VIDEO Luni începe şcoala. Modificările din noul an şcolar şi ce trebuie să ştie părinţii - la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În noul an şcolar, toţi elevii vor fi evaluaţi în clasa a II-a, a IV-a şi a VI-a
În noul an şcolar, toţi elevii vor fi evaluaţi în clasa a II-a, a IV-a şi a VI-a

Profesori şi experţi în educaţie au dezbătut, la Adevărul Live, noutăţile anului şcolar care începe luni, 16 septembrie, pentru aproape trei milioane de elevi.

În platou sunt invitaţi Marian Staş, coordonatorul proiectului "Şcoala pe bune" şi blogger adevarul.ro, cel care propune schimbarea din rădăcini a sistemului de educaţie din România, de la programă şi manuale, şi profesorul de Informatică George Trifan, de la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti, care pregăteşte lotul de elevi de la liceul care a dat anul acesta cel mai mare număr de olimpici la nivel naţional.

Prin Skype va fi alături de noi un alt expert în Educaţie, de asemenea părinte, Tincuţa Apăteanu, fondator Edusfera şi blogger adevarul.ro, care va discuta alături de cei doi invitaşi despre oportunitatea schimbărilor anunţate de oficialii de la Educaţie în sistem în noul an şcolar, care începe oficial luni, 16 septembrie: scăderea importanţei notelor din gimnaziu la admiterea la liceu şi o pondere de 75% a Evaluării Naţionale în  media finală de admitere, evaluarea perioadică a tuturor elevilor din România, în cls. a II-a, a IV-a şi a VI-a, dar şi introducerea celor două simulări la nivel naţional pentru Bac, prima în clasa a XI-a.

Prin telefon vor intra în discuţie liderul sindical Simion Hancescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ şi şeful Inspectorratului Şcolar din Bucureşti, Constantin Trăistaru, pentru a comenta , în afară de aceste modificări, starea actuală a şcolilor din România, cât de pregătite sunt şi ce probleme mai trebuie rezolvate.

Luni începe şcoala. Modificările din noul an şcolar şi ce trebuie să ştie părinţii - la Adevărul Live


PRINCIPALELE DECLARAŢII DIN TIMPUL EMISIUNII:

Marian Staş: Sistemul educaţional este ca o construcţie care nu are echilibru şi are nevoie de ajutor. În momentul de faţă, sistemul educaţional este o formă fără fond. Copiii nu iau note sau notele nu se iau în calcul. Este o idee bună.

Reducerea importanţei notelor în gimnaziu

George Trifan: Nu ştiu cât este o problemă de notare sau de exigenţă la nivelul unităţilor de învăţământ. Problema în sine este lipsa unor evaluări clare, ce trebuie să ştie copilul pentru fiecare notă în parte. În absenţa acestora, măsura este luată din context, este mai mult o „cârpeală”. 

 

Marian Staş: Aş formula trei observaţii. Pentru diverşi profesori, notele au pondere diferită. Fireşte, şi eu sunt profesor şi ştiu ce înseamnă să dai un 5, un 6, un 7, un 9. Anul trecut, elevii au spus cel mai mult că profesorii sunt exigenţi, dar notează corect. 

Tincuţa Apăteanu: Apropo de creşterea ponderii la notele de la evaluarea educaţională. La un sistem normal, un examen de trei ore nu ar trebui să fie mai relevant decât activitatea din patru ani. Nu am văzut o strategie a Ministerului Educaţiei sau o viziune care să ne spună care sunt viziunile în educaţie, ce fel de cetăţeni formăm pentru plata muncii. Rezultatele la evaluări sunt nişte cauze. Aş vrea să transmit un mesaj pentru părinţi: să vă implicaţi mult mai mult în educaţia copiilor voştri. Să faceţi temele împreună, să vedeţi ce au mai învăţat la şcoală.

Inspecţiile la clase

George Trifan: Inspecţiile la clase sunt un fel de „frecţii la picior de lemn”. Trimitem un inspector la clasă să constate că ce? Că îşi face profesorul treaba cum şi-o face. Să zicem că vine un inspector, face un raport negativ şi ce poate să facă? Nu poate să facă nimic pentru că, dacă profesorul este titular, nu îi poţi face nimic.

Şcoli care nu sunt pregătite de anul şcolar

Constantin Trăistaru (inspector general) – Din 425 de unităţi de învăţământ, astăzi 47 nu au aviz sanitar de funcţionare. O parte sunt din proiectul băncii europene de investiţii şi aceste lucrări sunt în curs de finalizare, altele din varii motive nu au reuşit sa primească acest aviz. A primi aviz nu înseamnă a avea toate corpurile unităţii de învăţământ conform cerinţelor Direcţiei de Sănătate Publică. Toate şcolile sunt pregătite pe corpurile principale să primească elevii şi să se respecte programul şcolar. Din experienţa Bucureştiului, sunt inspector doar de un an, însă în anul şcolar anterior am pus inspecţia la clasă, reuşind să facem peste 30.000 de inspecţii la clasă. Poate că aceste inspecţii au ajutat Bucureştiul să fie pe primul loc la evaluarea naţională. 

Venind inspectorul la clasă, sigur profesorul va veni, se va pregăti pentru clasă, inspectorul îl poate ajuta pe profesor să aibă o anumită calitate a orei.

George Trifan: Mă văd nevoit să îl contrazic pe domnul inspector. Cum poţi avea zece la clasă şi să pici la evaluarea naţională? Nu înseamnă că, dacă vine inspectorul la oră, profesorul se pregăteşte. Joacă un teatru... Inspectorii vin la profesori debutanţi, la tineri, nu la cei mai în vârstă.

În ce măsură sunteţi de acord în ceea ce priveşte evaluarea naţională?

Iulia Miron (preşedintele consiliului naţional al elevilor) – Considerăm măsura adoptată ca fiind una benefică. Se asigură o evaluare mai corectă în ciuda discrepanţelor din liceu. În ciclul gimnazial, profesorii pot fi subiectivi la notare. Nouă ne-a ridicat un semn de întrebare pentru că unii dintre elevi au fost anunţaţi prea târziu despre această schimbare. Părinţii şi elevii nu ştiu cum să se pregătească din cauza schimbărilor prea dese.

Ce probleme aţi sesizat, ca elevi, ministerului. De ce vă loviţi?

Iulia Miron: Ne dorim un sistem educaţional democratic în care părerea elevilor să fie ascultată, reprezentantul elevilor să aibă drept de vot în consiliul administrativ.â

George Trifan: La liceul de informatică avem un catalog virtual, unde profesorii trebuie să completeze zilnic, al fiecare elev, o caracterizare a elevilor. Şi părinţii sunt informaţi zilnic despre evoluţia copilului său. Şi la Mihai Vitează exista o bună comunicare între părinţi şi situaţia elevilor. Dar desigur, vorbim de licee de elită.

Tincuţa Apăteanu: dacă măcar am recunoaşte cu toţii că avem o problemă, am putea rezolva. Dacă ne-am uita la întregul sistemul, i-am descoperi problemele. 


Remus Pricopie: „Prioritatea anului şcolar 2013-2014 este inspecţia la clasă“

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat marţi, în cadrul unei întâlniri cu directorii de şcoli din Ilfov, că prioritatea în anul şcolar viitor trebuie să fie monitorizarea orelor de la clasă şi felul în care elevii sunt notaţi, prin inspecţiile şi evaluările periodice ale elevilor.

Calendarul Admiterii la liceu 2014. Cum se calculează media de intrare

Anul şcolar 2014-2015 începe luni, 16 septembrie, iar elevii care intră acum în clasa a VIII-a vor termina cursurile pe 13 iunie, având în vedere că pe 23 iunie încep probele la Evaluarea naţională 2014. Faţă de 2013, notele la acest examen naţional reprezintă 75% din media de admitere la liceul dorit. Ministerul Educaţiei a publicat calendarul admiterii şi noua metodă de calcul.

Se modifică metodologia admiterii la liceu. Notele din clasele V-VIII vor conta doar în proporţie de 25%. Funeriu: "Măsura este o cârpeală binevenită"

Ponderea notelor din clasele V-VIII va conta numai în proporţie de 25%, în timp ce media de la Evaluarea Naţională va conta în proporţie de 75% la admiterea la liceu de anul viitor, a anunţat, vineri, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. Fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, spune că măsura este "o cârpeală binevenită", însă mai corectă era măsura din lege, în care este prevăzut si un examen de admitere la liceu.

Şcolile unde sunt diferenţe mari între notele la simulări şi cele la examene vor fi monitorizate de Ministerul Educaţiei

Începând cu noul an şcolar, vor fi introduse controale care vor urmări prezenţa la şcoală, ce se întâmplă în clasă şi modul în care decurge evaluarea, a declarat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, într-un interviu acordat agenţiei Mediafax. Ministrul precizează că primele controlate, chiar din septembrie-octombrie, vor fi şcolile unde au fost variaţii foarte mari între evaluările la clasă şi Evaluările Naţionale.

Consiliul Elevilor susţine noul sistem de admitere la liceu, bazat mai ales pe media de la Evaluarea Naţională

Consiliul Naţional al Elevilor salută măsura anunţată de ministrul Educaţiei privind creşterea ponderii mediei de la Evaluarea Naţională la admiterea în învăţământul liceal, dar critică lipsa dialogului şi a unei consultări prealabile pe această temă.

Calendarul Evaluării Naţionale 2014, publicat de Ministerul Educaţiei

Examenele de la următoarea Evaluare Naţională din 2014 încep pe 23 iunie, cu proba scrisă la Limba şi literatura română, în timp ce pe 1 iulie 2014 să se afişeze rezultatele finale. Calendarul a fost publicat în Monitorul Oficial de vineri, 6 septembrie. La fel ca în acest an, candidaţii vor fi supravegheaţi atât de profesori, cât şi de camere video, care vor fi instalate în sălile de concurs.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite