Prefectul de Alba şi primarul din Roşia Montană resping ideea unui referendum pentru proiectul minier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prefectul Gheorghe Feneşer şi primarul Eugen Furdui
Prefectul Gheorghe Feneşer şi primarul Eugen Furdui

Autorităţile din Alba continua seria declaraţiilor publice de susţinere a proiectului minier de la Roşia Montană. De această data şi-au manifestat susţinerea pentru investiţia din Munţii Apuseni prefectul Gheorghe Feneşer şi primarul din Roşia Montană, Eugen Furdui.

Prefectul şi primarul au precizat că problema mediului nu este un motiv de îngrijorare având în vedere garanţiile oferite de compania minieră, în timp ce beneficiile importante sunt atât de ordin economic, cât şi social. Cei doi au respins ideea unui nou referendum pentru proiectul din Roşia Montană.

„Prin ceea ce s-au angajat cei de la Gold Corporation, noi nu mai trebuie să ne facem probleme legat de protecţia mediului în zonă. În urma negocierilor cu Guvernul, fondul de mediu s-a dublat de la 70 de milioane de euro la 140 de milioane de euro, bani care trebuie depuşi de companie pentru refacerea mediului. Totodată, una dintre obligaţiile lor este de a reda circuitului agricol 800 ha păşune şi 1000 de hectare de păşune, pentru refacerea cărora vor fi, probabil, angajaţi, cel puţin 500 de oameni din zona munţilor Apuseni. Patrimoniul niciodată nu s-a bucurat de o asemenea atenţie, s-au alocat 70 de milioane de euro pentru patrimoniu cultural. Mingea se află în curtea Parlamentului”, a declarat Gheorghe Feneşer într-o conferinţă de presă. 

Potrivit primarului din Roşia Montană, Eugen Furdui, în comună trăiesc aproximativ 3.000 de oameni, din care aproximativ 350 lucrează la compania minieră. Circa 110 familii beneficiază de ajutoare socială iar rata şomajului este de aproximativ 20%. „Oamenii din zonele miniere nu vor mai trebui să trăiască din ajutoarele sociale pe care le primesc de la instituţiile statului ci vor avea un loc de muncă. Toate lucrările la patrimoniul cultural au fost puse în valoare cu sprijin de la această companie. Eu am încredere că, dacă se respectă legislaţia română şi europeană, problemele de mediu de la Roşia Montană nu vor mai fi şi acea apă roşie care poluează în momentul de faţă, în urma exploatărilor de stat, nu va mai exista. Proiectul aduce beneficii atât la bugetul de stat, cât şi în buzunarele cetăţenilor şi ale firmelor care vor lucra cu compania. Cred că nici noi nu am ieşi bine dacă s-ar face un nou referendum. Investitorii ar putea să renunţe”, a afirmat primarul Eugen Furdui. Întrebat câte familii vor fi expropriate dacă va porni proiectul, primarul a afirmat că nu se va ajunge la expropiere: „Nicio familie nu va fi expropriată. Cei care doresc să rămână la Roşia Montană locuiesc în zona protejată, iar acolo nu se vor face exproprieri”. 

Ideea referendumului este respinsă şi de către prefect. „Cred că o nouă propunere de referendum ar fi o pierdere pentru noi. În 15 ani de când organele abilitate ezită să se pronunţe pe acest proiect, ne-am putea trezi că investitorii să renunţe. Nu ştiu ce s-ar întâmpla cu zona munţilor Apuseni. Dacă se va ajunge la încă un referendum naţional, avem toate şansele ca oamenilor angajaţi temporar la Roşia Montană să nu li se mai prelungească contractele. Eu nu îmi doresc să se organizeze un nou referendum”, a completat prefectul.

Proiectul de lege aprobat de Guvern şi transmis Parlamentului vorbeşte despre un nou proiect minier, cu beneficii economice mai mari pentru statul roman, cu respectarea strictă a condiţiilor de mediu, la cele mai înalte standarde europene şi investiţii importante în patrimoniul naţional. De asemenea, proiectul trimis spre aprobare Parlamentului mai prevede creşterea redevenţei la 6% şi a participaţiei statului în compania Roşia Montană Gold Corporation la 25%. Decizia Guvernului a determinat regruparea opozanţilor proiectului, care au organizat manifestaţii de protest în mai multe oraşe din ţară.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite