UPDATE  Consiliul Naţional al PSD. Ponta: Viitorul preşedinte trebuie să asigure eliberarea Justiţiei de sub controlul lui Traian Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele PSD, Victor Ponta şi preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea la Consiliul Naţional FOTO Cosmin Iftode
Preşedintele PSD, Victor Ponta şi preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea la Consiliul Naţional FOTO Cosmin Iftode

Membrii Consiliului Naţional al Partidului Social Democrat s-au reunit sâmbătă, la Sala Palatului din Bucureşti, în cadrul Consiliului Naţional al formaţiunii.

UPDATE Consiliul Naţional al PSD s-a încheiat. 

UPDATE Preşedintele PSD, Victor Ponta: "Aveam multe lucruri de spus, nu ştiu dacă mai aveţi răbdare.Sunt multe partide în România care nu pot să strângă 2000 de omanei la un Congres, noi am strâns ieri la Ateliere.Oamenii aşteaptă să vadă ce decide PSD.Suntem reprezentanţii stângii din România. Mă uit la drepata şi văd multe mesaje care de care mai populiste.Reprezentanţii celor de centru, celor care ţin mai puţin de doctrine suntem tot noi. Noi suntem România, aşa cum spunea Adrian Năstase.După atâţia ani de războaie, avem nevoie de pace, avem nevoie de construcţie. România are nevoie de solidaritate. Vreau să vă rog să fiţi alături de mine în acest efort de a recâştiga normalitatea şi liniştea. Mai avem încă un an de bătălii politice. Vreau să vă rog să vă găsiţi resursele pentru bătălia finală. Traian Băsescu ne va face cât mai mult rău, cât va mai putea. De aceea, trebuie să câştigăm această bătălie.Europarlamentarele sunt foarte importante, poate este pentru prima dată.Este bătălia în care mergem singuri, după alegerile din 2012. Ne vedem după 25 mai, când voi vedea cât de puternică este fiecare organizaţie. În acea seară voi vedea dacă este adevărat că sunteţi cei mai puternici în fiecare judeţ, în fiecare organizaţie. Dacă pe 25 mai, PSD va fi pe primul loc în toate judeţele ţării, ămi veţi confirma că PSD este acel partid puternic susţinut de români", a spus Ponta.

Premierul nu a uitat nici de alegerile prezidenţiale de anul viitor. "După 10 ani de regim Traian Băsescu, din fericire, această perioadă se închide. Putem închide perioada de tranziţie de la societatea comunistă, la societatea modernă. Vă rog să sprijinim un preşedinte al tuturor românilor, un preşedinte mediator. Avem nevoie de un preşedinte care să sprijine Guvernul şi parlamentul. Nu trebuie să câştigăm alegerile împotriva cuiva, nici aliaţi, nici adversari. Vă rog ca în 2014 să fiţi la înălţimea aşteptărilor celor care ne votează", a mai spus Ponta. Chiar dacă este primar independent, îl consider pe Sorin Oprescu în continuare social-democrat. Am vorbit cu el în urmă cu două zile şi mi-a spus: Ştii tu ce să spui poporului social-democrat!. O să vorbesc şi cu Liviu Dragnea, poate după decembrie 2014 ne retragem. Oricum, văd că în PSD eşti mult mai iubit după ce nu mai eşti preşedinte al partidului  ", a adăugat Ponta.

Premierul a subliniat că există încă o mare influenţă a preşedintelui în rândurile magistraţilor.

"Există o mare rstanţă: dreptate până la capăt. Nu s-a întâmplat să plătească cei care au făcut rău românilor. Există încă părţi ale justiţiei care execută ordinele lui Traian Băsescu.Viitorul preşedinte, guvernul, parlamentul, trebuie să asigure eliberarea justiţiei de sub controlul lui Traian Băsescu", a spus Ponta.

UPDATE Ion Iliescu, preşedintele de onoare al PSD, nu a putut fi prezent la Consiliul Naţional al PSD din cauza unor probleme de sănătate, dar a avut un mesaj video pentru social-democraţi. "Dragi prieteni,am încredere în inteligenţa colectivă a celor care conduc PSD", a transmis Iliescu.

UPDATE Adrian Năstase a fost primit cu apluaze prelungite. "Dragă Victor, dragi prieteni, a trecut destul de mult timp de când nu am mai fost aici. A fost o lungă perioadă în care am vorbit mai mult cu mine însumi. Mi-am pus întrebări şi mi-am dat răspunsuri, de aceea pentru mine ziua de astăzi este foarte specială. Aş adăuga semnificaţia zilei de azi. Sărbătorirea Sf. Nectarie, cel care tămăduieşte şi poate că această semnificaţie se potriveşte cu ceea ce eu cred că are PSD ca datorie faţă de oamenii acestei ţări în perioada care urmează.

Daţi-mi voie să vă spun mai multe cuvinte pe care le-am strâns în această perioadă şi câteva dintre concluziile mele. Pentru început, pentru un partid care vine la guvernare, este extrem de important să realizeze o carte albă a preluării guvernului, pentru că altfel se întâmplă ceea ce vedem astăzi – populaţia nu mai face comparaţii, iar liderii fostei puteri uită ce au lăsat în urmă. Cartea albă va fi un document extrem de important pentru momentele electorale care urmează.

Este un risc de care trebuie să ne temem, de a uita de partid în perioda în care suntem la guvernare. Am trecu prin acest risc şi după primii doi ani de guvernare a trebuit să luăm măsuri care nu au fost foarte populare, dar care au fost importante pentru campaniile electorale care au urmat şi în aceste condiţii am obţinut în 2004, la europarlamentare, rezultate foarte bune.cred că veţi accepta sacrificiile necesare pentru lunile care urmează, astfel încât partidul să funcţioneze cu toate motoarele, chiar dacă magnetul guvernării atrage multe din forţele partidului spre această zonă.

Partidul trebuie să producă viziuni, strategii pe termen lung. În unele din segmentele de guvernare, noi nu avem miniştri, unele agenţii sunt conduse de persoane care au poate – nu sunt interese diferite, dar o altă abordare în ce priveşte substanţa guvernării.

Pe de altă parte, partidul nu ar trebui să facă greşeala de a intra în conflict cu alte partide. Mă refer la cele din coaliţie. Oamenii nu vor judeca partidul în urma unui concurs public de replici, ci după modul în care reuşim să reducem sărăcia. Această guvernare a fost privită ca o mare speranţă şi PSD nu are voie să dezamăgească.

Cred că trebuie răspuns în războiul de gherilă cu Băsescu. Am aflat de la el că ar trebui o renegociere cu FMI. Românii au uitat, oare, că Băsescu a împrumutat 20 de miliarde de dolari de la FMI? O mie de dolari de la fiecare român, care trebuie plătiţi. Au uitat oare că datoria externă a României a crescut de aproape cinci ori între 2004 şi 2012? Ar trebuie să spunem că Băsescu a transformat FMI într-un cămătar, fără a interveni cu argumente, fără a oferi aceste cifre.

UPDATE  Liviu Dragnea i-a făcut introducerea fostului premier Adrian Năstase.

“Aş vrea să vorbesc în continuare despre respect. De câte ori mă văd cu el, am foarte multă emoţie generată de un respect profund faţă de un om de la care am învăţat foarte mult, un om care mi-a generat acest respect pentru modul în care abordat relaţia cu ţara, cu partidul, a preluat o ţară de pe marginea prăpastiei şi a adus-o la creştere economică. Îl invit cu drag la microfon pe Adrian Năstase”.

UPDATE Mircea Geoană: Primul fost preşedinte care vorbeşte este Mircea Geoană, care nu a uitat de soţia sa.  "La Mulţi Ani, Mihaela, în continuare dragostea mea! Sunt mai înţelept şi voi pune umărul pentru ca partidul nostru să rămână în continuare cel mai important partid, fără să cer nimic în schimb. A guverna ţara după criza economică nu este un lucru simplu. Succesul Guvernului Ponta este succesul întregii ţări. Mesaul pentru 2014 este unul singur: să câştigăm tot! Asta vă cer, dragi colegi", a spus Geoană, aplaudat anemic de social-democraţi.

Mircea Geoană a avut un mesaj şi pentru partenerii de alianţă. "Am fost corecţi în alianţa cu PNL, deşi suntem un partid cu talie dublă. Nu este sănătos să simţim o opoziţie din partea partenerului de guvernare. Vrem să fim trataţi cu respect în casa noastră, a partidului cel mare.Riscăm pierderea grosului alegătorilor USL", a fost mesajul lui Geoană.

UPDATE Liviu Dragnea prezintă ordinea de zi. "Astăzi vor vorbi preşedinţii partidului, pentru a arăta că suntem o formaţiune unită", a spus Dragnea.

UPDATE În sală sunt prezenţi 4.200 de membri PSD. Premierul Victor Ponta şi fostul premier Adrian Năstase nu au dat declaraţii la intrarea în Sala Palaltului. Năstase, flancat de Codrin Ştefănescu,  a fost primit cu entuziasm de social-democraţi.

Pe ordinea de zi a Consiliului figurează prezentarea unui raport privind activitatea forului, validarea componenţei Comitetului Executiv Naţional şi a Biroului Permanent Naţional ale PSD.
De asemenea, urmează a fi cooptaţi mai mulţi membri ai partidului în Consiliul Naţional.

Ultimul punct pe ordinea de zi este adoptarea Rezoluţiilor Consiliului Naţional al PSD, respectiv: Rezoluţia privind ideologia Partidului Social Democrat, Rezoluţia cu privire la viitorul Parteneriatului Estic şi Rezoluţia privind susţinerea candidaturii lui Martin Schulz pentru preşedinţia Comisiei Europene.

În Rezoluţia privind ideologia formaţiunii, se arată că PSD a decis să participe "în nume propriu" la alegerile europarlamentare din primăvara anului 2014.

Premierul Victor Ponta şi Adrian Năstase sunt prezenţi în sală, dar până la acest moment nu au dat declaraţii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite