Dosarul „Mită la Hidroelectrica”. Ministrul Constantin Niţă şi denunţătorul Remus Vulpescu audiaţi la DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dosarul „Mită la Hidroelectrica” aduce nume grele la Direcţia Naţională Anticorupţie
Dosarul „Mită la Hidroelectrica” aduce nume grele la Direcţia Naţională Anticorupţie

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, s-a prezentat, joi dimineaţă, la DNA, pentru a fi audiat în dosarul "Mită la Hidroelectrica", legat de negocierea unui contract pentru vânzarea de energie ieftină în valoare de peste 260 de milioane de euro. Niţă a fost citat în calitate de martor. La DNA s-a prezentat şi Remus Vulpescu, denunţătorul din dosar.

UPDATE Remus Vulpescu, denunţătorul din dosarul "Mită la Hidroelectrica", s-a prezentat şi el, joi, la DNA, şi a declarat la intrare că are un dosar penal instrumentat de DIICOT, care ar fi fost deschis de anchetatori după ce el a decis intrarea în insolvenţă a companiei.

La intrarea în sediul DNA, Remus Vulpescu nu a dorit să facă niciun comentariu referitor la persoanele şi acuzaţiile din dosarul DNA în care este denunţător, însă, întrebat dacă a făcut denunţul pentru a scăpa de un dosar penal întocmit pe numele său, a declarat: "Un dosar de care ştiu şi care mi-a fost încropit este un dosar de subminare a economiei naţionale, pentru că am decis, ca preşedinte al Consiliului de Administraţie la Hidroelectica, deschiderea proceduri insolvenţei la această companie care, aţi văzut, a fost bine administrată. Procedura a permis o reorganizare cu rezultate rapide şi extraordinar de bune pentru companie şi a dovedit că, atunci când statul doreşte să-şi rezolve problemele, statul poate să-şi rezolve problemele".

Vulpescu a precizat că nu ştie să aibă calitatea de învinuit în acest dosar şi că ancheta este instrumentată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Constantin Nita FOTO Eduard Enea

UPDATE

Ministrul Niţă (foto dreapta), a declarat la ieşirea din sediul DNA, după ce a fost audiat în dosarul în care este cercetat fostul său consilier Ioan Mihăilă, că nu are nicio implicare în acest caz şi că, de regulă, nu stătea "la taclale" cu consilierii săi, în legătură cu astfel de chestiuni.

Demnitarul nu a dorit să comenteze prezenţa sa în faţa procurorilor anticorupţie şi nici să spună ce le-a declarat acestora, precizând că nu are nicio implicare în cazul de corupţie.

În acelaşi dosar, la DNA au fost audiaţi miercuri, tot ca martori, fostul şef al Serviciului Român de Informaţii Virgil Măgureanu şi fiul fostului şef al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţiei Internă (DGIPI) din Ministerul Afacerilor Interne Virgil Ardelean, Alin.

Măgureanu ar fi cel care l-a recomandat lui Niţă pe consilierul său Ioan Mihăilă, arestat în dosar.

Potrivit aceloraşi surse, Alin Ardelean ar fi asociat al omului de afaceri Rareş Criste - administrator al firmei pentru care, potrivit procurorilor anticorupţie, se negocia cumpărarea de energie ieftină de la Hidroelectrica.

rares criste FOTO mediafax

De altfel, luni, a fost audiat şi Rareş Criste (foto dreapta), administrator al firmei Energon Power & Gas din Cluj.

Tribunalul Bucureşti a decis în 24 octombrie, la propunerea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Eugen Brădean - director de trading la Hidroelectrica - şi a lui Ioan Mihăilă - fost membru în Consiliul de Supraveghere al companiei şi fost consilier al ministrului Constantin Niţă -, în dosarul de mită privind vânzarea de energie.

Ioan Mihăilă este acuzat de dare de mită, iar Eugen Brădean, de complicitate la luare de mită şi la dare de mită.

Cei doi au fost arestaţi pe 24 octombrie într-un caz de mită în valoare de 1,4 milioane de euro pentru incheierea unui contract de furnizare de energie ieftină între Hidroelectrica şi firma Energon Power.

ioan mihaila FOTO mediafax

Consilierul ministrului delegat pentru Energie, Ioan Mihăilă (centru, foto dreapta), pregătea încheierea contractului care urma să prejudicieze Hidroelectrica cu peste 90 de milioane de euro, „de trei, patru luni şi este doar primul dintr-un şir mai lung”. Aşa arată procurorii în referatul trimis instanţei, referat prin care Mihăilă şi directorul de trading al Hidroelectrica, Eugen Brădean, au fost ieri arestaţi preventiv pentru 29 de zile pentru dare de mită şi complicitate la dare şi luare de mită. 

Procurorii anticorupţie susţin că au reuşit să intervină la timp pentru a stopa prejudicierea Hidroelectrica de către „băieţii deştepţi”. 

Remus Vulpescu FOTO Mediafax

Vulpescu, abordat iniţial de Brădean

Totul a început pe 8 octombrie când Eugen Brădean l-a abordat, pe holurile societăţii Hidroelectrica pe Remus Vulpescu (foto dreapta) - denunţătorul din acest dosar - căruia i-a spus că poate primi între 500.000 şi un milion de euro de la nişte "parteneri", pentru a sprijini, din poziţia sa de executor al Consiliului de Supraveghere al companiei, acordarea de contracte de vânzare a energiei electrice unei firme, potrivit anchetatorilor. „Trebuia să fie de acord ca Hidroelectrica să încheie trei contracte bilaterale, fiecare pe o perioadă de patru ani, cu o societate comercială, în scopul furnizării cantităţilor de 200 MWh/h bandă, 50 MWh/h bandă, 50 MWh bandă, adică în total 10,5 TWh (10.500 GWh)", explică procurorii.

Procurorii au depus la dosar mai multe interceptări. Din stenograme mai reiese cum Mihăilă îl învăţa pe Vulpescu cum să primească mita fără a da de bănuit sau a fi prins. 

„L-a asigurat pe Vulpescu Dumitru-Remus că este vorba despre persoane care <<fac asta de 15 ani>> şi că suma primită cu titlu de mită urmează a fi disimulată sub aparenţa unui contract de comision ce urmează a fi încheiat de către o firmă off-shore şi firma achizitoare a energiei electrice”, se arată în referatul procurorilor anticorupţie.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a afirmat, pe 1 noiembrie, că respinge "orice acuzaţie, afirmaţie, asociere" privind implicarea sa în scandalul şpăgii de la Hidroelectrica, el menţionând că a atenţionat conducerea companiei asupra consecinţelor penale ale unui contract cu preţ fix.

Asta după ce pe 29 octombrie, Ioan Mihăilă a susţinut în faţa instanţei că, dacă va fi lăsat liber le va face un cadou procurorilor prin care va arăta că denunţătorul Remus Vulpescu este unul dintre băieţii deştepţi ai energiei. Consilierul ministrului Energiei a mai adăugat că el de fapt a încercat să înţeleagă mecanismul prin care se încheie contracte de vânzare a energiei Hidroelectrica cu anumite firme private şi că a vrut să vadă reacţiile şi modul de abordare al membrilor din cadrul Comisiei de Supraveghere a companiei de stat.

Nu a apucat să îi transmită informaţiile sefului său, Constantin Niţă, pentru că acesta era plecat în SUA.


Citeşte şi: 

Dosarul „Mită la Hidroelectrica”. Consilierul ministrului Niţă: am strâns informaţii pentru şeful meu. Vulpescu este unul dintre băieţii deştepţi

Eugen Brădean, director de trading la Hidroelectrica, şi Ioan Mihăilă, fost membru în Consiliul de Supraveghere al companiei şi fost consilier al ministrului Constantin Niţă, rămân în arest. Decizia magistraţilor de la Curtea de Apel Bucureşti este definitivă şi nu poate fi atacată cu recurs.

Dosarul Hidroelectrica: ministrul Energiei, Constantin Niţă, respinge orice acuzaţie şi spune că a anticipat pericolul penal din contractele cu preţ fix

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, respinge acuzaţiile de implicare în scandalul şpăgii de la Hidroelectrica, menţionând că a atenţionat conducerea Hidroelectrica asupra consecinţelor penale ale unui contract cu preţ fix.

Cine este clujeanul care stă în spatele mitei de 1,4 milioane de euro de la Hidroelectrica

Clujeanul Rareş Criste (43 de ani) este administratorul companiei care urma să beneficieze de contractul uriaş de furnizare de energie care ar fi prejudiciat Hidroelectrica cu 90 de milioane de euro. Criste are studii la Viena şi, în ultimii opt ani de când a intrat în afaceri, a condus mai multe companii din domeniul energetic.

Dosarul „Mită la Hidroelectrica”. Stenogramele şpăgii de 1,4 milioane de euro pentru energie ieftină

Consilierul ministrului delegat pentru Energie, Ioan Mihăilă, pregătea încheierea contractului care urma să prejudicieze Hidroelectrica cu peste 90 de milioane de euro, „de trei, patru luni şi este doar primul dintr-un şir mai lung“. Aşa arată procurorii în referatul trimis instanţei, referat prin care Mihăilă şi directorul de trading al Hidroelectrica, Eugen Brădean, au fost arestaţi ieri pentru 29 de zile pentru dare de mită şi complicitate.

Dosarul „Mită la Hidroelectrica“. Remus Vulpescu a făcut denunţul

Remus Vulpescu, directorul de cabinet al ministrului Finanţelor, Daniel Chiţoiu, este denunţătorul în cazul dosarului de mită în valoare de 1,4 milioane euro pentru incheierea unui contract de furnizare de energie între Hidroelectrica şi firma Energon Power. Cel denunţat, consilierul ministrului Niţă, Ioan Mihăilă, şi Eugen Brădean, directorul de trading la Hidroelectrica, au fost arestaţi pentru 29 de zile. Eugen Brădean, revocat din funcţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite