Inovaţie medicală cu semnătură românească: pijamale şi aşternuturi de spital care previn infecţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consorţiul european SONO, din care a făcut parte şi compania românească Davo, din domeniul confecţiilor, a creat textile antimicrobiene, în cadrul unui proiect de cercetare finanţat de Uniunea Europeană. Acestea au menirea de a reduce numărul mare de infecţii din spitale.

Compania Davo, care face parte din categoria Întreprinderilor Mici şi Mijlocii româneşti, a obţinut o finanţare de 500.000 de euro de la Uniunea Europeană, ca participant la un proiect care îşi propune să reducă numărul infecţiilor dobândite în spital cu ajutorul textilelor antimicrobiene. Românii de la Davo, alături de alţi cercetători europeni, au dezvoltat o linie pilot de produse textile medicale pe suprafaţa cărora sunt imprimate substanţe antibacteriene, printr-un proces special, sonochimic (sonochimia este ştiinţa care se bazează pe efectele chimice ale ultrasunetelor). O altă linie pilot similară a fost testată în Italia.

Practic, procesul de laborator utilizat de români şi de italieni, a cărui eficienţă a fost dovedită recent, constă în depunerea unui strat de nanoparticule de oxid de cupru şi de oxid de zinc pe materialele textile, din care se vor fabrica aşternuturi pentru paturile spitalelor, halatele medicilor şi pijamale pentru pacienţi.

3 milioane de europeni mor anual din cauza infecţiilor spitaliceşti

Iniţiativa cercetătorilor din consorţiul Sono a apărut în contextul în care infecţiile dobândite în spital sunt o problemă de sănătate majoră în Europa, precum şi una financiară semnificativă. Acestea extind durata de spitalizare a unui pacient cu o medie de aproximativ opt zile, crescând astfel cu 10 milioane numărul anual de pacienţi din spitalele din Europa. Statisticile legate de siguranţa pacienţilor în Uniunea Europeană arată tendinţe alarmante: unul din zece pacienţi este afectat de infecţii dobândite în spital, în timp ce decesele cauzate de infecţii intraspitaliceşti ating 3 milioane anual.

„Am fost foarte fericiţi pentru oportunitatea de a fi parte din acest proiect ce are un impact pozitiv asupra sănătăţii oamenilor menit să reducă semnificativ costurile spitalizării“, a declarat Daniela Anton, director general DAvo şi expert în industria textilă.

Din consorţiu a facut parte şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Textile şi Pielărie din Bucureşti. Proiectul a fost finanţat de Uniunea Europeană în cadrul Programului FP7 (Seventh Framework Programme Research and Technological Development), desfăşurat între 2007 şi 2013 şi principalul instrument al UE pentru finanţarea domeniului cercetării. 

Citeşte şi:

Inovaţie la Iaşi: mizeria din spitale, combătută cu o bacterie-mutant 

Cercetătorii de la Facultatea de Fizică din Iaşi lucrează în laborator la o metodă revoluţionară pentru eliminarea infecţiilor intraspitaliceşti.

Era antibioticelor a luat sfârşit. Suntem dezarmaţi în faţa infecţiilor cu bacterii

Autorităţile sanitare de la cel mai înalt nivel se declară învinse astăzi în lupta cu „superbacteriile“, antibioticele fiind considerate ca o armă albă într-un război nuclear.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite