Nu mai este niciun dubiu: poluarea aerului, cauză directă a cancerului pulmonar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru a reduce expunerea la poluare, încearcă să eviţi străzile aglomerate, recomandă specialiştii OMS FOTO Arhivă
Pentru a reduce expunerea la poluare, încearcă să eviţi străzile aglomerate, recomandă specialiştii OMS FOTO Arhivă

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a confirmat astăzi ceea ce se suspecta de multă vreme: poluarea aerului este un factor cancerigen la fel de periculos ca azbestul, ţigările şi radiaţiile ultraviolete. Sute de mii de oameni mor anual din cauza cancerului pulmonar apărut pe fondul poluării.

Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului (International Agency for Research on Cancer - IARC) a încadrat astăzi poluarea aerului pe lista celor mai periculoşi factori cancerigeni. „Considerăm poluarea aerului ca fiind cel mai important factor cancerigen de mediu, mai agresiv chiar decât fumatul pasiv“, a declarat Kurt Straif, şeful IARC, agenţie a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), cu sediul la Lyon, Franţa.

IARC a inclus anterior gazele de eşapament pe lista factorilor de mediu cancerigeni, dar acum este pentru prima dată când toate componentele poluării aerului se consideră că alcătuiesc unul dintre cei puternici factori de risc pentru cancer.

Poluarea aerului este un complex de substanţe chimice care include gaze şi pulberi în suspensie, iar riscul cel mai mare este acela al depunerilor de particule fine profund în plămâni.

„Este extrem de dificil pentru fiecare dintre noi să evite acest lucru. Dar, de exemplu, atunci când merg pe o stradă unde se observă cu ochiul liber poluarea de la gazele de eşapament, încerc să merg pe altă stradă. Asta este ceva ce putem face“, spune Straif.

Faptul că întreaga populaţie a planetei este expusă la acest factor major de risc ar trebui să determine guvernele şi agenţiile de mediu să adopte reguli mai stricte în ceea ce priveşte poluarea industrială. Straif a precizat că OMS şi Comisia Europeană lucrează la reducerea nivelului admis de poluare a aerului pe teritoriul Europei.

Noua clasificare realizată de IARC este rezultatul analizei a 1.000 de studii de la nivel mondial. În 2010, la nivel mondial au murit de cancer pulmonar cauzat de poluarea aerului 220.000 de oameni, potrivit statisticilor IARC. De asemenea, poluarea aerului creşte şi riscul de cancer de vezică urinară.

Un factor greu de controlat

„Poţi alege să nu bei alcool sau să nu fumezi, dar nu poţi controla dacă te expui sau nu la poluarea aerului. Nu te poţi decide să nu mai respiri“, a spus Francesca Dominici, profesor de biostatistică de la Şcoala Publică de Sănătate din cadrul Universităţii Harvard, citată de NBC News, pentru a sublinia cât de important este ca autorităţile să ia măsuri în acest sens. 

Citeşte şi:

Organizaţia Mondială a Sănătăţii: Tot mercurul din dispozitivele medicale trebuie să dispară până în 2020. Ce alte surse de poluare cu mercur există încă

Încă mai există pe piaţă termometre şi dispozitive pentru măsurarea tensiunii arteriale cu mercur. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) atrage atenţia că acestea sunt foarte periculoase şi că trebuie eliminate cel mai târziu până în 2020.

Cât de mult este influenţat ADN-ul de mediu şi de alimentaţie

Un domeniu aparte al geneticii studiază modul în care stilul de viaţă şi istoricul personal modifică materialul genetic cu care ne naştem – epigenetica. Aceste modificări, de care suntem în mare măsură responsabili, ar putea fi cauza pentru majoritatea bolilor, susţin specialiştii în epigenetică.

Cu toţii suntem contaminaţi cu dioxine. Află ce sunt acestea şi ce consecinţe au asupra sănătăţii!

Dioxinele sunt substanţe toxice foarte întâlnite în mediu, care, odată pătrunse în organism, se acumulează şi au efecte negative importante. Află de unde provin ele, pentru a te putea proteja.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite