Chinezii bogaţi contribuie la amploarea fenomenului mamelor-surogat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tony Jiang, afacerist din Shanghai, a apelat împreună cu soţia lui la serviciile unei mame-surogat din California, care le-a născut o fetiţă în decembrie 2010. Cuplul are acum trei copii. FOTO: Reuters
Tony Jiang, afacerist din Shanghai, a apelat împreună cu soţia lui la serviciile unei mame-surogat din California, care le-a născut o fetiţă în decembrie 2010. Cuplul are acum trei copii. FOTO: Reuters

În ultimii ani, tot mai mulţi chinezi bogaţi apelează la serviciile mamelor surogat pentru a eluda legea restrictivă a unicului copil sau pentru a rezolva problema infertilităţii. Acest fenomen a dat naştere unei noi afaceri prospere,care este într-o continuă creştere.

Chinezii bogaţi angajează femei din Statele Unite ale Americii care devin mame-surogat pentru viitori lor copii, contribuind la crearea unei noi generaţii de urmaşi pentru elita din China. Agenţiile specializate în încheierea acestor afaceri îşi creează pagini de prezentare în limba chineză şi angajează personal vorbitor de limba mandarină.

Deşi nu există date oficiale referitoare la numărul total al chinezilor care au apelat la surogatele din Statele Unite, agenţiile din ambele ţări au confirmat că cererea creşte rapid, în special din ultimii doi ani. O mare parte din reprezentaţii agenţiilor americane au declarat că majoritatea cererilor vin din partea clienţilor străini.

Însă amploarea crescândă a acestui fenomen a dezvoltat unele tensiuni culturale între chinezii care lansează cererea şi agenţiile care îndeplinesc nevoile clienţilor lor. În timp ce firmele americane îi încurajează pe viitorii părinţi să creeze o legătură personală cu mamele-surogat, mulţi chinezi tratează această etapă strict din punctul de vedere al unei tranzacţii comerciale.

În China, ţară care interzice activitatea mamelor-surogat, unele cupluri care cer ajutorul agenţiilor străine preferă să creeze o sarcină falsă şi să ascundă felul în care va fi adus pe lume copilul lor.

Generaţia copiilor „născuţi la comandă”

Pe lângă problema infertilităţii, a cărei rată s-a mărit de patru ori în ultimele două decenii (12,5% în 2012) în China, un important factor fiind posibilitatea de a emigra. Amendamentul al 14-lea din Constituţia americană dă dreptul la cetăţenie oricui se naşte pe teritoriul Statelor Unite. Iar cetăţenii americani pot solicita viză pentru părinţii lor, odată ce împlinesc vârsta de 21 de ani. Grăitor în acest sens este şi numărul tot mai mare al mamelor din China care traversează oceanul pentru a naşte în Statele Unite.

În general, viitori părinţi plătesc mama-surogat între 22.000 şi 30.000 de dolari, un comision de la 17.000 până la 20.000 de dolari acordat agenţiei, taxe legale de până la 13.000 de dolari. Dacă este necesară şi cumpărarea celulelor sexuale, atunci cheltuielile se măresc cu încă 15.000 de dolari. În final este nevoie de bani şi pentru îngrijirea prenatală şi naştere, între 9.000 şi 16.000 de dolari.

Astfel, acest pachet de servicii speciale este accesibil doar clasei superioare din societatea chineză. Cu toate acestea, părinţii chinezi care îşi doresc mai mulţi copii încalcă politica naţională a unicului copil. Din punct de vedere tehnic, legea este încălcată chiar dacă bebeluşii sunt născuţi în afara ţării, dar autorităţile nu au mijloacele necesare pentru a schimba acest aspect, a declarat Zhong Tao, avocat din Shanghai, cu experienţă în astfel de cazuri.   

 

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite