SONDAJ Peste 30% din elevi şi părinţi cred că există corupţie în şcoli şi licee. Aproape jumătate au dat bani şi cadouri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproape 40% din părinţi şi elevi cred că examenul de Bac de anul acesta a fost fraudat
Aproape 40% din părinţi şi elevi cred că examenul de Bac de anul acesta a fost fraudat

Un sondaj realizat în această vară în cadrul proiectului Ministerului Educaţiei de prevenire a corupţiei în sistemul de educaţie arată că atât elevii, cât şi părinţii admit existenţa acestui fenomen, că au dat bani sau cadouri profesorilor, dar şi pentru fondul clasei, şi că salariile mici sunt principala cauză a corupţiei în rândul dascălilor.

Raportul de cercetare comparativ publicat pe site-ul ministerului a fost realizat în cadrul proiectului „Prevenirea corupţiei în educaţie prin informare, formare şi responsabilizare”, proiect cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional „Dezvoltarea Capacităţii Administrative”, în perioada 23 iulie-20 august 2013 de Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde.

Au participat 1.560 de persoane (elevi - 550; părinţi - 500; specialişti în domeniul educaţiei din învăţământul preuniversitar- profesori, directori, inspectori ISJ şi personal al consiliilor de administraţie din unităţi de învăţământ - 510), la comanda Universităţii Titu Maiorescu.

Principalele concluzii ale cercetării:

- România se îndreaptă într-o direcţie greşită: 76% -părinţi; 73% -elevi, 49% -profesori

- Satisfacţia privind şcoala unde învaţă elevul a fost măsurată doar în cazul elevilor şi al părinţilor şi se observă un grad sporit de mulţumire. Doar 7% dintre elevi sunt nemulţumiţi sau foarte nemulţumiţi de şcoala unde învaţă, în timp ce părinţii sunt nemulţumiţi/ foarte nemulţumiţi într-un procent de 13%.

- trei lucruri cu care asociază corupţia: “mită, şpagă, cadouri, atenţii”, “politică, politicieni, parlament, guvern”, “bani, avere, bogăţie, profit”,

- trei exemple de coruptie cu care s-au confruntat : “mită în sistemul medical”, “mităî n sistemul educaţional”, “mită–poliţşti” (în ordinea aceasta)

- diferenţa între mica şi marea corupţie. Mica corupţie ar fi: sume mici de bani, cadouri, atenţii ca primele lucruri la care se gândesc respondenţii ( 41% elevi, 15% părinţi, 44% profesori ). Au urmat menţionari ale instituţiilor unde se petrec aceste acte de “mica corupţie”: spitale, şcoli, poliţie, primărie ( 20% elevi, 6% părinţi, 16% profesori ). În cazul marii corupţii, pe primele locuri s-au clasat asociaţii ce făceau legătura cu politica şi puterile statului ( guvern, parlament ) (40% elevi, 11% părinţi, 26% profesori). Al doilea procent ca mărime a fost asociaţia cu sume mari de bani, venituri din contracte sau pe căi ilegale (21% elevi, 8% părinţi, 33% profesori).

- cel mai grav act de corupţie: “A acorda o sumă de bani unui magistrat pentru clasarea/încetarea unui dosar penal” - notat cu 10 in cea mai mare masura ( 48% elevi, 67% părinţi, 75% profesori ). Următoarea situaţie, ca gravitate, este “A încasa mită pentru a trece cu vederea neregulile financiare, din funcţia de controlor fiscal”( 44% elevi, 58% părinţi, 64% profesori ).

- cel mai puţin grav act de corupţie: “A încasa sume de bani de la elevi, în schimbul orelor de meditaţie”. 55% elevi, 48% părinţi, 55% profesori consideră că acesta nu este un act de corupţie. În ordine crescătoare, situaţia “A oferi un cadou unui medic pentru ca el sa acorde mai multăatenţie pacientului” nu este considerată un act de corupţie de 28% din elevi, 32% din părinţi şi 34% din profesori. Notele de 10 sunt de asemenea cu o frecvenţă redusa( 14% elevi, 24% părinţi, 19 % profesori).

- În ceea ce priveşte răspândirea corupţiei în mediul educaţional, 8% dintre părinţi susţin că există corupţie în foarte mare măsură, urmaţi de elevi –5% , şi de profesori –4%. Primele două locuri sunt ocupate în continuare de elevi şi părinţi, care susţin că există corupţie în mare măsură în mediul educaţional: 39% -elevi, respectiv 33% -părinţi

- corupţia din şcoli/ licee - elevii se situează pe prima poziţie, susţinând că există în mare măsură în proporţie de 41%, urmaţi de părinţi cu 37%, iar apoi de profesori cu doar 22%,  iar 70% din profi nu cred ca exista coruptie in scoli/licee. Cifre similare şi pentru întrebarile legate de coruptie in universitati si spitale. Cea mai mare coruptie ar fi in partidele politice, parlament, justitie si guvern, in ordinea aceasta.

Raport de Cercetare Comparativ - Prevenirea Coruptiei


- În ceea ce priveşte confruntarea cu situaţiile de "a da şpagă" în ultimii 3 ani, întrebare comună doar pentru elevi şi părinţi, 42% dintre părinţi au răspuns afirmativ, pe când doar 17% dintre elevi au răspuns în acelaşi mod. În continuare, 14% dintre părinţi au dat spagă din proprie iniţiativă, în opoziţie cu elevii -doar 6%; 13% dintre părinţi au dat spagă pentru că li s-a cerut şi 15% au dat pentrucă au auzit că aşa se face; cam 18% elevi si 14% parinti au spus ca au oferit cadouri pentru a rezolvă probleme din mediul educaţional.
- doar 5-6% au reclamat mai departe că li s-a cerut spaga, pt ca cei mai multi cred ca situatia nu se va rezolva astfel
- bani daţi de părinţi la şcoală: plăţi suplimentare pentru reparaţie: 34% elevi susţin că aceste plăţi sunt efectuate semestrial, pe când la părinţi şi profesori procentele scad: 28%, respectiv 15%; profesorii susţin în cea mai mare măsură că aceste plăţi nu sunt efectuate niciodată -43%, ajungându-se la 21% în cazul elevilor; plăţi suplimentare pentru fondul clasei-topul este format în continuare din elevi în proporţie de 42%, urmaţi de părinţi -36% şi profesori -28%. Profesorii sunt cei care susţin în proporţie de 33% că niciodată nu au loc aceste cheltuieli în şcoli, fiind urmaţi în continuare de părinţi -21% şi elevi -13%; plăţi pentru festivităţi/ serbări-elevii susţin că aceste plăţi au loc anual în proporţie de 39%, părinţii, la egalitate cu profesorii -în proporţie de 32%; plăţi pentru materiale didactice suplimentare-elevii, la egalitate cu profesorii -38% susţin că aceste plăţi au loc anual, iar părinţii în proporţie de 34%; plăţi pentru meditaţii: în proporţie de 15% profesorii susţin că aceste plăţi au loc săptămânal, în timp ce doar 13% dintre elevi afirmă acelaşi lucru, urmaţi de părinţi cu 10%; plăţi profesorilor pentru atenţie specială acordată elevului: părinţii sunt la egalitate cu elevii (8%) în ceea ce priveşte frecvenţalunară a acestor plăţi, pe când profesorii susţin acelaşi lucru în proporţie de doar 6%; în schimb, 80% dintre părinţi susţincăaceste plăţi nu au loc niciodată, urmaţi de profesori -77% şi apoi de elevi -76; cadouri profesorilor: 27% dintre elevi susţin că aceste plăţi au loc lunar, pe când doar 9% dintre profesori sunt de aceeaşi părere; discrepanţa majoră este tot în cazul profesorilor şi al elevilor, cei din urmă susţinând că doar în proporţie de 29% nu au loc aceste plăţi niciodată, pe când profesorii -58%.
- parintii si elevi cred ca daca nu dau bani profesorilor risca sa ia note mai mici, profesorii spun ca nu este cazul.
- 6% dintre elevi si-ar sfatui prietenul care nu e sigur ca ia Bac-ul sa dea bani profesorilor, 19% sa incerce sa copieze fara sa dea bani si 72% sa nu copieze.
- cum poate fi prevenita coruptia in general: pedepse mai severe, majorarea salariilor din sistem, control mai eficient. În educaţie: majorarea salariilor profesorilor, control si reguli mai dure si examene de admitere mai dure si mai corecte (examene la admitere la liceu şi în universităţi).
- cauzele corupţiei în educaţie: nivelul scazut de salarizare, criza valorilor morale din societatea românească, subfinantarea sistemului de invatamant.
- salariul unui dascal ca sa nu mai fie corupt: 2.080 de lei - spun elevii, 2.506 lei - parintii, 3.386 de lei - profesorii.
- cum poate fi prevenita coruptia in randul tinerilor: Cultivarea de valori morale potrivite (prin puterea exemplului), Climat educational mai atent constriuit, inca inainte de scoala, Campanii si educatie anti-coruptie, constientizarea consecintelor.
- 30% dintre elevi si 25% dintre parinti cred ca examenul de Bac de anul asta nu a fost organizat corect, fata de 10% profesori.
- aproape 40% dintre parinti si respectiv elevi cred ca examenul de Bac a fost fraudat, fata de 8% profesori.
- vinovatii pentru fraudele existente: sistemul educational, elevii si profesorii.
- vinovatii pentru ca doar jumatate iau Bac-ul: elevii, sistemul educaţional şi profesorii.
- majoritatea au parere buna si foarte buna despre camerele video la Bac (elevi, parinti si profesori).
- peste 80% sunt de acord cu diferentierea subiectelor la Bac in functie de profilul studiat.

Ministrul Educaţiei: "Profesorul nu are voie să strângă bani sub eticheta de fond al clasei"

Ministrul Educaţiei, Remus Pricoăpie a declarat într-o emisiune de Adevărul live că profesorii nu au voie să strâmgă bani sub eticheta de "fondul clasei" şi că lucrul acesta este rezervat exclusiv asociaţiilor de părinţi.

"Legea ne dă dreptul să contribuim la orice în această ţară, este dreptul fiecărui cetăţean, însă acest lucru trebuie să fie făcut într-o manieră instituţionalizată. Din punctul meu de vedere, directorul de şcoală sau dirigintele sau profesorul nu are voie să strângă bani sub eticheta de „fond al clasei“. Acest lucru poate fi făcut, şi există legislaţie în acest sens, de către asociaţiile de părinţi, care au personalitate juridică şi care decid ce vor să cumpere, dar aceşti bani de fondul clasei nu au de ce să treacă pe la director sau pe la diriginte", a spus Pricopie.

Scandaluri de fraudă fără precedent la Bacalaureatul din această vară

Problema fraudei în sistemul de învăţământ a fost mediatizată puternic în această vară, în special cazul de luare de mită de la centrul de examen "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală. În prima zi a examenelor scrise, la proba de limbă şi literatură română, au avut loc descinderi ale poliţiei care i-au percheziţionat pe elevi şi pe profesorii supraveghetori.

Au fost găsite sume de bani în posesia acestora, iar cinci profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au fost audiaţi pe 1 iulie la Poliţia Capitalei. Comisia de examen a fost schimbată după proba la Limba română, iar conducerea liceului a fost demisă de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Elevii au fost percheziţionaţi de anchetatori la ieşirea din sălile de examen, la unii dintre aceştia fiind găsite fiţuici.

Şapte candidaţi la bacalureat de la Liceul „Bolintineanu” au fost eliminaţi din examen, după ce asupra lor au fost găsite dovezi care indică tentativa de fraudă, „copiuţe, cărţi cu rezolvări, telefoane mobile”, la proba de Limba şi literatura română, anunţa, marţi, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Ulterior, începând cu data de 5 iulie, zeci de elevi de la „Bolintineanu” au fost audiaţi, la sediul Poliţiei Capitalei, în dosarul fraudelor de la examenul de bacalaureat, majoritatea lor afirmând că s-ar fi strâns, în liceu, sume de bani, fără a da însă detalii concrete sau elemente certe privind destinaţia banilor, au mai spus sursele citate.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite