VIDEO Inventatorul sângelui artificial, despre ceea ce lipseşte cercetătorilor români pentru a lua premiul Nobel: „Trebuie să fim mai serioşi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Silaghi-Dumitrescu a vorbit despre cercetarea în România. FOTO: Adevărul
Radu Silaghi-Dumitrescu a vorbit despre cercetarea în România. FOTO: Adevărul

Cercetătorul Radu Silaghi-Dumitrescu, clujeanul care a descoperit o reţetă de sânge artificial unică în lume care ar putea schimba medicina, crede că în România există dotări comparabile cu cele din Occident, dar lucrul care ne împiedică să obţinem rezultate mai bune, inclusiv un premiu Nobel, este lipsa de seriozitate la nivel administrativ.

Cercetătorul clujean Radu Silaghi-Dumitrescu, coordatorul echipei de la Facultatea de Chimie a Universităţii „Babeş-Bolyai“ (UBB) din Cluj a descoperit soluţie de sânge artificial care poate schimba lumea medicinei, a vorbit despre calitatea educaţiei în cadrul unei dezbateri organizate, la sfârşitul săptămânii, în Casa Tauffer, de ClujManifest. 

Întrebat dacă e posibil ca un cercetător din România să obţină Premiul Nobel, conferenţiarul, care este şi Preşedinte al Consiliului Ştiinţific al Universităţii Babeş-Bolyai, a precizat: “Nimic nu e exclus, dar e nevoie mai mult decât de o sclipire de geniu. Sclipiri de geniu au mai fost la Cluj şi nu au fost de ajuns. Premiile Nobel îi recompensează pe cei care duc foarte departe ideea. Cei care au resursele să îşi ducă ideea în vieţile multor oameni. Pentru asta e nevoie de capacitate administrativă. Capacitate avem, trebuie să funcţioneze mai bine”. 

Ce trebuie să schimbăm pentru a lua premiul Nobel

Întrebat ce ar schimba în sistemul educativ din România astfel încât un cercetător de aici să aibă şansa de a obţine un premiul Nobel, Radu Silaghi-Dumitrescu, a susţinut: „E nevoie ca fiecare să ne tragem mai des de mânecă şefii atunci când nu aplică regulamentul până la capăt, la fel să facem şi cu colegii. Avem legi şi regulamente superbe, dar nu le aplicăm. Să încetăm să mai facem reformă şi să ne apucăm noi de treabă. Nu avem de schimbat oameni şi nici regulamente, ci doar să fim mai serioşi. Avem nevoie ca subalternii şi colegii să pună presiune pe noi, în ses pozitiv, nu să ne pârască la DNA, deşi şi asta ar fi bine s-o facă dacă încălcăm legile, să ne ajute să ne aplecăm mai tare pe respectarea fişei postului şi a regulamentului, pentru că dacă facem asta şi organizatoric lucrurile vor merge mai bine”. 

  „E nevoie ca fiecare să ne tragem mai des de mânecă şefii atunci când nu aplică regulamentul până la capăt, la fel să facem şi cu colegii. Avem legi şi regulamente superbe, dar nu le aplicăm. Să încetăm să mai facem reformă şi să ne apucăm noi de treabă. Nu avem de schimbat oameni şi nici regulamente, ci doar să fim mai serioşi"

Radu Silaghi-Dumitrescu, cercetător

Nu contează dacă vom continua cu sângele artificial, important e că am dat nişte exemple  

Silaghi-Dumitrescu a vorbit despre provocările muncii sale de cercetător şi a dat sfaturi pentru tinerii cercetători. El a spus că din 2007, în Cluj s-a investit foarte mult în infrastructura de cercetare, care este apropiată, cel puţin la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, cu dotările instituţiilor din străinătate. 

“Principala provocare cred că se leagă de lipsa de predictibilitate. Deşi avem azi aparatură la nivelul Germaniei şi posibilitatea de a ne plăti oamenii la nivelul Germaniei, nu avem rezultate la acelaşi nivel, pentru ca nu putem, la nivel administrativ, să gestionăm aceste resurse, care ne-au venit poate prea brusc”, e de părere Radu Silaghi-Dumitrescu. Cercetătorul crede că cel mai important lucru pe care l-a făcut prin proiectul legat de sângeule artificial este faptul că a dat un exemplu.  „Cei care au avut acces la această finanţare mai serioasă, trebuie să dăm nişte exemple în societate. Se poate să câştigi bani serioşi şi altcumva decât fiind şofer de TIR în Austria sau decât spălând pe jos în Spania. Acesta cred că este câştigul cel mai important. Că vom continua sau nu cu sângele artificial poate nici nu mai contează aşa de mult, dacă putem să dăm nişte exemple, dacă putem să inspirăm nişte oameni să-şi ia treaba mai în serios, să facă lucrurile mai serios”, a explicat Silaghi Dumitrescu.

Citeşte şi

VIDEO Sânge artificial fabricat la Cluj: invenţie de premiu Nobel, şanse slabe de finanţare

 

 „Daily Mail“, despre invenţia de Nobel a clujenilor: „Sângele artificial, care va putea fi folosit pe oameni, fără efecte secundare, a fost creat în România“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite