Compromis diplomatic? Siria, Iranul şi Rusia lucrează la o contra-propunere la atacul american

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul preşedinte al Iranului şi Vladimir Putin
Noul preşedinte al Iranului şi Vladimir Putin

În timp ce preşedintele Obama şi Secretarul de Stat, John Kerry, îşi continuă eforturile de a convinge Congresul american şi aliaţii SUA să susţină un atac asupra Siriei, Iranul şi Rusia promovează o propunere de compromis diplomatic pentru a preveni un asemenea atac.

Detaliile exacte ale propunerii redactate de Rusia şi Iran nu sunt cunoscute, dar aceasta a fost discutată în urmă cu câteva zile de către Ala Al-Din Boroujerdi, preşedintele Comitetului Parlamentar pentru Securitatea Naţională şi Politică Externă din Iran, şi interlocutorii săi sirieni. 

Mass media arabă şi cea iraniană au anunţat că ministrul sirian de Externe, Walid al-Muallem, îşi va prezenta propunerea pentru o soluţie diplomatică, luni, la întâlnirea cu preşedintele Vladimir Putin. 

Propunerea include un plan pentru un „transfer democratic“ de putere în etape. Acest lucru ar fi o versiune îmbunătăţită a propunerii prezentate în trecut, conform căreia s-ar fi făcut alegeri anticipate şi preşedintele Bashar Al-Assad nu ar mai fi candidat.

Într-o altă variantă, raportată de cotidianul israelian Haaretz săptămâna trecută, Siriei i s-ar propune să îşi mute tot arsenalul de arme chimice din ţară în Rusia sau alt stat. Propunerea aceasta se pare că va fi discutată la întrevederea dintre Vladimir Putin şi oficialul sirian al-Muallem. 

Alte rapoarte susţin că al-Muallem îi va cere lui Putin permisiunea de a muta rachetele în baza navală rusească din Tartus, pentru a le proteja de un atac american. Este posibil ca depozitele de arme chimice să fie mutate tot în acea bază navală.  

Importante voci din Iran au cerut în aceste zile tensionate în aşteptarea atacului american, ca autorităţile de la Teheran să împiedice extinderea crizei siriene pe teritoriul iranian. „Guvernul iranian trebuie să aibă mai întâi grijă de interesele cetăţenilor săi“, a fost mesajul multor comentatori din Iran. Mai mult, o parte a analiştilor de la Teheran a avertizat că dacă Iranul va fi forţat să fie alături de Siria, în cazul unui atac american asupra Damascului, atunci speranţele pentru o normalizare a relaţiilor cu Statele Unite s-ar risipi. 

Ziarul irakian Al Zaman a citat surse care au declarat că Iran i-a transmis foarte clar Siriei că nu va participa într-o operaţiune militară în cazul unui atac american. Ministrul iranian de Apărare, Gen. Hossein Dehghan, a anunţat că Iranul nu intenţionează să trimită trupe sau arme către Siria, pentru că Siria nu are nevoie de ajutor.

În acelaşi timp, se pare că şi opoziţia siriană este prea puţin entuziasmată cu privire la o intervenţie militară americană în Siria şi, în ciuda, stării de alertă ridicată a Armatei Siriene Libere, nu are planuri concrete de a exploata un atac american, în sensul unei schimbări de tactică.

Unul din liderii opoziţiei, profesorul Burhan Ghalioun, a publicat duminică o propunere concretă şi originală adresată preşedintelui Vladimir Putin, în care i-a propus acestui un acord de tip „barter“, conform căruia Rusia l-ar îndepărta de la putere pe Bashar Al-Assad, oficialii şi familia sa, iar în schimb, opoziţia i-ar cere Statelor Unite să nu atace Siria.

Ghalioun a declarat că opoziţia va lupta împotriva atacului, dacă SUA nu este de acord cu oferta. Mai mult, conform sirianului, oferta propusă de el i-ar salva onoarea preşedintelui Putin şi l-ar scuti de ruşinea de a-l părăsit pe aliatul său, Assad, în cazul unei intervenţii americane.

Declaraţiile lui Ghalioun se pare că reprezintă gândirea a multor lideri ai opoziţiei siriene- foarte divizată de altfel- care sunt îngrijoraţi că un atac american asupra Siriei ar inflama luptele dintre părţi şi ar mări numărul de morţi. În plus, opoziţia siriană se teme că rebeliune sa ar fi „pătată“ de cooperarea cu armatele străine, fără a contribui la găsirea unei soluţii diplomatice.

În timp ce sabia americană atârnă deasupra capului lui Assad, singura oportunitate, deşi destul de redusă, ar putea fi discuţiile dintre Putin şi ministrul sirian de Externe, Walid al-Muallem. Au mai rămas puţine ore până când s-ar putea produce un atac sau „sabia“ ar putea fi băgată din nou în teacă şi ameninţarea s-ar risipi. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite