Cum ar putea asigura românii cu dublă cetăţenie victoria premierului maghiar la alegerile din 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul maghiar, Viktor Orban FOTO Reuters
Premierul maghiar, Viktor Orban FOTO Reuters

În 2010, guvernul lui Viktor Orban începea să ofere cetăţenie non-rezidenţilor cu legături maghiare şi dreptul de a vota. Anul viitor, FIDESZ, partidul lui Orban, se bazează pe voturile acestora pentru a câştiga alegerile, aceasta fiind pentru prima oară când li se permite cetăţenilor maghiari care trăiesc în diasporă să participe la alegerile naţionale. Aşadar, românii cu cetăţenie dublă ar putea înclina balanţa în favoarea FIDESZ.

Din 2010, guvernul de la Budapesta a  primit 480.000 de cereri de cetăţenie, iar mii de oameni din afara graniţelor maghiare s-au înscris deja pe listele de votare. Aceşti noi cetăţeni, „produşi” de guvernul de dreapta al lui Orban, vor merge, cel mai probabil, pe mâna binefăcătorului lor.

Orban a lansat în varii ocazii mesaje populiste şi naţionaliste, care includ trimiteri frecvente la politica de a uni etnicii care trăiesc dincolo de graniţele Ungariei. Tocmai aceste mesaje i-au atras simpatia maghiarilor din ţările învecinate, în ciuda faptului că acasă şi la Bruxelles este puternic contestat.

Cele mai mari minorităţi maghiare trăiesc în ţările vecine, cum ar fi România, Serbia, Slovacia şi Ucraina. Regiuni din aceste ţări au făcut parte din marele Imperiu Austro-Ungar. În timp ce Ucraina şi Slovacia nu permit dubla cetăţenie, România şi Serbia vor contribui cu zeci de mii de noi alegători la electoratul maghiar, de aproximativ opt milioane.

Practic, românii şi sârbii care au primit cetăţenie maghiară au câştigat avantaje considerabile. Românii pot pleca peste Ocean fără viză, ţara noastră încă aşteptând o decizie similară, iar sârbii au drepturi depline ca membri UE, deşi ţara lor de rezidenţă de abia a început să facă progrese în direcţia proeuropeană.

Aşa că, după atâtea beneficii şi avantaje, românii şi sârbii sunt aşteptaţi anul viitor la urne să-şi aducă tributul. Potrivit unui sondaj citat de „The Christian Science Monitor”, 80% dintre maghiarii din Transilvania, cu drept de vot la alegerile din Ungaria, au declarat că susţin FIDESZ. Să nu uităm că în Transilvania trăiesc majoritatea etnicilor maghiari din România, o comunitate care numără, potrivit recensământului din 2011, peste 1,22 de milioane de suflete.

Pe de altă parte, FIDESZ nu e singura variantă, însă românii şi ucrainenii nu sunt prea încântaţi de socialişti care, în 2004, când erau la putere, au făcut un referendum nereuşit despre acordarea de cetăţenie non-rezidenţilor. „În marea masă a electoratului [din România], percepţia este că stânga ungară ne-a trădat”, explică István Székely, cercetător la Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale.

Pe baza estimărilor, Székely crede că dubla cetăţenie ar putea adăuga circa 150.000 de voturi electoratului.

FIDESZ are un avans semnificativ în sondaje, beneficiind de sprijinul a 49% dintre alegătorii decişi, prin comparaţie cu un sprijin de 26% pentru socialişti, arată un sondaj Ipsos de luna trecută. Cu toate acestea, aproape jumătate din numărul total de alegători sunt încă indecişi, atrage atenţia „The Christian Science Monitor”.

Pe de altă parte, chiar dacă etnicii maghiari nu vor influenţa rezultatele alegerilor din 2014, Fidesz ar putea pregăti terenul pentru cursele strânse viitoare. Partidul a pierdut alegerile 2006 cu mai puţin de 100.000 de voturi, iar alegerile 2002 cu o marjă la fel de îngustă. Dacă istoria se repetă cu un rezultat aproape similar, ungurii din străinătate ar putea înclina balanţa în favoarea lui Orban.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite