două apartamente.

Conform documentului citat, judecătoarea are două în comuna Priseaca, două în Tătărani şi unul în Târgovişte. Cele din comuna Priseaca au fost cumpărate în 2004, respectiv 2008, şi au 1.133 de metri pătraţi în extravilan, respectiv 1.800 metri pătraţi teren agricol.

Cele din comuna Tătărani au fost cumpărate în 2007 şi 2010, se află în intravilanul şi extravilanul localităţii şi au o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi, respectiv 20.000 de metri pătraţi. Terenul din Târgovişte a fost cumpărat în 2007, este în intravilanul localităţii şi 2.000 de metri pătraţi.

Apartamente, terenuri şi depozite bancare

Veronica Cîrstoiu  mai are două apartamente în Târgovişte, cumpărate în 2004 şi 2006, în suprafaţă de 64, respectiv 70 de metri pătraţi.

Tot în declaraţia de avere, magistratul menţionează că a vândut, în aprilie 2012, un apartament mobilat, către Elena Vlad, obţinând astfel 57.000 de euro, după ce, în 2011, îi vânduse lui Gabriel Boroş un autoturism Volkswagen, pentru 20.000 de euro.

Judecătoarea are şi două depozite bancare, din 2008 şi 2009, şi un credit din 2006, scadent în 2031, în valoare de 37.000 de euro.

La categoria venituri, Cîrstoiu are declarat doar salariul, în cuantum de 104.000 de lei (aproximativ 23.000 de euro) pe an.

În acelaşi dosar este cercetat şi fiul judecătoarei, Florin Cergan, pentru complicitate la trafic de influenţă.

Potrivit procurorilor, persoane interesate în soluţionarea favorabilă a unor dosare penale aflate pe rolul instanţelor de judecată, au remis prin intermediar, în mai multe tranşe, sume de bani în cuantum de peste un milion de euro,„în scopul obţinerii unor soluţii favorabile în cauze penale“.

„În acest context, la seara zilei de 8 august 2013, una din tranşele de bani, în cuantum de 50.000 euro, a fost primită de Cergan Florin pentru a o remite mamei sale Cîrstoiu Veronica. Aceasta, la rândul său, potrivit înţelegerii cu persoanele implicate şi interesate, urma să transmită această tranşă unuia dintre judecătorii învestiţi cu judecarea uneia dintre cauzele respective“, potrivit rezoluţiei de începere a urmăririi penale.

Florin Cergan a fost prins în flagrant, joi seară, procurorii dispunând vineri reţinerea lui pentru 24 de ore. Acesta va fi prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă.

Judecătoarea şpăgară a făcut parte din completul care l-a judecat pe Dinel Staicu

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu, cercetată pentru luare de mită şi trafic de influenţă, a făcut parte din completul care a anulat condamnarea la şapte ani de închisoare cu executare primită de Dinel Staicu în dosarul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR).

Curtea de Apel Bucureşti îl condamnase definitiv, în 4 aprilie 2011, pe Dinel Staicu, la şapte ani de închisoare cu executare în dosarul fraudării BIR, instanţa reducând cu cinci ani pedeapsa primită de acesta la Tribunalul Capitalei.

Omul de afaceri, care îşi schimbase numele în Dinel Nuţu, a fost atunci de negăsit, astfel că instanţa de executare a pedepsei l-a dat în urmărire naţională pe vechiul nume.

Fiul judecătoarei, a omorât în 2011 trei persoane într-un accident rutier

Fiul judecătoarei Veronica Cîrstoiu, Florin Cergan, reţinut vineri pentru complicitate la trafic de influenţă, a fost implicat, în martie 2011, într-un accident rutier soldat cu moartea a trei persoane, instanţa respingând atunci propunerea de arestare preventivă a acestuia, formulată de procurori.

Accidentul a avut loc în Târgovişte, la 8 martie 2011, când Cergan, pe atunci preot în parohia Lăculeţe din comuna dâmboviţeană Glodeni, conducea un autoturism BMW. Acesta a intrat într-o Dacie în care se aflau preotul Nicolae Nicolae de la Parohia Gheboaia, soţia şi fiica acestuia, în vârstă de 15 ani, toţi trei decedaţi în accident.

Beizadeaua Cergan nu a făcut nicio zi de închisoare

Martorii spuneau, la vremea respectivă, că maşina lui Cergan avea peste 100 de kilometri pe oră.
În plus, probele biologice au arătat că fiul judecătoarei se urcase băut la volan.

Iniţial, acesta nu a recunoscut că se afla la volanul autoturismului BMW, însă, a doua zi, s-a prezentat la Poliţie şi a mărturisit că el a provocat accidentul, fiind reţinut de procurori pentru 24 de ore, sub acuzaţia de ucidere din culpă.

Procurorii au cerut arestarea preventivă a lui Cergan, însă Judecătoria Târgovişte a respins propunerea. La câteva zile după accident, Arhiepiscopia Târgoviştei i-a ridicat lui Cergan dreptul de a sluji.

 Judecătoarele Dinu şi Costache, în arest preventiv din martie 2013

Judecătoarele Antonela Costache şi Viorica Dinu de la Tribunalul Bucureşti sunt în arest preventiv din 15 martie, fiind cercetate pentru luare de mită şi trafic de influenţă pentru soluţii în mai multe dosare, printre care şi cel al lui Dinel Nuţu, fost Staicu.

Acestea au fost suspendate din funcţiile de la Tribunalul Bucureşti de către Consiliul Superior al Magistraturii.

Judecătoarele Dinu şi Costache sunt suspectate că ar fi luat mită pentru a ajuta la eliberarea din arest a lui Dinel Nuţu, dar şi pentru a interveni şi în alte dosare.

Viorica Dinu este cercetată pentru patru infracţiuni de trafic de influenţă, din care una în formă continuată, şi luare de mită, iar Antonela Costache este acuzată de complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, luare de mită şi trafic de influenţă, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Alături de acestea, au fost arestate patru persoane, respectiv avocata Ileana Răducan, Marian Vasile, Angela Cîrlan şi Marius Neagu.

În 28 martie, Tribunalul Bucureşti a a decis ca în acelaşi dosar să fie arestat preventiv şi fratele lui Dinel Nuţu (fost Staicu), Marian Staicu, acuzat de dare de mită şi cumpărarea influenţei judecătoarelor Dinu şi Costache.

La 1 aprilie, Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea de eliberare provizorie sub control judiciar formulată de Antonela Costache.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în acelaşi dosar sunt cercetaţi Sorin Vasilescu, grefier arhivar la Tribunalul Bucureşti, Daniel Petre, avocat în Baroul Bucureşti, şi soţia acestuia, Daniela Petre, pentru care procurorii au luat măsura obligării de a nu părăsi ţara pe un termen de 30 de zile, precum şi fratele lui Dinel Nuţu (fost Staicu), Marian Staicu.

Judecătoarele Dinu şi Costache sunt suspectate că ar fi luat mită pentru a ajuta la eliberarea din arest a lui Dinel Nuţu şi pentru a interveni şi în alte dosare.

Viorica Dinu este cercetată pentru patru infracţiuni de trafic de influenţă, din care una în formă continuată, şi luare de mită, iar Antonela Costache este acuzată de complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, luare de mită şi trafic de influenţă, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Familia victimelor accidentului provocat de fiul judecătoarei Cîrstoiu acuză amânarea dosarului

Familia victimelor accidentului provocat, în martie 2011, în municipiul Târgoviste, de fiul judecătoarei Veronica Cîrstoiu, Florin Cergan, sustine că acest dosar este tergiversat din cauza influentei magistratului.

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu de la Curtea de Apel Bucureşti şi fiul ei, arestaţi 29 de zile pentru luare de mită: şpaga se ridică la 1 milion de euro

Magistraţii Curţii de Apel au decis arestarea preventivă pentru 29 de zile în cazul colegei lor, judecătoarea Veronica Cîrstoiu, acuzată de luare de mită. Aceeaşi pedeapsă a primit şi fiul ei, pe care procurorii îl acuză că ar fi intermediat primirea a 50.000 de euro de către mama sa de la mai multe persoane care doreau soluţii favorabile în unele dosare şi care ar fi dat anterior un milion de euro. Decizia de vineri seară nu este definitivă.

Judecătoarele Dinu şi Costache, şi alte patru persoane au primit mandat de arestare preventivă

Fostele judecătoare ale Tribunalului Bucureşti Viorica Dinu şi Antonela Costache şiavocata Ileana Răducan, Marian Vasile, Angela Cîrlan şi Marius Neagu au primit mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile. Aceştia sunt acuzaţi de luare şi dare de mită şi trafic de influenţă. Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au luat această măsură după o şedinţă care a durat mai multe ore.

Fratele lui Dinel Staicu, arestat în dosarul judecătoarelor de la Tribunalul Bucureşti

Fratele lui Dinel Nuţu (fost Staicu), Marian Staicu, acuzat de dare de mită şi cumpărarea influenţei judecătoarelor Viorica Dinu şi Antonela Costache, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, potrivit deciziei luate joi seară de Curtea de Apel Bucureşti, la propunerea procurorilor anticorupţie.

Avocatul Daniel Costel Petre, acuzat de trafic de influenţă, a fost arestat preventiv

Avocatul Daniel Costel Petre de la Baroul Bucureşti, acuzat că ar fi primit bani pentru a interveni la judecători, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, potrivit deciziei luate duminică seară de Curtea de Apel a Capitalei, la propunerea procurorilor anticorupţie.

Doi magistraţi de la Tribunalul Bucureşti, audiaţi în dosarul judecătoarelor Viorica Dinu şi Antonela Costache

Judecătorii Mitu Stegaru şi Ioana Şipoteanu de la Tribunalul Bucureşti au dat declaraţii, miercuri, în calitate de martori în dosarul în care sunt cercetate pentru corupţie colegele lor  Antonela Costache şi Viorica Dinu. Alături de acestea mai sunt anchetaţi şi avocaţi şi persoane care ar fi intermediat oferirea unor sume de bani pentru intervenţii în dosare.

Mercurialul corupţiei: judecătoarele Costache şi Dinu aveau stabilite „tarife” pentru sentinţe. Magistratele se întreceau în haine de blană

Fragmente din referatul procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) întocmit în cazul judecătoarelor de la Tribunalul Bucureşti, Antonela Costache şi Viorica Dinu, au fost publicate de Mediafax. Cele două judecătoare au fost arestate preventiv, vineri, acuzate că ar fi primit mită pentru a-l scoate din închisoare pe Dinel Nuţu (fost Staicu).

Agenţia Naţională de Integritate verifică averile judecătoarelor Viorica Dinu şi Antonela Costache

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) verifică averile judecătoarelor Viorica Dinu şi Antoanele Costache, de la Tribunalul Bucureşti, arestate pentru că ar fi luat mită pentru intervenţii în soluţionarea favorabilă a unor dosare, printre care şi cel al lui Dinel Nuţu, potrivit unor surse judiciare.

Judecătoarea Viorica Dinu, arestată preventiv, renunţă la magistratură

Judecătoarea Viorica Dinu, arestată preventiv pentru luare de mită şi trafic de influenţă, vrea să demisioneze din magistratură. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) va lua act miercuri de cererea acesteia.

Judecătoarele Costache şi Dinu, interesate de cazul delapidării fabricii de mobilă Mobins

Unul dintre dosarele în care judecătoarele Antonela Costache şi Viorica Dinu erau interesate să obţină pronunţarea de către Curtea de Apel Bucureşti a unor hotărâri părtinitoare este cel al lui Ştefan Rădulescu - condamnat la cinci ani de închisoare pentru delapidarea fabricii de mobilă Mobins.

Ancheta în cazul judecătoarelor Dinu şi Costache, finalizată. Procurorii urmează să le trimită în judecată pentru corupţie

Procurorii anticorupţie au finalizat cercetările în cazul judecătoarelor Antoanela Costache şi Viorica Dinu de la Tribunalul Bucureşti şi urmează să le prezinte acestora, precum şi celorlalţi inculpaţi din dosar, materialul de urmărire penală. Cele două foste judecătoare au fost arestate preventiv în martie 2013 pentru luare de mită şi trafic de influenţă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite