5 greşeli frecvente pe care le fac băutorii de cafea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O cafea aburindă băută prea târziu dimineaţa îţi poate perturba somnul seara FOTO Shutterstock
O cafea aburindă băută prea târziu dimineaţa îţi poate perturba somnul seara FOTO Shutterstock

Chiar şi dimineţile friguroase, gri de toamnă sunt, parcă, mai frumoase, cu o cană de cafea bună şi fierbinte sau chiar mai multe, una după alta. Mai ales marii băutori de cafea subestimează efectele acestei băuturi şi riscă să-şi afecteze starea de sănătate.


1. Femeile nu realizează cât de mult le poate afecta cafeaua în anumite perioade ale lunii

Ce faci greşit: Bei aceeaşi cantitate de cafea în fiecare zi a lunii.

Cum te afectează: Fluctuaţiile hormonale de pe parcursul unei luni pot încetini metabolizarea cafelei de organism, explică prof. dr. James D. Lane, de la Centrul Medical al Universităţii Duke, citat de „Huffington Post“. Aşa se explică de ce femeile însărcinate, care iau anticoncepţionale simt chiar şi o cantitate mică de cafea ca pe o bombă de energie. Acelaşi lucru se întâmplă, practic, şi în timpul ciclului menstrual, când nivelul estrogenului în corp este ridicat.

Ce să încerci: Bea-ţi cafeaua într-o ceaşcă mai mică în perioada premenstruală (faza luteală târzie), pentru a observa dacă nu cumva acest lucru te va face să te simţi mai bine şi să ai un somn mai odihnitor, recomandă specialistul.

2. Înlocuieşti ţigările cu mai multă cafea

Ce faci greşit: Persoanele care reuşesc, într-un final, să se lase de fumat, îşi fac un adevărat prieten din aparatul sau ibricul cu cafea.

Cum te afectează: Prof. dr. Lane spune că fumatul este unul dintre puţinele lucruri care pot atenua efectul energizant al cafeinei. Substanţele rezultate în urma procesării tutunului de către organism „împing“ ficatul într-o viteză mare, ceea ce stimulează şi o metabolizare mai rapidă a cafeinei, explică specialistul. Aşa se explică de ce fumătorii au o toleranţă mai mare la cafea şi au nevoie, de regulă, de o cantitate de trei sau chiar patru ori mai mare de cafea decât nefumătorii, pentru aceleaşi efecte.

Ce să încerci: După ce te-ai lăsat de fumat, redu şi cantitatea de cafea pe care o bei zi de zi.

3. Bei cafea dimineaţa târziu

Ce faci greşit: Îţi bei cafeaua în jurul orei 11.00

Cum te afectează: O nouă cercetare arată că unii oameni prezintă o variantă a unei gene care stimulează metabolizarea rapidă a cafeinei, în timp ce alţii au variantă ce dictează metabolizarea ei într-un interval de trei-patru ori mai mare. Aceasta înseamnă că dacă bei o cafea mare în jurul orei 11.00, ea nu va fi complet metabolizată de organismul tău decât mult după ora de culcare.

Ce să încerci: Nu există un test genetic accesibil care să identifice aceste două variante genetice, dar dacă ai probleme cu somnul şi obişnuieşti să bei cafeaua dimineaţa târziu, atunci ai putea încerca să o bei mai devreme, apoi chiar să nu o mai bei deloc.

4. Bei cafea când eşti stresat

Ce faci greşit: În perioadele cele mai agitate la serviciu, automatul de cafea devine cel mai bun prieten al tău.

Cum te afectează: Cafeina accentuează reacţiile la stres. Aşadar, dacă eşti agitat din cauza serviciului sau din altă cauză, nu este deloc o idee bună să bei cafea.

Ce să încerci: Când eşti agitat, dacă ai băut şi cafea şi simţi că, pur şi simplu, nu-ţi găseşti locul, cea mai bună soluţie este să mergi într-o încăpere liniştită sau să ieşi câteva minute să te plimbi, respirând adânc, ca să te relaxezi.

5. Te fereşti de espresso  

Ce faci greşit: Crezi că espresso-ul îţi aduce în corp o cantitate prea mare de cafeină şi că îţi va da palpitaţii.

Cum te afectează: Cafeaua espresso conţine, într-adevăr o cantitate mai concentrată de cafeină, dar acesta este motivul pentru care vine în ceşti foarte mici. Aşadar, un shot standard de cafea espresso înseamnă semnificativ mai puţină cafeină decât o cană cu 250 ml de cafea obişnuită. (75 mg faţă de 180 mg). Studiile arată că orice aport de cafeină între 100 şi 400 mg este sigur, iar dacă este depăşit pragul superior, atunci vei simţi efectele excesului de cafeină cu siguranţă.

Ce să încerci: Un espresso îţi poate da energie rapid, aşadar încearcă-l în zilele în care eşti obosit şi simţi că nu ai timp de nimic.  

Citeşte şi:

Cum ne-a manipulat industria slăbitului de-a lungul timpului: „Mănâncă zahăr“, „Fumează Lucky Strike“ şi „Renunţă la legumele «pentru iepuri»“

Faptul că astăzi ne e greu să slăbim sănătos este explicabil, de vreme ce zeci de ani, prolifica industrie a slăbitului ne-a inoculat, prin reclamele vremii, idei contestate cu vehemenţă de lumea medicală de astăzi, cred specialiştii.

Dependenţa de biscuiţi Oreo, comparată, într-un studiu, cu dependenţa de cocaină

„Biscuitul favorit al Americii“, după cum mai este cunoscut biscuitul Oreo, dă dependenţă la fel ca drogurile. Acest lucru s-a dovedit într-un studiu efectuat pe şoareci de laborator.

VIDEO „Bombele chimice“ de zi cu zi, de pe mesele românilor, explicate de specialişti: „Gustul bun nu înseamnă că şi produsul e bun“

Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, nutriţionista Anamaria Iulian şi şefa Laboratorului pentru Chimia Alimentului de la Institutul de Bioresurse, Marta Zachia, au explicat, la Adevărul Live, ce amestecuri de chimicale se folosesc la prepararea unora dintre cele mai consumate alimente din România.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite