VIDEO Constantin Niţă: „Orice companie străină care vine să exploateze resurse va trebui să îşi ia partener român“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, în studioul Adevărul
Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, în studioul Adevărul

România se află pe locul nouă la nivel mondial într-un clasament realizat de Consiliul Mondial al Energiei, acest lucru însemnând că ţara noastră are un mix de resurse care să-i permită independenţa energetică, a declarat, la Adevărul Live, Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie.

El a amintit de cărbune şi rezervele de gaze descoperite în Marea Neagră şi gazele de şist.

"Vreau ca societăţile energetice româneşti să se internaţionalizeze. Nu contează dacă exploatează resursele naturale sunt exploatate de companii româneşti sau străine, pentru că aceştia nu pleacă cu gazul în geamantan. Statul profită prin două elemente: redevenţe şi impozit pe profit şi pe salarii", a spus Niţă. 

Romgaz, partener în mai multe proiecte

Niţă: "Orice companie străină care vine să exploateze va trebui să îşi ia ca partener câte o companie românească. De când am venit la minister am promovat această politică. Romgaz a intrat în câteva perimetre şi va intra şi în altele"

Niţă: "Romgaz e perfect capabilă să exploateze gaze de şist"

Niţă: "Dacă nu se consumă pe plan intern tot gazul ce va fi extras, nicio problemă, îl exportăm, se face profit"

Niţă: "Va trebui să facem un gazoduct şi cu Serbia"

Niţă: "Cu Gazpromul mergem la impuse. Până nu apar alţi furnizori, nu avem cum să negociem scăderea preţului. Americanii exportă la 113 dolari mia de metri cubi faţă de 350-400 de dolari cât e preţul de import în România"

Despre gazele de şist

 "Credeţi că americanii vor să îşi autodistrugă ţara? Din 8.000 de sonde din Pennsylvania, doar la 24 au avut ceva probleme, scurgeri. Cu certitudine, SUA au devenit din importator de gaze, un exportator"

"China are mari resurse de gaze de şist şi vine tare din urmă"

Despre listări

"În acest an am avut listările Transgaz, Nuclearelectrica şi Romgaz, se va îndeplini promisiunea mea de internaţionalizare a companiilor de stat"

"Oferta Petrom nu se va mai relua"

"Romgaz a fost ultima companie în care banii s-au dus la buget. Pentru listările de anul viitor, banii vor rămâne în capitalul social. Avem 15% din Hidroelectrica şi Complexul Oltenia şi 51% din Electrica"

"Complexul Hunedoara va fi privatizat cu un investitor"

Despre interconectări

"Avem această posibilitate de a produce energie, dar avem nevoie de interconectări pentru a o exporta, pentru a avea un debuşeu."

Reorganizarea sectorului energetic

"Voi avea două propuneri pentu Guvern pentru reorganizarea sectorului energetic. Mizez pe modelul britanic, unde sunt mai multe companii cu mix de energie"

Războiul de independenţă energetică al României, dezbătut la Adevărul Live cu Constantin Niţă, ministrul Energiei

Hidroelectrica

"Hidroelectrica nu mai poate fi moaşa comunală, care să facă tot felul de lucrări ce nu au de-a face cu producţia de energie. Nu mai trebuie să facă tot felul de baraje pentru inundaţii, este o companie, trebuie să facă profit"

Electrica, mai fiabilă decât distribuitorii străini

"Distribuitorii au importat echipamente la mâna a doua, ceea ce a dus ca, paradoxal, Electrica să fie mai fiabilă. O să venim cu un proiect de lege ca echipamentele să fie certificate de un institut românesc"

Contractul cu Energon

"Nu am discutat cu Ioan Mihăilă (fost consilier al ministrului-nr) despre contractul cu Energon. Nu îl cunoşteam dinainte. Am primit sute de CV-uri şi am ales mai mulţi consilieri, am ales pe hidro, am ales şi pe nuclear. L-am ales pentru că avea avea experienţă în sectorul hidro. Nu sunt implicat"

Energie verde

"Nu putem lăsa să se conecteze la sistem 20.000 de MW, cât sunt cereri, pentru că rămânem pe întuneric. Investitorii m-au criticat, dar n-au plecat pentru că încă e profitabil"

Eficienţă energetică

"Sunt multe proiecte care au fost depuse pentru creşterea eficienţei energetice. Din păcate, sunt multe, dar ar fi putut fi mai multe. Consumatorii industriali trebuie să se ocupe mai mult de eficienţp energetică. Noi când mergem la UE cu propunerea de reducere a obligaţiei de a cumpăra certificate, am stipulat creşterea eficienţei energetice ca o condiţie"

"Sistemul de acordare a certificatelor verzi a fost prost gândit, a fost gândit pe buzunarul consumatorilor individuali şi a consumatorilor industriali"

Listări la Londra

"Electrica şi Hidroelectrica vor fi fi listate şi la Londra"

Taxa pe stâlp

"Atâta vreme cât în SUA se plăteşte taxă pe sondă, de ce nu s-ar plăti şi în România? În SUA se plăteşte o taxă şi pe copacul scos pentru realizarea unei sonde. Şi se plăteşte taxă şi pentru replantarea altui copac. Noi suntem deocamdată ca la drobul de sare: nu ştim dacă avem gaze de şist, dar ne certăm"

PSD nu se teme de PNL

"La un moment dat, domnul preşedinte Antonescu trebuie să se hotărască: este la putere sau în opoziţie? De foarte multe ori în ultima perioadă partidul nostru a fost atacat pe nedrept de domnul Antonescu. Dar eu sper că sunt lucruri trecătoare. În Guvern colaborez foarte bine cu colegii liberali, n-am simţit să existe relaţii tensionate"

Tarniţa şi reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă

"Ambele aceste proiecte sunt fezabile şi trebuie construite"

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite