Loteria Vizelor - cel mai rapid mod de imigrare în America

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Loteria Vizelor 2015
Loteria Vizelor 2015

Pentru românii care doresc imigrare în America (da, încă mai sunt doritori) startul la înscrierea pentru loteria vizelor se va da începând  cu luna Octombrie şi se va încheia la începutul lunii Noiembrie. Sunteţi pregătiţi?

 *Notă: Procedura de înscriere la loteria vizelor e practic aceeaşi an de an. Chiar dacă acest articol a fost scris pentru anul 2015 instrucţiunile din el se pot folosi pentru orice alt an. 

Ca în fiecare an, începând cu 1995, statul american va deschide porţile website-ului Departamentului de Stat dedicat Loteriei Vizelor. 

În trecut aceste porţi erau deschise timp de două luni, dar se pare că în ultimele ediţii durata a fost redusă la o lună. 

  

Chiar şi aşa, o lună este destul pentru cei interesaţi în a aplica la loteria vizelor 2015 (numită în engleză „Diversity Lottery Visa Program”). Rezultatele extragerilor se vor putea verifica începând cu 1 Mai 2014, pe cale electronică (adică pe website-ului loteriei veţi folosi numărul dat la înscriere pentru a afla dacă aţi câştigat). 

  

Adresa website-ului este http://dvlottery.state.gov şi este singurul loc oficial unde veţi putea depune aplicaţia d-voastră. Faceţi-o mai devreme decât mai târziu, când sistemele pot fi suprasolicitate. 

 

IMPORTANT 

După înscriera la loteria vizelor 2015, vi se va da un număr de confirmare a înregistrării (confirmation number). Păstraţi acest număr cu sfinţenie şi nu-l daţi la alţii. Cu ajutorul lui veţi putea afla dacă aţi câştigat mai târziu. Dacă l-aţi pierdut nu vi se poate reaminti sau furniza altul. 

  

Acest document în limba română oferit de Departamentul de Stat american vă oferă amănunte detaliate despre loteria vizelor 2015, cât şi modul de completare al formularului (inclusiv detalii despre fotografia care va trebui furnizată la un anume standard). 

Desfăşurarea programului acestei loterii (şi este numită „loterie" pentru că aceşti câştigători sunt extraşi aleatoriu de un computer) a început cu anul 1995, prin actul congresional "The Immigration Act of 1990". 

 Loteriei Vizelor i s-a alocat atunci 55.000 de vize de imigrant, număr care mai târziu a fost redus la 50.000 (5.000 fiind realocate altui program). În fiecare an milioane de oameni din ţările eligibile se înscriu la această loterie. 

Vizele sunt distribuite în funcţie de regiuni, acele regiuni care au trimis mai puţini imigranţi în SUA în ultimii 5 ani primind mai multe locuri câştigatoare. Actual, Africa şi Europa sunt beneficiarele a 80% din locurile puse la bătaie. Nici o ţara nu poate primi, individual, mai mult de 7% din numărul total de vize (3.500 locuri e cota maximă pe care o ţara o poate primi). 

În mod normal, mai mulţi câştigători sunt anunţaţi decât cele 50.000 de locuri şi asta din cauză că probabil unii din acei câştigători nu vor merge mai departe cu aplicarea pentru viza de imigrare (da, unii se sperie sau se răzgândesc) sau unii câştigători nu îndeplinesc condiţiile minime de calificare. 

  

Condiţiile oficiale de calificare pentru obţinerea unei vize ale câştigătorului de loterie

- născut într-o ţara care se califică pentru acest program (nu toate sunt eligibile): România este calificată.  

Dacă aplicantul nu este născut într-o ţara care se califică, dar părinţii (care locuiesc şi ei în ţara care nu se califică) sunt născuţi în ţări care se califică atunci puteţi face apel la una din ţările în care s-au născut părinţii aplicantului.  

*Notă pentru cupluri 

Dacă unul din soţi este născut într-o ţara care nu se califică dar celălalt este născut într-o ţara care se califică atunci se poate utiliza ţara soţului care se califică.    

 - diplomă de bacalaureat (dovadă că s-a terminat liceul) SAU în ultimii cinci ani aplicantul să fi lucrat cel puţin doi ani într-o meserie care se califică în nomenclatorul american de meserii acceptate (pentru determinarea calificării pe baza experienţei în muncă se va folosi baza de date a Departamentului Muncii american  ) 

  

 

Condiţii neoficiale pentru a se acordă viza de imigrare câştigătorului de loterie

 - o sumă de bani care permite proaspătului posesor de viză să trăiască în America măcar câteva luni până îşi va găsi o slujbă (statul american nu va ajuta cu nimic la venire, iar dacă apelaţi imediat la ajutoarele sociale puteţi fi deportaţi).  
 

Suma variază, dar o bună regulă e cel puţin $5.000 de persoană (asta după ce aţi plătit viza şi biletul de avion). Poate ajuta şi sprijinul oferit de un sponsor american, persoană care va da în scris că se angajează să va ajute odată ce aţi ajuns în SUA (asta dacă nu aveţi bani îndeajuns). La fel, o ofertă de muncă venită din SUA înainte de plecare poate fi de ajutor în convingerea personalului ambasadei că nu veţi fi o povară pentru statul american imediat după sosire. 
 

 - aplicantul să nu fie bolnav incurabil (veţi fi trimişi să fiţi examinat medical înainte de a veni la interviul de la ambasadă). Până se ajunge la final, întreţinerea bolnavul incurabil costă, iar costul asta e transferat în bugetul altora (bolnavul necontribuind cu nimic la acest buget, el fiind proaspăt american). 
 

 - aplicantul să nu fie condamnat pentru infracţiuni grave (omoruri, violuri, etc). America nu vrea mai mulţi infractori pe teritoriul ei, are deja destui. 

NOTA  

Condiţiile neoficiale pentru loteria vizelor 2015 nu sunt menţionate niciunde, sunt constatările mele de-a lungul timpului în care am cules informaţii referitoare la această loterie (inclusiv discutând cu alţi câştigători, unii dintre ei fiind respinşi), eu însumi fiind un câştigător al loteriei şi un imigrant în America (2005). 

  

Înscrierea la loteria vizelor 2015 este gratuită, Departamentul de Stat american nepercepând nici o taxă în acest sens. 

Dacă câştigătorului de loterie îi este acordată viza de imigrant atunci el va plăti cateva sute de dolari (veţi fi notificat exact cât) la ambasadă după ce a luat viza în paşaport (asta pe lângă taxa consulară obişnuită de 160$). 

  

Atenţie la fraude!

Bineînţeles, nu se putea să apară şi o „industrie” subterană având că obiect de activitate "ajutorarea" celor interesaţi contra unei sume de bani. Nu vă lăsaţi păcăliţi! Site-ul oficial al loteriei este aici si este singurul. Departamentul de Stat nu are nicio legătură cu cei care se oferă să vă ajute cerându-vă bani înainte. Cele mai multe din aceste „ajutoare” sunt de fapt fraude. Nu trimiteţi bani prin Western Union, transfer bancar sau alte metode de plată sugerate prin care nu se mai pot recupera banii.
 

Cel mai bine e să completaţi d-voastră aplicaţia iar, dacă totuşi nu vă descurcaţi, să cereţi ajutorul cuiva de încredere care să vă ajute să desluşiţi ceea ce se cere în acea aplicaţie. 
 

 

Ajunşi în America 

Odată ce aţi primit viza de imigrare americană aveţi un termen de şase luni pentru ca să părăsiţi România. În caz contrar, viza va expira şi nu veţi mai putea intra în SUA. 

Ajunşi în America, după câteva zile de dezmeticire, vă veţi deplasa la cel mai apropiat oficiu al Social Security unde veţi solitica un număr SSN (Social Security Number). În mod normal, ar trebui să aplicaţi deja pentru aşa ceva la primul aeroport în SUA când veţi prezenta actele de imigrare. Dar, din experienţă mea, aplicaţia aceea se mai rătăceşte pe drum. 

SSN-ul va veni cam după două săptămâni, iar după cam o lună de la intrarea în SUA veţi primi şi cartea verde (greencard-ul) care va fi actul vostru de identitate aici (pe lângă carnetul de conducere). 

Având SSN-ul şi greencard-ul veţi putea aplica la slujbe, deschide conturi bancare, practic veţi avea aceleaşi drepturi ca un cetăţean american cu excepţia votului şi servirii în curţile judecătoreşti (la această excepţie se mai adaugă şi unele slujbe unde se cere cetăţenia americană dar de obicei aceste slujbe sunt guvernamentale). 

Ajută să aveţi pe cineva în America care vă poate da detalii despre viaţa de aici şi va poate chiar îndruma primii paşi aici (dar aveţi grijă că şi între români se mai pot întâmpla fraude şi dezinformări - aşa că informaţi-vă din mai multe surse). 

Având greencard-ul (şi paşaportul ţării de origine), puteţi ieşi în afara Americii maximum şase luni pe an (cu derogare specială se poate şi un an). Dar nu o faceţi în fiecare an pentru că după mai multe ieşiri de acest gen cei de la graniţă au puterea să vă întoarcă înapoi în ţara de origine. Mai bine să nu riscaţi. 

După 5 ani de locuit în America, sunteţi eligibili în a aplica pentru cetăţenia americană (tot procesul durează maxim o jumătate de an). Asta înseamnă că veţi primi paşaportul american, păstrându-vă, dacă doriţi, şi cel românesc. SUA şi România permit mai multe cetăţenii. 

  

  

La final 

Amănunte detaliate despre Loteria Vizelor 2015 (inclusiv amănunte despre detaliile cerute în formularul de aplicare) puteţi citi, în română, în acest document oferit de Departamentul de Stat (citiţi-le cu atenţie, mai ales detalile referitoare la fotografie).

De asemenea, puteţi consulta şi site-ul ambasadei americane în România şi puteţi lua legătură cu oameni care au câştigat această viză care vă pot da mai multe amănunte.

O sursă bună de informaţii este Forumul Paginii Loteristilor (loc unde am aflat şi eu multe informaţii utile atunci când am câştigat). 

  

 

Succes!  

iar dacă nu câştigaţi acum la loteria viyelor 2015 puteţi încerca în anii următori. Eu am câştigat din a treia încercare. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite