VIDEO Dovada că oamenii cu sindrom Down sunt speciali: povestea tânărului cu puteri de supererou

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jonathan Stoklosa participă la competiţii de ridicare de greutăţi alături de atleţi sănătoşi FOTO CBS News
Jonathan Stoklosa participă la competiţii de ridicare de greutăţi alături de atleţi sănătoşi FOTO CBS News

Jonathan Stoklosa are 31 de ani şi are o forţă incredibilă, poate ridica orice: de la greutăţi de peste 180 de kilograme până la moralul celor din jur. Faptul că suferă de sindromul Down nu-l împiedică să facă tot posibilul pentru a-şi depăşi limitele de fiecare dată când participă la câte un concurs.

Ziua, Jonathan Stoklosa, un tânăr american cu sindrom Down, lucrează la un magazin din Wilmington, Delaware. Are un job banal: adună cărucioarele de cumpărături lăsate la întâmplare de clienţi în parcare şi împarte amţibilduri copiilor. Seara, însă, îşi pune costumul albastru de supererou şi demonstrează cum a dobândit fizicul solid: prin exerciţii fizice extrem de solicitante şi ridicând greutăţi.

Jon este un atlet deosebit, forţa lui o depăşeşte nu doar pe a multor alţi tineri care suferă de sindromul Down, ci pe a multor alţi atleţi perfect sănătoşi, potrivit CBS News. Participă la competiţii nu de Special Olympics, ci la concursuri unde trebuie să învingă oameni care nu au problemele lui. De altfel, Jonathan Stoklosa poate ridica 180 de kilograme fără prea multe probleme. Chiar şi antrenorul tânărului de 31 de ani este surprins de multe ori de spiritul competitiv şi de dorinţa lui Jon de a-şi depăşi limitele.

Faptul că este special se poate datora chiar faptului că suferă de sindromul Down, dar şi modului în care a fost crescut de părinţi. De altfel, Liz şi Frank Stoklosa au declarat pentru CBS News că nu şi-au menajat niciodată fiul doar pentru că are această problemă de sănătate, l-au tratat la fel ca pe ceilalţi copii ai lor. 

Povestea tânărului cu sindromul Down care şi-a învins limitele


Citeşte şi:

VIDEO Ce îi face speciali pe copiii şi adulţii cu sindromul Down

În ciuda percepţiei generale, copiii şi adulţii cu sindromul Down au o sumedenie de calităţi: pot fi buni atleţi, pot cânta la instrumente muzicale, pot dansa şi chiar pot munci, deci pot fi utili pentru societatea care, în schimb, îi izolează.

Cum arată medicina viitorului: teste genetice la îndemâna tuturor, aplicaţii pe mobil şi ochelari Google pe nas

Descifrarea întregului genom va fi accesibilă la scară largă, maşinile vor monitoriza starea de sănătate a şoferilor, iar telefonul mobil va transmite automat semnale de alarmă medicilor atunci când suferim un infarct prin intermediul unor aplicaţii bine controlate. Aşa arată viitorul nu foarte îndepărtat în medicină, cred specialiştii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite