Azi, maeştrii comediei Toma Caragiu şi Jean Constantin şi-ar fi sărbătorit ziua de naştere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
toma caragiu si jean constantin

Pe data de 21 august, la diferenţă de doi ani, se năşteau doi dintre cei mai mari interpreţi de roluri comice pe care cinematografia românească i-a avut de-a lungul timpului. Toma Caragiu şi Jean Constantin ar fi împlinit astăzi vârsta de 88, respectiv, 86 de ani.

Toma Caragiu s-a născut pe 21 august 1925 şi a murit la vârsta de 51 de ani, în aşa-numitul „Cutremurul din ‘77“. În seara de 4 martie 1977, artistul era vizitat de prietenul său, regizorul de film şi TV Alexandru Bocăneţ, venit să sărbătorească finalizarea filmului „Gloria nu cântă“, în care maestrul juca rolul principal. Imobilul în care locuia a fost distrus de cutremur, iar cei doi au fost prinşi între dărâmături.

Toma Caragiu: „Eu nu am devenit actor, eu m-am născut actor“

Toma Caragiu a avut o bogată activitate în teatru, TV şi film, interpretând cu precădere roluri de comedie, dar fiind cunoscut şi pentru drame, unul dintre filmele sale de referinţă fiind „Actorul şi sălbaticii“ (1975). Debutul îl face pe scena studioului „Teatrului Naţional“ din Piaţa Amzei (1948), când încă student în anul III, i se încredinţează rolul unui scutier în piesa „Toreadorul din Olmado“, pus în scenă de regizorul Ion Şahighian.

Toma Caragiu a fost cu totul altceva. Din păcate, irepetabil Dan Mihăescu, regizor

În acelaşi an se angajează la Teatrul Naţional, pentru ca trei ani mai târziu să se mute la „Teatrul de Stat“ din Constanţa, unde joacă, printre altele, rolul lui Rică Venturiano în piesa „O noapte furtunoasă“. În 1953, la vârsta de 28 de ani, este numit director al „Teatrului de Stat“ din Ploieşti, funcţie pe acre o va deţine timp de 12 ani, interpretând pe scena ploieşteană 34 de roluri. În 1965 la invitaţia lui Liviu Ciulei, pleacă la Teatrul Bulandra din Bucureşti, lăsând în urmă o zestre de 90 de premiere.

toma caragiu

Fiind aproape de fiecare dată distribuit în roluri principale, Toma Caragiu a jucat în 39 de filme, dintre care amintim seria „Brigada Diverse“(1970, 1971), „Şeful sectorului suflete“ (1967), „Săptămâna nebunilor“ (1971), „Nu filmăm să ne-amuzăm“ (1975), „Operaţiunea Monstrul“ (1976).

În 1967 a fost distins cu Ordinul Meritual Cultural clasa a III-a „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice“.

Toma Caragiu a jucat alături de actori mari: Ştefan Bănică, Florin Piersic, Octavian Cotescu, Anda Călugăreanu şi mulţi alţii. Regizorul Dan Mihăescu, cel mai bun prieten şi colaboratorul actorului, îl descria scurt: „Toma Caragiu a fost cu totul altceva. Din păcate, irepetabil“, iar mărturia actorului despre sine însuşi a fost că „eu nu am devenit actor, eu m-am născut actor!“.

Jean Constantin: „Eu nu pot să mă despart de scenă“

Jean Constantin s-a născut în anul 1927, într-o familie multietnică, mama sa fiind de etnie grecească, iar tatăl său român. Deşi s-a vehiculat mult timp ideea cum că ar fi rom de origine, actorul nu a confirmat niciodată aceste zvonuri şi a făcut haz de ele: „Eu mi-am jucat foarte bine rolurile de rom şi am convins etnia şi nu numai, că sunt de-al lor“, spunea actorul. A jucat în filmele de la începutul anilor 1960, iar la sfârşitul deceniului era distribuit în producţiile de succes „Prea mic pentru un război atât de mare“ şi „Canarul şi viscolul“. Totuşi rolurile comice sunt cele care îl fac cunoscut, jucate din 1970 pentru „Brigada Diverse“, în compania actorilor Toma Caragiu, Puiu Călinescu, Iurie Darie, Sebastian Papaiani şi Dem Rădulescu. 

Era timid şi se jena când era atât de adorat de public. Era conştient că nu are voie, dar n-a putut să renunţe, aşa de mult a iubit teatrul soţia lui Jean Constantin

În 1973 colaborează pentru prima oară cu regizorul Sergiu Nicolaescu în filmul „Nemuritorii“. Serialul „Toate pânzele sus“(1976), în regia lui Mircea Mureşan, îi aduce un alt rol cu mare priză la public – turcul Ismail. „Revanşa“ (1978) de Sergiu Nicolaescu este primul film în care Constantin interpretează rolul Limbă. Un an mai târziu joacă în comedia „Nea Mărin miliardar“, de asemenea în regia lui Nicolaescu.

jean constantin

În anii 1980 şi 1990 este prezent într-un număr mai mic de producţii, în mare parte comedii. Continuă să fie distribuit de Sergiu Nicolaescu în filmele sale, iar după o pauză de şapte ani, a revenit pe platourile de filmare cu rolul nea Florică din lung-metrajul de debut al lui Cătălin Mitulescu, „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii“ (2006). Ultimele sale filme, „Supravieţuitorul“ (2008) şi „Poker“ (2010), au fost regizate de vechiul său colaborator Nicolaescu.

Jean Constantin a primit premiul pentru întreaga activitate la Gala Premiilor Gopo din 2008, dar şi premiul special pentru teatru de revistă, acordat de UNITER, în 2003.

Preşedintele României Ion Iliescu i-a conferit artistului Jean Constantin la 7 februarie 2004 Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer, Categoria D – „Arta Spectacolului“, „în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului”.

Cel care a fost considerat „maestrul comediei“ a fost investit, în 2007, drept Cavaler de Malta al Ordinului „Sf. Ioan“ de Ierusalim.

 În anii 2009 şi 2010, actorul a fost internat în mai multe rânduri din cauza problemelor cardiace, iar moartea a survenit în ziua de miercuri, 26 mai 2010. Soţia actorului declara, pentru Evenimentul Zilei, că nu-l putea convinge că este bolnav şi nu mai are voie să joace: „Era timid şi se jena când era atât de adorat de public. N-a vrut să fie cuminte, a zis - «eu nu pot să mă despart de scenă, nu pot să nu mă duc pe scenă» - şi a jucat până marţi seara. Era conştient că nu are voie, dar n-a putut să renunţe, aşa de mult a iubit teatrul.“

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite