Suplimentele alimentare: mitul beneficiilor şi aspecte negative

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Publicitatea joacă un rol esenţial în promovarea suplimentelor alimentare. FOTO: Shutterstock
Publicitatea joacă un rol esenţial în promovarea suplimentelor alimentare. FOTO: Shutterstock

Milioane de oameni consumă suplimente alimentare pentru a-şi asigura necesarul de vitamine, însă unii ar putea consuma aceste produse în zadar sau chiar să-şi provoace singuri probleme, susţine profesorul Chris van Tulleken, citat de BBC.

Cercetările din ultimii ani arată că suplimentele alimentare consumate în condiţiile în care starea de sănătate este bună pot scurta viaţa datorită excesului de „multivitamine şi antioxidanţilor”. Astfel, pentru majoritatea dintre oameni suplimentele alimentare sunt nesănătoase.

Vitaminele provenite din produse alimentare sunt esenţiale, dar consumul suplimentelor fără a urma prescripţiile medicale reprezintă o risipă şi poate duce la deteriorarea sănătăţii, partea cea mai afectată a organismului fiind ficatul.

Potrivit BBC, orientarea oamenilor spre suplimente alimentare vine mai ales din mediul publicitar care vorbeşte despre deficienţele noastre. Un al doilea motiv este dat de numeroasele produse consumate care oferă indicaţii pentru „o sănătate sporită”.

În prezent, toate „beneficiile suplimentelor alimentare sunt ambalate într-o formă comercială de producătorii de vitamine”, informează aceeaşi agenţie de ştiri.

Consumul suplimentelor alimentare este recomandat doar în cazul anumitor deficienţe şi în urma consultării profesioniştilor din sistemul de sănătate.

Lista vitaminelor de la A la K: cum acţionează şi unde pot fi găsite în produse alimentare

1.Vitamina A este necesară pentru o vedere mai bună şi piele sănătoasă. Poate fi găsită în legume verzi şi în produse lactate.

2.Vitamina B, recomandată pentru o piele sănătoasă şi energie. Pâinea, laptele şi ouăle sunt principalele surse.

3.Vitamina B12 este necesară pentru regenerarea globulelor roşii din sânge şi poate fi găsită în carnea roşie, lapte şi peşte.

4.Vitamina C este cea care ţine de protecţia celulelor noastre şi care contribuie la absorbţia de fier. Fructele şi legumele sunt sursele principale.

5.Vitamina D necesară pentru dinţi sănătoşi şi oase puternice. Peştele este sursa cea mai bună.

6.Vitamina E este necesară pentru regenerarea celulelor. Nucile, seminţele şi cerealele sunt produse de bază pentru această vitamină.

7.Vitamina K necesară pentru coagularea sângelui poate fi găsită, cu precădere, în legume veryi şi cereale.   

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite