Vlad Filat: Moldova va putea semna acordul cu UE în septembrie 2014. Declaraţiile lui Băsescu despre unire ajută comuniştii şi Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Termenul realist pentru semnarea de către Moldova a acordului cu UE, pe care l-a parafat astăzi, la Vilnius, este septembrie 2014 şi nu mai 2014, cum a indicat preşedintele Băsescu, a declarat pentru „Adevărul” Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova. Filat a adăugat că declaraţiile lui Băsescu privind unirea României cu Moldova „îi ajută pe comunişti şi pe cei de la Moscova”.

Filat a subliniat faptul că nu este vorba despre o insistenţă din partea României pentru ca acordul să fie semnat înainte de alegerile europene, adică mai 2014, ci despre un acord la care au ajuns toţi liderii europeni. 

„Pentru noi, obiectiv este septembrie 2014. Vă explic de ce: pentru ca, după semnare, parlamentul actual să aibă timpul necesar înainte de dizolvare, înainte de alegeri să ratifice aceste acorduri, iar atunci când vom intra în alegeri aceste texte să fie deja promulgate şi să intre în vigoare”, a arătat Filat. 

Acesta a adăugat că, în momentul de faţă, semnarea acordului aşteaptă doar îndeplinirea condiţiilor tehnice, precum traducerea textului acordului în cele 23 de limbi oficiale ale Uniunii Europene. 

„Avem acum în faţă un proces tehnic, dar important, precum traducerea textului în cele 23 de limbi oficiale ale UE, dar şi ajustarea acesto traduceri în termeni juridici. Este un proces dictat de capacitatea tehnică de traducere, alt motiv nu este.”

„Negocierile pentru ridicarea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova sunt finalizate, Moldova a îndeplinit toate condiţiile pentru a primi acest regim. Procesul continuă, acum avem nevoie de aprobarea PE. Noi ne aşteptăm ca Parlamentul European să ia această decizie până la terminarea actualului mandat (mai 2014 - nr.r)”, a spus Filat. 

Întrebat dacă declaraţiile preşedintelui Băsescu despre unirea României cu Republica Moldova ajută, Filat a răspuns că „depinde pe cine. Pe comunişti, pe cei de la Moscova, îi ajută. Vreau să fiu foarte sincer: proiectul naţional al Republicii Moldova este integrarea în UE. Asta înseamnă că va deveni ţară membră, acolo unde nu mai sunt frontiere.”

„Nu am vorbit cu Traian Băsescu despre asta la întâlnirea pe care am avut-o joi seară, avem foarte multe lucruri de vorbit, este vorba şi despre cooperare energetică, este vorba şi despre alte proiecte cu caracter economic şi nu doar, altele care ţin despre integrare...acest subiect nu a fost discutat.”

„Eu cred că mai bine îl întrebaţi pe Băsescu ce a avut în vedere când a făcut declaraţiile. Reiterez poziţia mea: noi urmărim ca prin acest proces de integrare europeană să avem un stat suveran, independent, puternic, care să fie într-o perspectivă nu foarte îndepărtată mmembru al UE”, a a spus Filat. 

Politicianul de adăugat că Traian Băsescu nu s-a consultat cu gruparea PLDM înainte de a face aceste declaraţii. 

Întrebat dacă se aşteaptă la presiuni din partea Rusiei pentru a convinge Republica Moldova să nu semneze acordul de asociere cu UE, Filat a spus:

„Îmi pare rău că nu s-a observat până în prezent că, pe parcursul a 22 de ani, noi am fost sub o presiune permanentă. O presiune foarte mare, venită din extern, exercitată din interior. Am reuşit să administrăm într-o manieră rezultativă şi sunt convins că vom reuşi să facem asta în continuare.”


Citeşte şi:

INFOGRAFIE SONDAJ 62% din români ar fi de acord ca Basarabia să se unească cu România

Potrivit unei cercetări realizate de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“, 61, 7% din români ar fi de acord ca Republica Moldova să se unească cu România în cazul în care Basarabia ar rata procesul de integrare în UE.

VIDEO Dezbatere Historia: când şi cum ne unim cu Republica Moldova? Unirea, noul proiect de ţară al României 

Analistul militar Ion Petrescu, directorul INSCOP Remus Ştefureac şi editorul Historia Ciprian Plăiaşu au discutat despre cât de realist este proiectul Unirii Republicii Moldova cu România, în cadrul dezbaterii Historia de la Adevărul Live, moderată de Ion M. Ioniţă.

„Unirea“ lui Băsescu a stârnit controverse pe ambele maluri ale Prutului

Intervenţia preşedintelui Traian Băsescu prin care a susţinut deschis ideea conform căreia unirea României cu Moldova ar trebui să fie o prioritate naţională a stârnit controverse atât la Bucureşti, cât şi la Chişinău.

Artur Reşetnicov (PCRM), către Băsescu: „Va trebui să returnaţi ceea ce nu vă aparţine: Iaşi, Suceava şi toată Moldova de după Prut“

Comunistul Artur Reşetnicov l-a ameninţat, în rusă, pe preşedintele Traian Băsescu, cu dezmembrarea României, după ce şeful de stat de peste Prut şi-a exprimat dorinţa de unire cu Moldova.

Preşedintele Băsescu: „Mai devreme sau mai târziu, ne vom uni cu Republica Moldova. Sângele apă nu se face”

Preşedintele Traian  Băsescu consideră că următorul proiect de ţară al României, după integrarea în NATO, respectiv în Uniunea Europeană, ar trebui să fie unirea cu Republica Moldova.

Ponta: „Băsescu vorbeşte de unirea cu Moldova după ce nouă ani doar a ciocnit la petreceri cu Voronin”

Premierul Victor Ponta crede că declaraţiile unionist lansate de preşedintele Traian Băsescu pot face mai mult rău Republicii Moldova, în perspectiva aderării la Uniunea Europeană.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite