Adevărul despre România „Te omor ca Cioacă pe Elodia”, ameninţarea preferată cu care românii îşi terorizau consoartele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
8,1% dintre respondenţii sondajului comandat de ziarul „Adevărul“ consideră că „bătaia e ruptă din rai“ FOTO Adevărul
8,1% dintre respondenţii sondajului comandat de ziarul „Adevărul“ consideră că „bătaia e ruptă din rai“ FOTO Adevărul

Potrivit  sondajului „Barometrul de opinie publică - Adevărul despre România“, realizat de INSCOP Research la comanda ziarului  „Adevărul“, peste 30% dintre subiecţi consideră că violenţa domestică este apanajul sărăciei. Cercetarea a arătat că peste 80% dintre români au auzit de cazul Alexandrei Stan, în timp ce peste 70% dintre respondenţi consideră că  interpreta a procedat corect atunci când a denunţat public agresiunea la care a fost supusă.

Potrivit  aceluiaşi sondaj, 8,1% cred că „bătaia este ruptă din rai“, 6,4% apreciază că „un bărbat care nu-şi bate femeia nu o iubeşte cu adevărat“, în timp ce 7,3% sunt de acord cu afirmaţia că „femeia este proprietatea bărbatului“.

Realizată în perioada 12-21 iulie 2013, pe un eşantion de 1.050 de persoane, cercetarea a mai scos la iveală şi faptul că 37,5% din respondenţi consideră că, în România, violenţa împotriva femeii nu este pedepsită serios de autorităţi.

Violenţa domestică, apanajul sărăciei?

În plus, 32,6% din subiecţi cred că acest gen de violenţe se datorează mai ales sărăciei, în timp ce 23,2% susţin că fenomenul s-a întâlnit dintodeauna în România.

Violenţa domestică şi la case mai mari

Violenţa domestică nu este însă doar apanajul sărăciei. Se întâmplă şi la case mai mari: mai exact, la femeile de carieră şi chiar la persoanele publice care aleg uneori să-şi mediatizeze povestea.

„Vorbim aici despre femei care nu depind financiar de bărbaţi. Le este însă frică de reacţia acestora, după ce ele vor lua atitudine. Mai exact, se tem că vor fi căutate pe stradă, că le va face scandal la serviciu, că vor fi făcute de ruşine, le este frică de ce se va întâmpla după, că el le va căuta oriunde ele se vor duce şi nu le vor lăsa să aibă o viaţă liniştită“, a declarat Mihaela Mangu, preşedintele fundaţiei „Anais“ care oferă sprijin şi protecţie femeilor bătute de soţi.

Fenomenul violenţei domestice şi al violenţei împotriva femeilor a fost readus în atenţia publicului prin cazul cântăreţei Alexandra Stan, foarte popularizat de presă în urmă cu ceva timp.

Sondajul arată faptul că  83,9% dintre români au auzit de cazul în discuţie, iar 77,9% dintre români consideră că interpreta a procedat corect atunci când a denunţat public agresiunea la care a fost supusă.

Mihaela Mangu susţine că, de cele mai multe ori, faptul că persoanele publice decid să-şi mediatizeze povestea dă un plus de încredere celorlalte femei că pot solicita ajutor şi pentru cazul lor. 

Alexandra Stan, băgată în spital de impresar

În iunie 2013, cântăreaţa Alexandra Stan a anunţat, prin intermediul presei, că impresarul său- cu care se spunea că ar fi avut o relaţie- ar fi bătut-o. Iniţial, pe pagina de Facebook a artistei a fost postat un mesaj potrivit căruia aceasta ar fi suferit un accident auto, însă a doua zi situaţia s-a schimbat drastic.

„Totul este o minciună, nu am avut niciun accident de maşină. Este o invenţie a managerului meu, cel care m-a bătut până m-a băgat în spital. Vreau să ştie toată lumea că îndur tratamente oribile din partea lui de un an de zile şi nu mai pot!”, a mărturisit apoi cântăreaţa. Interpreta a  fost internată în spital mai multe zile, iar cazul său a ajuns în atenţia poliţiei şi a procurorilor din Constanţa.

Ameninţarea supremă a bărbaţilor: „Te omor ca Cioacă pe Elodia“

„A fost (n.r.- cazul cântăreţei Alexandra Stan ) un plus de putere pentru femeile care se află în această situaţie. Şi, aşa, ca o glumiţă...Până să fie arestat Cioacă, în proporţie de 90% dintre agresorii victimelor care au venit la noi, le ameninţau că le vor omorî şi le vor tranşa aşa cum a făcut Cioacă cu Elodia pentru că el nu a fost prins. Dar după ce a fost arestat, nu mai spune nici unul că face ca Cioacă. În decursul a cinci luni, toate victimelor care au venit, au spus că au fost ameninţate că vor păţi ca Elodia“, a mai povestit Mangu.

Peste 60.000 de cazuri de violenţă domestică în doi ani

Statisticile arată că, în perioada 2010- 2012, s-au înregistrat peste 65.000 de cazuri de violenţă conjugală. Mai mult, în România, aproape 800 de femei au murit, în ultimii ani, din cauza violenţei domestice. Cifrele mai arată că,  în ţara noastră, o femeie este bătută la fiecare 30 de secunde.

Mentalitatea rurală: femeia, supusă bărbatului până la moarte

În ceea ce priveşte mentalitatea că „bătaia este ruptă din rai“ sau că „femeia este proprietatea bărbatului“, sociologul Mihail Carp a declarat pentru adevărul.ro  că aceste mentalităţi se regăsesc în special în mediul rural.

„Tot ce aţi spus se regăseşte în mediul rural. Aici încă mai funcţionează tradiţia că femeia este supusă bărbatului, că femeia nu trebuie să comenteze, nu trebuie să aibă opinii. Femeile din mediul urban sunt mai bine informate. În mediul rural, ele nici măcar nu îşi cunosc drepturile. Aici,  în cel mai bun caz apelează la poliţistul din sat sau vorbesc cu o vecină la care se descarcă şi care îi spune „lasă, că o să treacă, se schimbă el“. Ceea ce vreau să punctez este că, în mediul rural, partea de asistenţă socială tinde spre zero. Nu există un centru de consiliere, nu există adăpost“, a declarat acesta.

Poliţia, cerută în cazurile de violenţă domestică

Despre intervenţia poliţiei în cazurile de violenţă domestică, peste 79,5% dintre români susţin această idee, în timp ce pentru intervenţia rudelor pledează 29,3%, 10,7% se bazează pe intervenţia vecinilor, 7,4% şi-ar dori să intervină prietenii, iar preotul este cerut de 4,3% dintre respondenţi.

Peste 60% dintre români cred că statul ar trebui să înăsprescă legislaţia privind violenţa în  familie atunci când au fost întrebaţi care ar trebui să fie intervenţia statului în cazurile respective.

Alţi  25,8% cred că statul ar trebui mai degrabă să aplice legislaţia existentă, în timp ce  5,8% au ales varianta “statul nu are ce căuta în casa omului”.

În privinţa legislaţiei privind violenţa domestică şi protejarea victimei, 57,5% dintre români spun că, după cunoştinţele lor, există legislaţie în acest sens, 12,9% cred că nu există nicio lege pe acest subiect, iar 29,6% au ales nu ştiu/ nu răspund.

Mentalitatea „Lasă, mâine o să se schimbe“

Fundaţia „Anais“ din Bucureşti se numără printre asociaţiile umanitare care militează pentru lupta împotriva violenţei domestice. De la începutul anului şi până în prezent, 70 de femei au cerut  aici ajutor şi îndrumare.

Din diverse motive - financiare sau sentimentale- nu toate au însă curajul să facă pasul decisiv şi să-i părăsească pe cei care le maltratează.

„Femeile care au venit la noi au ca medie de vârstă peste 45 de ani. La această tipologie de vârstă, violenţa în familia exista poate de mai bine de 20 de ani de căsnicie. Adică, a fost dintotdeauna violenţă. Şi ele au spus mereu «trec cu vederea pentru copii», «lasă că o treacă», «se mai întâmplă», «mâine o să se schimbe»“, spune Mihaela Mangu, preşedintele acestei asociaţii.

„Bine, în funcţie de fiecare persoană în parte, de  forţa ei de luptă, pentru că majoritatea dintre ele se sperie de chestiuni de genul: dacă plec de acasă unde mă duc, multe dintre ele trăiesc în concubinaj, trăiesc în casele lor sau a socrilor sau cine mai ştie pe unde, nu au serviciu, nu au bani să se întreţină. Şi, atunci le este frică să plece, să părăsească domiciliul şi tolerează situaţia“, mai explică Mangu.

În plus, peste 75,7% dintre români sunt de acord cu ideea că „o femeie bătută poate în orice moment să se despartă de soţul ei“, în timp ce 51,3 cred că violenţa în interiorul familiei este o problemă de interes public.

Cercetarea a scos la iveală şi faptul că 8,5% dintre români cred că violenţa domestică este întâlnită doar în familiile sărace, iar 15,3% că este întâlnită doar la oamenii needucaţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite