Vocea Rusiei a copiat „selectiv” pasaje din revista Foreign Policy România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorul a preluat pasaje întregi dintr-un articol Foreign Policy România fără să respecte normele citării
Autorul a preluat pasaje întregi dintr-un articol Foreign Policy România fără să respecte normele citării

Oficiosul Kremlinului, „Vocea Rusiei”, a plagiat fragmente „atent selecţionate” dintr-o analiză politică publicată de revista Foreign Policy România, referitoare la scutul antibalistic de la Deveselu, încercând să arate că România a luat o decizie greşită atunci când şi-a dat acordul pentru amplasarea a sistemului american de apărare.

Într-un articol intitulat „La ce serveşte americanilor scutul antibalistic de la Deveselu?”, publicat, în urmă cu două zile, pe site-ul postului de radio „Vocea Rusiei”, autorul a plagiat o analiză politică din revista Foreign Policy România. 

Valentin Vasilescu, fost director adjunct al Aeroportului Otopeni, implicat în dosarul „Ţigareta 2”, a copiat mai multe pasaje din articolul amintit.

Articolul său „La ce serveşte americanilor scutul antibalistic de la Deveselu?” reproduce mai multe pasaje, fără să le individualizeze cu ghilimele şi fără să menţioneze sursa. 

Refuzul SUA de a oferi garanţii legale Rusiei că sistemul antirachetă de la Deveselu nu este îndreptat împotriva sa se bazează tocmai pe recunoaşterea în subsidiar a faptului că viitorul este imprevizibil şi că poziţia SUA în ceea ce priveşte amplasarea scutului se poate schimba la 180 de grade, de la o zi la alta.
Concesia făcută gratuit de România intereselor strategice străine prin găzduirea scutului antibalistic de la Deveselu, intitulată «piatra de hotar a parteneriatului cu SUA», expune România la tipuri de ameninţări inexistente până acum”, notează Valentin Vasilescu.

Sursa sa de inspiraţie a fost un articol al lui Gabriel Elefteriu, publicat în ediţia din iulie/august a revistei Foreign Policy România: „Iar refuzul SUA de a oferi garanţii legale Rusiei că sistemul anti-rachetă nu este îndreptat împotriva sa se bazează tocmai pe recunoaşterea faptului că viitorul este imprevizibil şi că ameninţarea se poate schimba. (...) Instalarea "scutului" american la Deveselu este încă o imensă concesie făcută gratuit de România unor interese strategice străine”.

A copiat fără să respecte normele citării

Valentin Vasilescu a preluat fără respectarea normelor referitoare la citare şi alte pasaje sau idei.
Într-o viitoare criză regională, unde Rusia s-a dovedit în trecut a fi expertă, în a o genera şi a o exploata, România ar fi avut marea şansă să conteze, ca jucător deloc influenţabil. Numai că dacă SUA vizează brusc alte obiective decât cele ale României, America nu-i va permite acesteia să-şi urmărească interesul naţional, România devenind pentru SUA doar o monedă de schimb. Angajamentul SUA faţă de securitatea Europei de Est, «cel de neclintit şi de lungă durată» se va dovedi cât de curând o gargară abisală, în ceea ce priveşte România. Într-o asemenea situaţie, cel mai probabil, SUA vor căuta să forţeze un compromis în defavoarea României, dacă nu cumva o va vinde la schimb. Lăsând totodată România să se descurce singură cu resentimentele acumulate de Rusia faţă de ea, în contul «scutului» antibalistic de la Deveselu”.

Foreign Policy România: „Într-o potenţială viitoare criză regională în care doar România - nu şi SUA - va avea o miză, este de aşteptat că Washingtonul nu va permite României să-şi urmărească interesul naţional până la capăt. Cel mai probabil, SUA vor căuta să forţeze cel puţin un compromis în defavoarea României - pe modelul Suez 1956, când America a forţat fără menajamente mâna chiar şi celui mai vechi şi puternic aliat, Marea Britanie. Iar România, prea slabă în relaţia cu partenerul american pentru a face altceva, se va conforma”.

Citeşte şi:

Analiză FP România: Scutul american şi iluzia securităţii României

Subiectul „scutului” anti-rachetă şi implicaţiile sale militar-strategice pentru apărarea naţională nu au fost supuse unei dezbateri consistente în România, nici înainte, nici după decizia prezidenţială de angajare a ţării în acest sistem. 

Adevărata putere a Vocii Rusiei

Nu îmi plac laşii. Deşi, în prudenţa lor nativă rezidă capacitatea de a supravieţui regimurilor prezidenţiale postdecembriste: 1. Pro Est; 2. Pro...? 3. Încă Pro Vest. Iar pentru că asemenea compatrioţi tac...trăim cum se vede. Deşi nicio minciună publică nu este veşnică. Precum aceea a lipsei de influenţă a "Vocii Rusiei."

Vocea Rusiei şi Voiculescu. Când radioul lui Putin ne dă lecţii despre democraţie

Faptul că întreaga suflare de la Antene a explodat, după arestarea pentru şantaj a directorului Sorin Alexandrescu, nu mai e o ştire. Era de aşteptat şi, într-un fel, de înţeles. Nici seria dezvăluirilor senzaţionale şi exclusive despre Kövesi, Băsescu & Co. nu mai e o ştire.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite