Lista completă a românilor vânaţi de Interpol. De la apropiaţi ai lui Sorin Blejnar până la celebra traficantă de cocaină Floare Flonta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legislaţia permisivă sau lentoarea justiţiei au făcut ca sute de români să scape, de-a lungul timpului, printre degetele autorităţilor. Pe lângă infractorii de negăsit din listele negre ale Inspectoratelor de Poliţie Judeţene, alţi 121 de conaţionali sunt căutaţi în toată lumea de către Interpol. Puteţi consulta lista completă la finalul acestui articol.

Găsim printre aceştia criminali periculoşi sau violatori, dar şi nume sonore, apropiate ale unor personaje „cu greutate” în administraţia centrală.

Unde este Codruţ Marta?

Cel mai notoriu nume regăsit pe lista de „most wanted” a Interpolului este al fostului şef de cabinet al lui Sorin Blejnar, ex-preşedintele Agenţiei Naţionale de Administare Fiscală (ANAF). Alexandru Codruţ Marta (39 de ani) este acuzat de anchetatorii români de aderare la un grup infracţional şi evaziune fiscală. Apropiat al unor cunoscuţi oameni de afaceri români, cum este Elan Schwartzenberg, Marta a dispărut la 21 mai 2012 şi a devenit, mai ales după capturarea lui Omar Hayassam, cel mai căutat român al momentului.

Dispariţia lui Codruţ Marta face obiectul unui dosar instrumentat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) care s-ar afla în faza premergătoare începerii urmării penale. Potrivit unor surse juridice citate de presa centrală, dispariţia sa ar fi legată de mai multe dosare penale aflate în cercetări la DNA. Există ipoteza ca Marta să fi fost obligat să fugă din ţară, pentru a nu da declaraţii compromiţătoare pentru diverşi afacerişti români.

Despre dispariţia lui Marta se cunosc destul de puţine lucruri. La 21 mai, apropiatul lui Sorin Blejnar a plecat din apartamentul său din Bucureşti împreună cu şoferul, spunându-i soţiei sale „că are de discutat cu cineva”. În aceeaşi zi, s-ar fi întâlnit cu omul de afaceri Elan Schwartzenberg, în apropiere de Casa Presei din Bucureşti. După ce a plecat de la întâlnirea cu patronul de televiziune, nimeni nu ştie încotro s-a dus Codruţ Marta. Bărbatul, originar din Arad, este cercetat alături de Sorin Blejnar într-un dosar de evaziune fiscală cu produse pretroliere, al cărui prejudiciu este de 15 milioane de euro.

Prietenii lui Nemeş au intrat în pământ

Tot pe lista Interpolului pot fi găsite şi numele soţilor Radu şi Diana Nemeş (ambii de 38 de ani), oameni de afaceri originari din municipiul Bacău. Cei doi au fost daţi în urmărire internaţională pentru a fi traşi la răspundere în acelaşi caz cu Marta şi Blejnar. Potrivit procurorilor, Radu Nemeş era unul dintre capii reţelei din dosarul de evaziune fiscală şi, la fel ca şi Codruţ Marta, afaceristul şi soţia sa au dispărut înainte ca procurorii să propună instanţei arestarea lor.

Radu Nemeş ar fi controlat o firmă în Emiratele Arabe Unite, la care ar fi ajuns banii obţinuţi din evaziunea cu produse petroliere. Ca şi Marta, Nemeş avea o influenţă mare asupra fostul şef al Fiscului, confor anchetatorilor.

„Indicii obţinute relevă că Marta Codruţ Alexandru se bazează, pentru a asigura menţinerea în funcţie (până la mijlocul lui aprilie 2012, conform celor discutate cu Nemeş Radu la 1.03.2012) a lui Blejnar Sorin şi Comăniţă Viorel, pe relaţiile deţinute de Schwartzenberg Elan la nivelul conducerii aparatului guvernamental de la acel moment. Mai mult, a rezultat că, în situaţia în care schimbarea din funcţie a lui Blejnar Sorin devenea certitudine, cei în cauză intenţionau să-l propună, la acel moment, ca înlocuitor, pe numitul Comăniţă Viorel”, se arată în referatul de propunere de arestare, întocmit de procurorii DNA. Comăniţă este fostul şef al Vămilor, cercetat şi el în dosar.

Traficant, dispărut cu voia judecătorilor

Dacă mulţi infractori dispar înainte ca justiţia să îi trimită după gratii, în cazul unuia dintre cei mai periculoşi traficanţi de heroină din ţară lucrurile au stat taman invers. Ionel Teja (47 de ani) este acuzat că a introdus în ţară 84 de kilograme de heroină fiind, la începutul lui 2008, reţinut de DIICOT şi arestat pentru 29 de zile de Tribunalul Bucureşti. La doar o lună de la încarcerare, deşi probele erau evidente, traficul de heroină fiind şi filmat de anchetatori, Curtea de Apel Bucureşti a decis să îl elibereze pe Teja şi pe complicele său, concluzionând că cei doi nu ar reprezenta pericol social. La scurt timp, românul a fugit din ţară aflându-se şi el, în prezent, pe lista Interpolului.

Potrivit anchetatorilor, în noaptea de 12 spre 13 ianuarie 2008, un automarfar aparţinând unei firme deţinute de bucureşteanul Ionel Teja şi de turcul Fazli Onluturk intra în ţară, prin Punctul de Trecere a Frontiere Giurgiu. Ofiţerii şi procurorii de la Crimă Organizată au decis atunci să urmărească transportul, având suspiciuni că automarfarul ar fi burduşit cu droguri. După opt zile, la Nădlac, vehiculul a fost oprit şi în el s-au găsit colete cu heroină, cantitatea totală fiind de 84 de kilograme. Antemergătorul transportului era chiar Ionel Teja.

„Racketul” Nr. 1, scăpat de poliţişti

Tot din cauza neputinţei autorităţilor române a reuşit să fugă din ţară şi interlopul basarabean Vasile Rodideal, care a făcut mai multe afaceri în municipiul Iaşi în anii 2000. În toamna lui 2009, Rodideal era cercetat în mai multe dosare de corupţie şi acuzat de instigare la omor după ce a vrut să arunce în aer maşina unui cămătar din Iaşi. În acea perioadă, basarabeanul era, teoretic, supravegheat de poliţie, însă a reuşit, cum-necum, să ajungă la Chişinău. De acolo, au spus la vremea respectivă apropiaţi de-ai  „racketului”, a fugit în Rusia, unde se pare că s-ar ascunde şi în prezent.

Rodideal a fost un apropiat al fraţilor Mararu de la Neamţ şi, de-a lungul timpului, a fost cercetat laolaltă cu mai multe persoane importante. Una dintre acestea este fostul şeful Vămii Albiţa (judeţul Vaslui), Ghiţă Berbece, acuzat de DNA că l-a lăsat pe Rodideal să intre cu patru autotrenuri burduşite cu ţigări în ţară. În acest dosar, cei doi au fost achitaţi din cauza unei erori legislative descoperite de avocaţii inculpaţilor în Codul Vamal.

Vasile Rodideal a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare pentru instigare la omor după ce, în 2005, a tocmit mai mulţi basarabeni să introducă în ţară un dispozitiv explozibil pe care urmau să îl monteze sub maşina cămătarului Tiberiu Cristodorescu, rivalul său din Iaşi. Acoliţii lui Rodideal nu au reuşit să arunce în aer vehiculului lui Cristodorescu întrucât acesta locuia lângă un şef al Poliţiei ieşene aşa că au introdus în ţară mitraliere şi muniţie fiind prinşi în flagrant înainte de a le folosi.

Sexy-evazionista Elena Puică

Printre românii urmăriţi internaţional ale căror profiluri se evidenţiază pe internet, pe lista Interpolului, este Elena Puică, o tânără de 28 de ani din Câmpulung Moldovenesc, căutată pentru evaziune fiscală şi asociere la grup criminal organizat. A fost trimisă în judecată la Arad, în aprilie 2013, alături de soţul ei, Valentin Puică, şi Marius Ghiorghiu, aflaţi şi ei pe lista Interpol. Cei trei sunt acuzaţi că au pus la cale o reţea de evaziune fiscală prin care au fraudat statul român şi Uniunea Europeană cu aproape un milion de euro.

Soţii Puică au recrutat mai multe persoane fără adăpost şi s-au folosit de datele lor personale pentru a crea firme, prin intermediul cărora au fost trimise pe piaţa din Uniunea Europeană mărfuri alimentare de aproape 22 de milioane de lei.

Ulterior, reţeaua nu mai plătea taxele aferente comerţului. Printre numele importante audiate în dosar se numără Cătălin Boghicevici, fost ofiţer SRI, soţul deputatei Claudia Boghicevici. „Fiind audiat, martorul Boghicevici Cătălin Bogdan (vol III, f 357 – 362) a recunoscut faptul că el a fost cel care a postat comenzile pe bursa de transport, că a ţinut legătura personal cu transportatorii, indicându-le locul de încărcare, locul de descărcare, precum şi preţul serviciului prestat, însă arată că acest lucru l-a făcut pentru a-l ajuta pe inculpatul Puica Valentin Ioan, cu care era în relaţii de prietenie, neavând cunoştinţă despre faptul că acesta nu înregistrează în contabilitate acele operaţiuni comerciale“, se arată în rechizitoriu.

Pensionara traficantă de droguri

Un nume exotic pe lista românilor de pe site-ul Interpol este Floare Flonta, o bătrână de 65 de ani din Lupoica, Bihor, urmărită internaţional pentru trafic de droguri. Femeia, împreună cu soţul şi doi băieţi sunt acuzaţi că au pus la punct, la sfârşitul anilor ’90, o reţea internaţională de trafic de cocaină. Drogurile erau aduse din Columbia, de unul dintre fii, Dorel, şi distribuite în Timişoara, Arad şi Ungaria. În 2000, Dorel Popa, aflat şi el pe lista Interpol, a fost dat în urmărire generală pentru un presupus viol şi a fugit în Ecuador, ţară cu care România nu are acorduri de extrădare. Mama, Flore, a rămas să găsească curieri-cărăuşi, dispuşi să călătorească până în Columbia şi să aducă drogurile în România.

Cocaina era ascunsă în sticle de whisky sau în aparatură electronică. În 2001, autorităţile române „au mirosit“ un transport suspect plecat din Bogota - Columbia către Sâmbăta - Bihor şi au descoperit, astfel, două kilograme de cocaină. Floare Flonta a mimat nebunia şi s-a internat la Psihiatrie. Ulterior, a continuat să se ocupe de afacerile fiului, coordonând o adevărată reţea. În 2004, când arestarea ei a devenit iminentă, a fugit din ţară la fiul din Ecuador.

Dorel Popa este considerat unul dintre cei mai periculoşi români din lista Interpol. Având o carieră infracţională bogată, specializat înainte de 1989 în spargeri de locuinţe, există informaţii că, în acest moment, ar fi membru al unui cartel din Bogota şi că ar coordona traficul de droguri spre Europa de Est. Dorel Popa a fost condamnat, în lipsă, la 25 de ani de închisoare, mama lui, Floare Flonta, a primit, tot în lipsă, 20 de ani de puşcărie.

Lista românilor urmăriţi de Interpol:
1. Pavel Dascălu (26 de ani), Baia Mare – furt şi jaf
2. Elena Puică (28 de ani), Câmpulung Moldovenesc, Suceava – evaziune fiscală
3. Tudor Nicolae (27 de ani), Călăraşi – trafic de persoane, trafic de minori
4. Valentin Puică (29 de ani), Arad – evaziune fiscală
5. George Bartolomeu (30 de ani), Ploieşti – furt şi conducere fără permis
6. Claudiu Roman (25 de ani), Râmnicu Vâlcea – tentativă de omor
7. Cristian Scorţaru (37 de ani), Morunglav, Olt – trafic de minori
8. Zoltan Boer (44 de ani), Baraolt, Covasna – evaziune fiscală, instigare la spălare de bani
9. Vasile Rodideal (52 de ani), Republica Moldova – constituire de grup criminal organizat, instigare la omor, punere în circulaţie de bancnote false, posesie ilegală de muniţie de război
10. Mălina Anghel (32 de ani), Hunedoara – aderare la grup criminal organizat, trafic de persoane peste graniţă
11. Emanuel Narcis (37 de ani), Târgu Frumos, Iaşi – omor deosebit de grav
12. Gheorghe Sişu (26 de ani), Râmnicu Vâlcea – fraudă
13. Sandor Kollo (45 de ani), Gheorgheni – agresiune cu consecinţe grave
14. Zoli Jozsi Scheusan (43 de ani), Reşiţa, Caraş-Severin – trafic de droguri
15. Georgeta Bogojel (32 de ani), Hunedoara – folosire de mijloace de plată neautorizate
16. George Cheloiu (41 de ani), Vâlcea – fraudă bancară, skimming
17. Sebastian Cioncă (35 de ani), Oradea – crimă şi furt
18. Marian Cornea (32 de ani), Galaţi – tentativă de omor
19. Dorel Nicolaescu (62 de ani), Muşeteşti, Gorj – fraudă
20. Sergiu Trocin (29 de ani), Chişinău – fals intelectual, escrocherie
21. Bogdan Brănişteanu (31 de ani) – delapidare prin intermediul unor aplicaţii ilegale pentru returnarea de taxe şi ajutoare federale în SUA
22. Gheorghe Seciu (37 de ani), Bucureşti – evaziune fiscală
23. Sebastian Colpos (38 de ani), Comăneşti, Bacău – omor cu premeditare
24. Maria Tănase (34 de ani), Bucureşti – complicitate la lipsire de libertate
25. Pavel Dascălu (26 de ani), Baia Mare – furt şi jaf în forme agravante
26. Massimiliano Manfredini (43 de ani), Modena, Italia, cetăţenie română – fraudă
27. Sorin Poiană (38 de ani), Hunedoara – furt
28. Florin Pătlăgică (37 de ani), Iaşi – delapidare, fals în acte
29. Doina Enoche (40 de ani) – fraudă, 31 de capete de acuzare, căutată de Statele Unite
30. Renato Costache (38 de ani), Bacău – fraudă bancară, spălare de bani
31. Dumitru Alupoaie (57 de ani), Timişoara – delapidare şi complicitate la fraudă bancară
32. Dan Sîrbu (46 de ani), Timişoara – trafic de droguri
33. Iuliana Ciuciulete (41 de ani), Iaşi – constituire de reţea de trafic de persoane transfrontalier, căutată de Croaţia
34. Mircea Aileni (35 de ani), Cluj – fraudă informatică, căutat de SUA
35. Ioan Baltă (45 de ani), Negreşti Oaş – escrocherie
36. Petrică Moldovan (33 de ani), Bistriţa – escrocherie, căutat de Luxemburg
37. Walter Killian (47 de ani), Arad – escrocherie
38. Nicolaie Negură (41 de ani), Piatra Neamţ – omor deosebit de gravă, căutat de Olanda
39. Iulian Diaconescu (44 de ani), Ploieşti – escrocherie, fals în acte
40. Florin Muntean (43 de ani), Cluj – furt
41. Christinel Teddy Georgescu, Bucureşti – trafic de droguri
42. Constantin Cornel Radu (37 de ani) – furt din bancomate, căutat de Argentina
43. Mircea Romocea (25 de ani), Oradea – furt
44. Andrei Mocanu (24 de ani), Vaslui – trafic de droguri
45. Elena Chiciu (32 de ani) – furt, căutată de SUA
46. Stelian Niculaie (28 de ani), Galaţi – jaf şi privare de libertate
47. Dumitru Oghenciuc (47 de ani), Suceava – trafic de fiinţe umane
48. Corneliu Mititelu (31 de ani), Bacău – delapidare, fraudă bancară, fraudă la bancomate
49. Gică Irava (37 de ani), Galaţi – trafic de fiinţe umane
50. Lenuţa Sivak (48 de ani), Iaşi – răpirea unui copil, căutată de Croaţia
51. George Memet (29 de ani), Slatina – trafic de droguri
52. Marius Dicu (29 de ani), Hunedoara – furt
53. Robert Berki (32 de ani), Târgu Mureş – trafic de minori
54. Constantin Martin (41 de ani), Motru – viol şi incest
55. Codruţ Marta (39 de ani), Arad – evaziune fiscală
56. Gheorghe Cîrpaci (41 de ani), Arad – fraudă bancară
57. Domnica Muszunue (55 de ani), Arad – trafic de persoane, trafic de minori
58. Constantin Căuşanu (45 de ani) – omor deosebit de grav cu premeditare, căutat de Italia
59. Sterică Tudose (26 de ani) – tentativă de omor deosebit de grav
60. Aurel Grigorie (32 de ani), Craiova – trafic de fiinţe umane
61. Florin Baciu (42 de ani), Bacău – trafic de fiinţe umane, trafic de minori
62. Niculina Soare (43 de ani), Brazi, Prahova – escrocherie, fals şi uz de fals în acte
63. Nicolae Ion (50 de ani), Scorţaru Nou, Brăila – crimă
64. Bebi Moldovan (37 de ani), Mureş – tentativă de crimă
65. Dorinel Popa (49 de ani), Bacău – fraudă bancară, spălare de bani
66. Iulică Firu (38 de ani), Craiova – trafic de fiinţe umane
67. Ionuţ Niţă (31 de ani), Ploieşti – trafic de fiinţe umane
68. Florin Moldovan (35 de ani), Arad – omor deosebit de grav, privare de libertate, şantaj – prins
69. Ion Pop (41 de ani), Suceava – omor deosebit de grav
70. Sorinel Săndulescu (45 de ani), Fălticeni, Suceava – fraudă, comportament agresiv în trafic, conducere sub influenţa alcoolului
71. Marcel Iordache (57 de ani), Constanţa – trafic de droguri
72. Ilie Ghiţă (31 de ani), Almaj, Dolj – trafic de minori
73. Luminiţa Giurea (35 de ani), Timişoara – trafic de minori
74. Marius Alexa (38 de ani), Dorohoi – evaziune fiscală
75. Romeo Ursu (44 de ani), Bocşa, Caraş Severin – instigare la multiple fraude bancare
76. Ghiţă Dobrin (35 de ani), Caracal – organizare de reţea de fiinţe umane
77. Constantin Cuşcă (42 de ani), Bucureşti -  fraudă şi asocierea în vederea comiterii de infracţiuni
78. Ionuţ Prună (32 de ani), Călăraşi – trafic de persoane, spălare de bani
79. Mihai Buzatu (49 de ani) – fraudă
80. Corneliu Molofei (44 de ani), Iaşi – tentativă de omor deosebit de grav
81. Cristian Smărăndoiu (33 de ani), Galaţi – fraudă
82. Conti Florea (19 ani), Galaţi – jaf, lipsire de libertate, spargere prin efracţie
83. Constantin Dunoiu (28 de ani), Drăgăşani – escrocherie, evaziune fiscală
84. Marian Dincă (24 de ani), Galaţi - jaf, lipsire de libertate, spargere prin efracţie
85. Mihăiţă Rusitoru (36 de ani), Rîmnicu Vîlcea – fraudă bancară şi spălare de bani
86. Tudor Nicolae (27 de ani), Călăraşi - trafic de persoane
87. Rodica Alexandru (50 de ani), Bârlad – trafic de persoane
88. Floare Flonta (65 de ani), Zăvoiu, Bihor – trafic de droguri
89. Amalia Opriţescu (39 de ani), Deva – fals şi uz de fals în documente oficiale, delapidare, fraudă
90. Sebastian Szekely (28 de ani), Reşiţa – trafic de droguri
91. Ionel Teja (47 de ani), Bucureşti – trafic internaţional de droguri de mare risc
92. Bogdan Tudoraşcu (27 de ani), Craiova – spargeri de bancomate, căutat de Argentina
93. Florea Şipoş (32 de ani), Timişoara – furt şi tentativă de furt
94. Nicolae Matei (50 de ani), Braşov – escrocherie
95. Nicuşor Sîrbu (27 de ani), Giurgiu – jaf, privare de libertate, trecere ilegală a frontierei
96. Sorin Igna (42 de ani), Oradea – trafic de fiinţe umane şi de minori
97. Constantin Aniţa (25 de ani), Dorohoi – escrocherie şi uz de cecuri false
98. Andrei Mocanu (24 de ani), Vaslui – introducere în ţară de droguri de mare risc
99. Costel Berdei (31 de ani), Galaţi – tentativă de omor deosebit de grav
100. Daniel Gheorghe (18 ani), Slobozia – jaf cu urmări grave
101. Marius Constantin (44 de ani), Ploieşti – escrocherie, fals în înscrisuri oficiale
102. Dumitru Buşna (24 de ani), Slatina – jaf cu violenţă
103. Nicolae Condurache (43 de ani), Nisiporeni, Republica Moldova – omor deosebit de grav
104. Ionuţ Păun (25 de ani), Balş – trafic de persoane
105. Ioan Pîslaru (41 de ani), Iaşi – trafic de minori
106. Vasilica Ghimici (40 de ani), Bacău – fraudă, falsificare de înscrisuri oficiale
107. Ioan Clamparu (44 de ani), Botoşani – constituire de grup criminal organizat
108. Daniel Grigore (27 de ani), Rîmnicu Vîlcea – escrocherie, fals în înscrisuri oficiale
109. Costel Niculcea (28 de ani) - delapidare prin intermediul unor aplicaţii ilegale pentru returnarea de taxe şi ajutoare federale în SUA
110. Ştefan Niculcea (31 de ani) - delapidare prin intermediul unor aplicaţii ilegale pentru returnarea de taxe şi ajutoare federale în SUA
111. Doru Adam (36 de ani), Adjud – fals, spălare de bani
112. Codruţa Arvinte (38 de ani), Bacău – deturnare de fonduri
113. Nicolae Truşcă (57 de ani), Iaşi – fraudă, falsificare de documente oficiale
114. Constantin Hogea (30 de ani), Gura Humorului – omor deosebit de grav
115. Daniel Rădulean (33 de ani), Craiova – aderare la grup infracţional organizat în vederea trecerii ilegale a frontierei
116. Marius Ghiorghiu (26 de ani, Arad – evaziune fiscală, grup criminal organizat
117. Luigi Popescu (44 de ani), Craiova - aderare la grup infracţional organizat în vederea trecerii ilegale a frontierei
118. Alexandru Stoica (35 de ani), Bucureşti – fraudă informatică
119. Gheorghe Niţă (53 de ani), Mizil – trafic de minori
120. Rodica Akbulut (50 de ani), Craiova – fraudă, uz de documente falsificate
121. Valeriu Dorel Popa (46 de ani), Zăvoiu, Bihor – trafic internaţional de droguri de mare risc, lider de reţea de criminalitate organizată, viol

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite