FOTO Două decenii pentru construcţia Palatului de Justiţie din Ploieşti, al doilea ca mărime din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Palatul Justiţiei din Ploieşti, al doilea ca mărime din ţară, ar putea fi gata în două decenii. FOTO Dana Mihai
Palatul Justiţiei din Ploieşti, al doilea ca mărime din ţară, ar putea fi gata în două decenii. FOTO Dana Mihai

O Hotărâre de Guvern recentă modifică finanţarea Palatului de Justiţie din Ploieşti şi stabileşte ca termen de finalizare a investiţiei o perioadă de trei ani. Dacă banii vor fi alocaţi de anul viitor, Palatul de Justiţie ar trebui să fie gata în 2016, la distanţă de 20 de ani de la începerea lucrărilor

Hotărârea de Guvern 874/2013, publicată în 19 noiembrie în Monitorul Oficial, dă speranţe magistraţilor de la instanţele din Prahova. Potrivit acesteia, finanţarea Palatului de Justiţie din Ploieşti, construcţie începută în decembrie 1996, va fi asigurată din fondurile alocate „Proiectului privind reforma sistemului judiciar“, a cărui finanţare vine din acordul de împrumut dintre Guvernul României şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Schimbarea finanţării ar putea fi şansa ca imensul Palat de Justiţie, cu o suprafaţă de aproape 20.000 de metri pătraţi şi cinci etaje, al doilea din ţară ca mărime după cel din Capitală, să fie gata la un moment dat, în condiţiile în care banii (sau mai exact lipsa lor) au venit până acum de la bugetul de stat, prin Ministerul Justiţiei.

Potrivit HG 874/2013, care stabileşte şi indicatorii tehnico-economici ai investiţiei, valoarea totală a ajuns la aproape 119 milioane de lei, din care mai sunt de executat lucrări de 94,7 milioane de lei. Termenul de execuţie este de 36 de luni, iar banii urmează a fi eşalonaţi în trei tranşe anuale de câte 32 de milioane de lei în primii doi ani, respectiv 30,7 milioane de lei în ultimul an. Dacă finanţarea ar începe de anul viitor, Palatul de Justiţie ar fi gata în 2016, fix la distanţă de două decenii de când a început construcţia.

Noua hotărâre de Guvern modifică, de fapt, o hotărâre din 2012 în care sursa finanţării era de la bugetul de stat. Nu am primit, însă, nici o înştiinţare despre începerea finanţării. Tribunalul Prahova este încă în faza de reproiectare a Palatului de Justiţie, ca urmare a modificărilor care au apărut în toţi aceşti ani“, ne-a spus judecătorul Gabriela Mihai, purtător de cuvânt al Tribunalului Prahova.

Lipsă de fonduri şi falimentul constructorului

Construcţia Palatului de Justiţie din Ploieşti a început în 1996, iar în patru ani aici ar fi trebuit să funcţioneze Judecătoria Ploieşti, Tribunalul Prahova şi Curtea de Apel Ploieşti. Fondurile, tărăgănate de la început de la bugetul de stat, urmate de falimentul constructorului, SC Coreco Construcţii SRL, în 2007, au întârziat lucrările. Execuţia a fost reluată abia în toamna lui 2010 de lichidatorul firmei Coreco, dar a fost stopată din nou în lipsa fondurilor de la buget, dar şi pentru că studiul de fezabilitate era cu mult depăşit de realităţile celor 14 ani care trecuseră de la începerea lucrării.

Normativele europene în domeniu, normele legate de spaţiu şi circuitul justiţiabililor, arestaţilor, dosarelor şi magistraţilor, creşterea numărului de judecători, informatizarea – aspecte care nu au fost luate în calcul la proiecul din 1996 a impus un nou studiu de fezabilitate, realizat de Tribunalul Prahova. Acesta a arătat că Palatul de Justiţie nu mai poate găzdui decât două dintre instanţe, adică Tribunalul şi Curtea de Apel.

Tribunalul şi judecătoria funcţionează în spaţiu închiriat

Între timp, clădirea în care funcţiona Tribunalul Prahova şi Judecătoria Ploieşti a intrat în reabilitare. Imobilul, care a adăpostit pe vremuri Administraţia Financiară Teritorială Ploieşti este monument istoric, construită între anii 1934-1946, iar consolidarea şi renovarea acesteia a fost cuprinsă pe lista obiectivelor finanţate prin împrumut acordat de Banca Mondială, tot în cadrul proiectului care vizează reforma sistemului judiciar. Lucrările au început în 2013 şi vor dura 24 de luni, iar Banca Mondială a impus condiţii şi termene foarte stricte pentru execuţia acestora.

Proiectul de renovare ar fi trebuit să demareze încă din 2012, însă a fost împiedicat de găsirea unui spaţiu corespunzător în care să poată fi desfăşurată activitatea celor două instanţe. După tatonarea mai multor variante, a fost aleasă soluţia fostului sediu PECO ce aparţine acum SC Hale şi Piete, firmă care va închiria clădirea cu un spaţiu util de 2.566 de metri pătraţi, pentru 90.106 lei pe lună, cu tot cu TVA.

Nici Curtea de Apel Ploieşti nu este într-o situaţie mai bună. Activitatea instanţei se desfăşoară într-o aripă din Palatul Culturii din Ploieşti.

Instanţele din Prahova se confruntă cu un număr imens de dosare, dar au şi multe posturi vacante, fiind clasate pe primele locuri din ţară în privinţa raportului volumului de dosare per magistrat.

Potrivit indicatorilor recenţi ai investiţiei, Palatul de Justiţie va deservi 2.700 de persoane de zi şi 650.000 pe an. Tot aici ar urma să fie instrumentate anual 35.000 de dosare.

Mai puteţi citi pe aceeaşi temă

Palatul Justiţiei din Turnu Severin se poate prăbuşi la un cutremur puternic

FOTO Justiţia are palat la Tulcea. La inaugurare au participat ministrul Cazanciuc şi preşedintele CSM, Oana Hăineală

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite