VIDEO Cum se poate slăbi spectaculos şi sănătos. Povestea lui Alex, care a scăpat de 70 de kilograme într-un an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Rubin Munteanu, specialist în chirurgia obezităţii, medicul nutriţionist comportamental Anamaria Iulian şi Alexandru Tănase, tânărul de 20 de ani care a slăbit 70 de kilograme într-un an FOTO Eduard Enea
Medicul Rubin Munteanu, specialist în chirurgia obezităţii, medicul nutriţionist comportamental Anamaria Iulian şi Alexandru Tănase, tânărul de 20 de ani care a slăbit 70 de kilograme într-un an FOTO Eduard Enea

Se poate slăbi spectaculos şi sănătos. Specialiştii invitaţi la Adevărul Live au dezvăluit cum este posibil acest lucru, cu exemple.


Alexandru Tănase avea 19 ani şi când se urca pe cântarul cu limită maximă de 160 de kilograme, acul acestuia era dat peste cap. Nimeni nu poate şti cu precizie câte kilograme avea Alex acum un an. „De-abia după şase săptămâni de când am început programul de slăbire cu Alex, cântarul a arătat 159,7 kilograme. Iar după alte două săptămâni am început să reuşim să aflăm şi compoziţia de grăsime şi alte măsurători. Din estimările noastre, Alex a pornit cam de la 168 de kilograme“, potrivit nutriţionistului comportamental Anamaria Iulian.

După ce a ajuns la nutriţionist, Alex a început prin a face liste cu tot ceea ce mânca, apoi a învăţat , pur şi simplu, să mănânce. Iar rezultatele au început să se vadă după primele două săptămâni. „Mama a insistat să merg la medic, am avut mai multe tentative de a slăbi în trecut, dar nu e nimic de menţionat. Nu a fost uşor, nu baţi din palme şi slăbeşti, dar n-a fost nici cea mai grea experienţă din viaţa mea. Mai greu îmi era să văd că nu încap în scaunele din mijloacele de transport în comun sau că nu se mai putea aşeza nimeni lângă mine sau în faţa mea“, spune Alex, mai uşor cu 70 de kilograme după un an de mâncat sănătos.

Mişcarea nu a putut face parte din viaţa lui încă de la începutul programului de nutriţie comportamentală. „Îmi plăcea foarte mult să merg cu bicicleta, dar la peste 160 de kilograme nu eram o imaginea prea plăcută pe bicicletă. Acum, însă, merg mult cu bicicleta“, povesteşte Alex (foto jos, înainte de a slăbi).

Cum ajungem să nu ne mai încapă cântarul

alex tanase

90% din cazurile de obezitate sunt cauzate de excesul alimentar, pur şi simplu, spune medicul Anamaria Iulian. „Mâncăm mai mult decât putem să ardem. Majoritatea celor care se îngraşă au un aport de kilocalorii goale, adică alimentul pe care-l consumă omul care se îngraşă conţine calorii, dar nu conţine şi substanţele nutritive necesare metabolismului. Este vorba, evident, de produsele fast-food, de produsele de patiserie, de multe dulciuri rafinate“, explică specialista. 

Alex spune că motivul principal pentru care a fost tot timpul un copil gras este că mânca mai ales când nu trebuia, mai multe mese odată, chiar. „Săream des peste mese şi apoi recuperam din plin în faţa calculatorului sau televizorului. Nu prea mâncam fast-food, dar mâncam multe dulciuri. Acum nu prea mai mănânc dulciuri, cred că am mâncat destul şi acum m-am săturat. Nici n-aş putea spune că le duc lipsa“, spune Alex.

Acum 20 de ani, obezitatea era o curiozitate

„Obezitatea ne-a prins cumva pe nepregătite. Acum 20 de ani, nu prea ne confruntam cu obezitatea. Preponderent în ultimii 5 ani am început să vedem mai multe cazuri de obezitate. Acum peste tot în lume se vorbeşte despre o pandemie de obezitate, adică la un nivel foarte ridicat“, precizează medicul chirurg Rubin Munteanu, specialist în chirurgia obezităţii. 

Toată lumea vorbeşte astăzi despre cât mâncăm. Ar trebui să discutăm şi despre cum mâncăm, spune chirurgul. Mâncăm altfel decât mâncau părinţii, bunicii, străbunicii noştri. „Eu cred cu tărie că un om trebuie să mănânce stând jos, spălat pe mâini, cu faţa de masă şi cu tacâmuri. Nu poate nimeni să mă convingă că e OK să mănânci şi în picioare. Eu sunt chirurg de chirurgie generală, cu specializare de bariatrică. Văd stomacul în fiecare zi. Are nişte mijloace de susţinere. Dacă mănânci în picioare, dacă mănânci pe fugă, apar o sumedenie de boli: refluxul gastro-esofagian, hernia hiatală... În timp apare şi obezitatea“, subliniază medicul Rubin Munteanu.

Nu există „Nu-mi place“, gustul se educă

„Cel mai greu lucru pentru mine a fost să aloc timp special mesei. Adică atunci când mănânc să nu mai fac nimic altceva, pentru că eu mâncam numai la calculator sau televizor. Şi mi-a mai fost greu să mănânc legume, pentru că nu prea-mi plăceau. Deşi nu-mi plăcea deloc broccoli, de exemplu, acum îmi place foarte mult supa-cremă de broccoli, este foarte gustoasă“, spune Alex.

Mulţi părinţi cred că soluţia cea mai simplă pentru copiii lor este să meargă la chirurg, să-i micşoreze stomacul şi astfel să reuşească să slăbească. „Eu nu operez niciun copil sau adolescent decât dacă a încercat toate celelalte metode naturale şi acelea au eşuat. Şi îi trimit la nutriţionist. Dar ei nu prea se mai întorc de la nutriţionist, fiindcă de cele mai multe ori, aceste metode de educaţie alimentară şi de mişcare funcţionează foarte bine. Cu condiţia să fie condusă de un medic priceput“, spune chirurgul Rubin Munteanu.

Cum se slăbeşte spectaculos, dar sănătos, la Adevărul Live 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite