Pacienţii români mor cu zile. Lista medicamentelor compensate şi gratuite nu a fost actualizată de peste 1.900 de zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacienţii români nu au acces la medicamente de ultima generaţie FOTO Adevărul
Pacienţii români nu au acces la medicamente de ultima generaţie FOTO Adevărul

Pacienţii români bolnavi de cancer au puţine şanse de supravieţuire în România, unde lista de medicamente gratuite şi compensate nu a mai fost actualizată de peste 1.900 de zile, ceea ce „limitează egalitatea de şanse” pentru pacienţi, atrage atenţia Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

„Aceasta înseamnă că peste 167 de molecule, dintre care 141 de medicamente noi şi 26 de molecule cu indicaţii terapeutice noi aşteaptă de peste 5 ani să ajungă la pacienţi. În tot acest timp, în lupta cruntă cu boala, pacienţii au primit şi continuă să primească tratamente la nivelul anului 2007-2008. Prin comparaţie, pacienţii din ţările vest-europene reuşesc să primească gratuit sau cu grad de compensare un tratament inovator chiar în anul în care acesta a primit aprobarea de punere pe piaţă", susţin reprezentanţii federaţiei.

Conform unui studiu bazat pe datele Federaţiei Europene a Asociaţiilor şi Industriei Farmaceutice (EFPIA), între momentul aprobării unui medicament de către Agenţia Europeană a Medicamentului şi momentul în care acesta poate fi prescris în regim compensat de către medici se aşteaptă 392 de zile în Belgia, 206 zile, în Suedia, iar în Austria doar 88 de zile.

Lista nouă de medicamente, în vigoare abia din 2014?

Potrivit estimărilor ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, pacienţii români vor avea cel mai probabil o nouă listă de medicamente compensate începând cu 1 ianuarie 2014.

„Încurajăm autorităţile şi comisiile de specialitate să grăbească avizarea noilor tipuri de medicamente, care ar creşte şansa şi calitatea vieţii pacienţilor români. Cele mai multe medicamente introduse pe lista nouă sunt pentru cancer (16%), urmate de diabet (10%), hipertensiune arterială (8%), anemii (5%), leucemii (4%) şi boli psihice (2%)”, a spus Cezar Irimia, preşedintele FABC.

Dispută pe marginea listei de medicamente

În luna mai, Ion Luchian, preşedintele Comisiei de Sănătate din Senat, a anunţat că lista nouă de medicamente compensate şi gratuite ar putea intra în vigoare abia din 2014, având în vedere faptul că în 2013 bugetul este mai mic decât în 2012. Ministrul Sănătăţii a precizat, ulterior, că pacienţii români vor avea acces la tratamente noi începând cu luna august a acestui an, ceea ce nu s-a întâmplat.

„Reactualizarea presupune că o serie de medicamente vor fi eliminate şi înlocuite cu altele, însă această completare a listei nu va putea satisface toate solicitările venite din partea pacienţilor sau a producătorilor ori distribuitorilor de medicamente. Finanţarea unei liste complete de medicamente gratuite şi compensate se va face mult mai bine începând cu 2014”, a declarat Ion Luchian.

„Întâi octombrie e data acceptată pentru noua listă. Sunt copii care  mor tocmai din cauza acestor medicamente care nu se găsesc în piaţa românească. Vom lua măsuri şi formele de protest le vom adresa premierului României şi Ministerului de Finanţe”, a mai spus preşedintele APCR.

400 de copiii români mor din cauza diferitelor forme de cancer

Concret, peste 400 de copii mor în România în fiecare an din cauza diferitelor tipuri de cancer, unele dintre acestea „tratabile”, statisticile arătând că ţara noastră are cea mai ridicată rată de mortalitate în rândul copiilor din această cauză.

De altfel, numărul copiilor bolnavi de cancer din România a crescut în ultimii ani, această boală rămânând principala cauză de mortalitate în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 1 şi 19 ani.

„60.000 de copii din ţările în curs de dezvoltare mor în fiecare an din cauza diferitelor tipuri de cancer, de cele mai multe ori tratabile, iar în România peste 400 de copii mor în fiecare an din acelaşi motiv. O treime din formele de cancer întâlnite în rândul copiilor este reprezentată de leucemie, iar leucemia acută limfocitară (ALL) şi leucemia mieloidă acută (LMA) sunt cele mai frecvente”, spune Alida Coman de la Medihelp International.

Din 2006 până în 2010, trei din 100.000 de copii au murit din cauza cancerului în Uniunea Europeană, dar în multe ţări din nordul şi vestul Europei mortalitatea în rândul copiilor este sub acest nivel.

În România sunt compensate medicamente de 6,415 miliarde lei, ceea ce reprezintă 60% din totalul celor eliberate pe bază de prescripţie, iar dacă lista ar fi actualizată cu tratamentele noi care sunt în aşteptare de mai bine de cinci ani, cheltuielile ar creşte cu 1,5%, potrivit datelor companiei de cercetare Cegedim.

Pe aceeaşi temă:

Data intrării în vigoare a listei de medicamente şi compensate, incertă. Nicolăescu mizează pe luna august

Ion Luchian, preşedintele Comisiei de Sănătate din Senat, a anunţat că lista nouă de medicamente compensate şi gratuite ar putea intra în vigoare abia din 2014, având în vedere faptul că bugetul este mai mic decât în 2012. Ministrul Sănătăţii susţine, însă, că pacienţii români vor avea acces la tratamente noi începând cu luna august a acestui an.

PROIECT Pacienţii care vor să fie trataţi de un anumit medic ar putea scoate până la 1.500 de lei din buzunar

Un pacient care va dori să se interneze în spital la un anumit medic va fi nevoit să scoată din buzunar până la 1.500 de lei, se arată într-un proiect al Ministerului Sănătăţii privind sistemul de salarizare. Conform aceluiaşi proiect, o consultaţie preferenţială în ambulatoriu ar putea costa cel mult 150 de lei, plata făcându-se direct la casieria spitalului.

Raport: plata medicilor în funcţie de performanţă nu acţionează ca antidot pentru corupţia şi neglijenţa din sistem

Plata medicilor în funcţie de performanţă este dificil de pus în practică, arată cel mai recent raport al asociaţiei Observatorul Român de Sănătate, intitulat "Plata în funcţie de performanţă în sănătate – Un pod prea îndepărtat?”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite