UPDATE Cutremur de 5,5 grade pe scara Richter în zona Vrancea, resimţit în toată ţara. A fost cel mai intens seism din ultimii patru ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pământul s-a zguduit puternic duminică dimineaţă, la ora 4.37, provocând panică în rândul oamenilor. Cutremurul de 5,5 grade pe scara Richter s-a produs la o adâncime de 140 de kilometri în Vrancea şi s-a resimţit în aproape toată ţara. A fost cel mai puternic din ultimii patru ani, însă nu a produs pagube materiale şi nici victime. Seismul a fost urmat de două replici până la ora 9.00.

UPDATE Până la ora 9.00 cutremurul a fost urmat de două replici: una a avut o magnitudine de 1,9 grade, iar cealaltă de 2,7 grade pe scara Richter. Potrivit directorului ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Mircea Radulian, sunt posibile replici de până în 4 grade. 

UPDATE Reprezentanţii Primăriei Capitalei spun că în urma cutremurului nu au fost înregistrate pagube materiale şi nici probleme la reţelele edilitare.

"Având în vedere seismul produs în această dimineaţă, la Dispeceratul Integrat de Urgenţă, pus la dispoziţie de municipalitate bucureştenilor (0800.800.868), nu s-a înregistrat niciun fel de pagubă materială şi nicio problemă legată de reţelele edilitare Electrica, Radet, Luxten etc.", au precizat reprezentanţii Primăriei Municipiului Bucureşti, într-un comunicat de presă.

UPDATE: Serviciul de Prospectare Geologică al SUA anunţă producerea unui seism de 5.3 pe scara Richter la Nereju, zona Vrancei. 

Centrul de Seismologie Euro-Mediteranean a înaintat aceeaşi magnitudine pentru seismul din România.

La ora 4.37 a avut loc cutremurul în Vrancea, acesta resimţindu-se şi în Bucureşti.Cele mai apropiate localităţi de epicentru au fost: Covasna (40 km), Focsani (46 km), Ramnicu Sarat (47 km), Targu Secuiesc (52 km), Marasesti (55 km).

Este cel mai mare cutremur din ultimii patru ani.

Seismul a avut loc la o adâncime de 140 de kilometri şi a fost resimţit în nordul Bulgariei şi în Republica Moldova.

Directorul Institutului Naţional de Fizică a Pământului, Mircea Radulian, a declarat că acest seism era aşteptat şi că ne putem aştepta la replici în următoarele ore, dar de mică intensitate.

Anul acesta, în zona Vrancea s-au mai produs şase cutremure cu magnitudinea de cel puţin 4 grade, la 11 august (4,5 grade), 28 iulie (4 grade), 12 iulie (4,1 grade), 20 iunie (4,2 grade), 21 aprilie (4,2 grade) şi 6 martie (4,2 grade). la o magnitudine de 5,3 pe scara Richter. 

Ultimul cutremur mai important a avut loc în 2009 şi a avut magnitudinea de 5,4.

Galaţi: 191 de cutremure în 13 zile

Şi în Galaţi s-a produs astăzi un nou cutremur. La puţin timp de la seismul care a zguduit toată ţara, la ora 5:35 în zona judeţului Galaţi s-a produs un cutremur de intensitate 2,6, la o adâncime foarte mică, de doar 10 kilometri. În zona respectivă, nenumăratele seisme produse în ultima perioadă se produc la adâncimi tot mai mici. Specialiştii de la Institutul pentru Fizica Pământului care se află de câteva zile în zonă spun că sâmbătă aici a avut loc un cutremur la doar 2 kilometri adâncime.

Geofizicienii au instalat trei staţii GPS care măsoară mişcările pământului încercând să găsească explicaţii pentru acest fenomen. Cel mai mare cutremur, produs în zonă a avut loc pe 29 septembrie, şi a avut o magnitudine de 3,9 grade fiind simţit până la Galaţi şi Brăila.

Sâmbătă, aici s-au produs trei cutremure de 2,9, 3,3 şi 3,5 grade pe scara Richter, iar vineri au fost şase seisme, cu magnitudini între 2,5 şi 3,8 grade.

Mircea Radulian: „A fost un cutremur care era de aşteptat să apară în zona Vrancea, dar va trebui să studiem dacă nu are legătură cu seismele de la Galaţi“

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite