Gigacaloria rămâne la preţul de 358,54 lei. Plafoanele de acordare a ajutoarelor de încălzire sunt neschimbate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Încălzirea centralizată, un lux la Constanţa FOTO Adevărul
Încălzirea centralizată, un lux la Constanţa FOTO Adevărul

Primarul Radu Mazăre a precizat, după şedinţa Consiliului Local Municipal de miercuri, 2 octombrie, că preţul gigacaloriei va rămâne neschimbat - de 358,54 lei. Plafoanele pentru acordarea ajutoarelor de încălzire sunt menţinute la nivelul anului trecut: 1.500 lei pe membru de cap de familie sau 1.800 lei pentru persoane singure.

„CET-ul privat va scădea preţul gigacaloriei. Constanţa, Bucureştiul şi poate Craiova să fie primele oraşe care să treacă la acest sistem. Am vorbit cu Sorin Oprescu, primarul Bucureştiului, suntem în tratative avansate să reuşim“, a declarat Radu Mazăre.

Constanţa plăteşte printre cele mai scumpe facturi la încălzire din ţară, cu un preţ al gigacaloriei de 358,54 lei.

Detaliat, costul energiei termice furnizate populaţiei în sistemul centralizat din municipiul Constanţa se compune astfel: producătorul CET Palas a stabilit preţul de 196,91 lei, iar distribuitorul RADET a pus un tarif de 92,24 lei. Sumei i se adaugă TVA-ul de 24%, care înseamnă 69,39 lei. Totalul - aproape 356 lei gigacaloria.

Preţul uriaş este plătit din 2011, când municipalitatea a decis - printr-un decizie unică la nivel naţional - ca tariful gigacaloriei să fie suportat integral de populaţie, iar ajutorul să fie acordat doar celor cu venituri sub pragul de 1.800 lei pentru o persoană singură şi de 1.500 lei pentru o familie.

„Gigacaloria din Constanţa doar pare că este cea mai scumpă din ţară ca urmare a acestui sistem de tarifare, unic în România, dar practicat în străinătate“, susţine Ilie Rachieru, directorul RADET.

„Este o absurditate, criteriile sunt subiective, întocmite ca pe vremea comuniştilor. Noţiunea asta de «persoane vulnerabile» este prost înţeleasă şi aplicată. Cine are o drujbă e socotit avut, însă cine are o afacere poate beneficia de subvenţie. Este o lege făcută aberant şi discriminatoriu, iar subvenţia este acordată pentru masa votanţilor“, consideră contraamiralul Marcel Dragu, preşedintele Asociaţiei Uniunii Asociaţiilor de Proprietari din Constanţa.

Pentru anul acesta, gigacaloria se anunţă la acelaşi cost, dar oficial nu se ştie cum vor fi acordate ajutoarele. „S-a schimbat legea, aşteptăm normele de aplicare. Deocamdată nu primim dosare pentru ajutoarele la încălzire“, spune Primăria.

La data de 7 octombrie, RADET Constanţa începe procedura de încărcare a instalaţiilor de încălzire şi efectuarea probelor la rece.

„Săptămâna viitoare începem probele la rece, iar în funcţie de evoluţia temperaturilor exterioare din zilele următoare, vom hotărî data începerii furnizării încălzirii în municipiul Constanţa“, a declarat directorul Rachieru.

Vă mai recomandăm

RADET începe încărcarea instalaţiilor de încălzire. Urmează probele la rece

Debranşări în lanţ de la RADET. Jumătate dintre ele sunt ilegale

Gigacaloria ne arde la buzunare. Cât ne va costa factura la căldură iarna aceasta

Gigacaloria se scumpeşte. Majorarea va fi plătită retroactiv, de la 1 februarie

Gigacaloria de Constanţa, coşmarul iernii

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite