Ucraina suspendă pregătirea acordului de asociere cu UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ucraina a suspendat pregătirea acordului de asociere cu Uniunea Europeană a cărui semnare era pe ordinea de zi a summitului de la Vilnius din 28-29 noiembrie, potrivit unui decret al premierului Mikola Azarov, relatează AFP.

Acest text stipulează "suspendarea procesului de pregătire a acordului de asociere între Ucraina şi UE" pentru "a asigura securitatea naţională, relansarea relaţiilor economice cu Rusia şi pregătirea pieţei interne pentru relaţii de la egal la egal cu Uniunea Europeană".

Ucraina propune, de asemenea, Moscovei şi Uniunii Europene crearea unei comisii tripartite privind comerţul şi "relansarea unui dialog activ cu Rusia şi ceilalţi membri ai Uniunii vamale", iniţiate de Moscova, care invită Ucraina să adere de mai multe luni.

Rada Supremă de la Kiev a respins, joi, toate proiectele de lege privind tratamentul peste hotare a fostului premier încarcerat. Adoptarea unui document în acest sens este o condiţie impusă de Uniunea Europeană pentru semnarea Acordului de Asociere la Summitul de la Vilnius.

Rada Supremă de la Kiev a încercat joi, pentru a patra oară, să adopte un proiect de lege ce ar permite tratamentul Iuliei Timoşenko peste hotare. Au fost examinate 6 documente, dar niciunul nu a întrunit 226 de voturi, cât era necesar pentru adoptare. Deputaţii din Partidul Regiunilor, aflat la guvernare, s-au abţinut de fiecare dată. Potrivit opoziţiei, decizia îi aparţine preşedintelui Viktor Ianukovici.

La începutul săptămânii, miniştrii europeni ai Afacerilor Externe au reiterat că, fără soluţionarea cazului Timoşenko, Ucraina nu are şanse să semneze Acordul de Asociere la Summitul de la Vilnius. Puterea şi opoziţia de la Kiev nu reuşesc să ajungă la un compromis privind condiţiile în care Iulia Timoşenco ar putea pleca peste hotare pentru tratament.

Anterior, Rusia a avertizat Ucraina despre consecinţele economice, în cazul în care Kievul va semna documentul. Moscova îşi doreşte ca statul vecin să adere, în schimb, la Uniunea Vamală. Pe lângă acest subiect, Uniunea Europeană a mai cerut Parlamentul ucrainean să voteze şi alte proiecte de legi pentru reformarea sistemului electoral şi al Procuraturii Generale. Deputaţii au reuşit să adopte doar modificarea legislaţiei privind alegerile.

Jocul preşedintelui Viktor Ianukovici

În opinia jurnalistului Ivan Şevciuk de la Radio Svoboda, Viktor Ianukovici are două obiective: familia lui să devină cea mai bogată din Ucraina (fiul lui, Alexander, deja este unul dintre principalii oligarhi), şi să rămână cât mai mult la conducerea ţării. Pentru a rămâne la conducere, are nevoie de bani – şi nu contează dacă vin din Rusia sau de la Uniunea Europeană.

De aceea, cea mai bună abordare pentru preşedintele Ianukovici ar fi să nu ia nicio decizie clară. În mod sigur nu doreşte acordul de asociere cu UE şi nici nu este interesat de aderarea la Uniunea Vamală formată de Rusia, Belarus şi Kazahstan, pentru care Moscova pledează cu atâta forţă.

În scenariul ideal, Viktor Ianukovici ar prefera continuarea strategiei “multi-vector” a fostului preşedinte Leonid Kucima: să obţină fonduri de oriunde este posibil, în schimbul unor promisiuni vagi. Problema este că această linie politică a devenit ineficientă, iar înapoi nu se mai poate merge.

Economia Ucrainei are mari dificultăţi, iar conducerea ţării are nevoie de bani înaintea scrutinului prezidenţial din 2015. Poate lua bani din Est sau din Vest, dar cei care vor face donaţia vor dicta condiţiile. Moscova a fost un negociator dur, iar vizitele lui Ianukovici în Rusia nu au produs rezultate concrete. Kremlinul vrea ca Ucraina să se alăture Uniunii Vamale pentru că Rusia doreşte să aibă control asupra industriei ucrainene, iar acest lucru reprezintă o ameninţare directă pentru interesele lui Ianukovici şi ale oligarhilor din jurul lui.

Potrivit jurnalistului Dmitri Babici, de la postul Vocea Rusiei, Moscova are nevoie să menţină influenţa în Ucraina dacă doreşte să rămână o putere globală: “Problema este una pur economică. Dacă Rusia vrea să fie un pol financiar, are nevoie de o piaţă de cel puţin 200 de milioane de consumatori. Populaţia Rusiei este 140 de milioane. Cum va mai găsi încă 60 de milioane? Răspunsul este evident – convingând Ucraina să se alăture zonei economice comune”, explică Babici.

Cu toate acestea, în spatele calculelor economice se ascund şi motive politice. Un lucru este sigur: chiar dacă acordul de asociere UE-Ucraina nu va fi semnat cu ocazia summitului Parteneriatului Estic, programat la Vilnius pe 28-29 noiembrie, nu va fi sfârşitul jocului care are ca miză viitorul Ucrainei –, este doar începutul, scrie publicaţia poloneză „Wprost“.

Totuşi, vicepreşedintele Centrului pentru analiză sistemică şi prognozare de la Kiev, Rostislav Işcenko este de părere că dacă Acordul nu va fi semnat în noiembrie,la Vilnius, atunci nu va fi semnat niciodată.

 

citeşte şi:

Premierul ucrainean : Prioritatea Ucrainei, normalizarea relaţiilor cu Rusia

Prioritatea economiei Ucrainei este normalizarea relaţiilor cu Rusia. Cu această declaraţie a deschis astăzi şedinţa Guvernului de la Kiev premierul Mikola Azarov. Pe de altă parte, ministrul Energiei a confirmat că Naftogaz nu va cumpăra gaz rusesc până la sfârşitul anului.

Summitul de la Vilnius: De ce se teme Rusia de Uniunea Europeană

Este o toamnă deosebit de activă pentru Europa de Est. În timp ce Uniunea Europeană pregăteşte pentru 28 şi 29 noiembrie un summit la Vilnius cu ţările Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina), Moscova încearcă prin toate mijloacele să deraieze relaţiile UE cu fiecare dintre aceste ţări pentru a le atrage în noul său proiect hegemonic, Uniunea Economică Euroasiatică.

Opoziţia ucraineană îl acuză pe preşedintele Ianukovici că face un joc dublu între Moscova şi UE

Opoziţia ucraineană l-a acuzat marţi pe preşedintele Viktor Ianukovici că face un joc dublu între Bruxelles şi Moscova, în cursul negocierilor cu privire la un acord de asociere cu UE şi soarta opozantei Iulia Timoşenko, relatează AFP.

Ianukovici chemat de urgenţă la Moscova, de către Putin

Armenia a renunţat de curând la traseul european, în urma unor întâlniri repetate avute la Moscova între preşedintele acestei ţări şi Vladimir Putin. Miza Europei pentru noua extindere este însă Ucraina, şi iată că Ianukovici a plecat pentru a treia oară în ultimele două săptămâni la Moscova.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite